Lorena Ros recull una galeria de testimonis d’abusos sexuals a menors

Lorena Ros ha dedicat la seva carrera a fotografiar l’abús de poder, i el seu treball de caire social ha tingut interessants reconeixements d’organitzacions com Amnistia Internacional o World Press Photo. Ara publica Unspoken (Blume), un recull de fotografies de testimonis que han sobreviscut a l'abús sexual.

Lorena Ros ha dedicat la seva carrera a fotografiar l’abús de poder, i el seu treball de caire social ha tingut interessants reconeixements d’organitzacions com Amnistia Internacional o World Press Photo. Ara publica Unspoken (Blume), un recull de fotografies de testimonis que han sobreviscut a l’abús sexual.

L’any 2005, passejant per la Rambla, troba una de les prostitutes nigerianes que havia fotografiat temps enrere i que havia format part de les seves exposicions arreu del món. És allà quan arriba a ser del tot conscient de la dura realitat que afronta el periodisme compromès: donar cobertura mediàtica al problema ni tan sols serveix perquè els protagonistes de les seves fotografies surtin del seu món. És a partir d’aquí que decideix intentar canviar, per mitjà de la fotografia i amb un tractament més incisiu, un dels grans drames de la societat occidental: l’abús sexual a menors. Un tema tabú entre nosaltres, que ens afecta molt més del que ens pensem però que, igual que fan els mitjans de comunicació, preferim obviar mirant cap a una altra banda.

Des d’aleshores Lorena Ros ha realitzat un reportatge fotogràfic durant més de 8 anys que l’ha portat fins als Estats Units, i que ara ha quedat recollit en un llibre, Unspoken, un testimoni dur i necessari editat per Blume. Ha estat aquest un treball de formiga, que s’ha fet amb paciència i bona lletra, tal com aquest tema tan complex demana, i amb l’ajuda de la Fundació Vicky Bernadet, que des de fa anys es dedica a la sensibilització del tema, lluitant cada dia contra el secretisme imperdonable que impregna l’abús sexual a menors d’edat.

Unspoken és un títol carregat d’intencions que recull retrats directes dels supervivents, i evocadores imatges dels espais on es va cometre l’horror. No poder fotografiar l’acció ens porta a intentar retratar-ne la memòria. Lorena Ros interpreta així els seus protagonistes, que en molts casos la porten a indrets que podem considerar normals, com un parc, un mirador o un vestuari, i que sota la imatge de quotidianitat amaguen el secret que tortura la ment d’uns individus que han passat per un dur procés psicològic per tal de suportar l’exposició a la càmera. Ros acompanya les imatges amb textos sintètics i directes que expliquen les històries dels seus protagonistes. La mirada de la fotògrafa és valenta i sensible, i el resultat és dramàtic, però defuig el sentimentalisme que podria contaminar el seu treball.

És fàcil que se’t glaci la sang quan llegeixes les xifres. Una de cada quatre nenes i un de cada set nens de la societat occidental patiran abusos sexuals abans d’arribar a la majoria d’edat. Entre els abusadors, trobem des de familiars directes com pares, mares o àvies, a gent socialment ben considerada dins la comunitat. Creiem que no ens afecta, que no coneixem ningú que li hagi passat, que devem ser l’excepció de l’estadística. És millor no pensar-hi. Però la realitat és tossuda i el 60% dels supervivents mai diran a ningú el que els ha passat. “Si el tema és tabú és perquè és escabrós, i la imatge en si és horrible. És obvi que no en vulguem parlar”, explica Lorena Ros. Pedagogia i esperança són dos dels pilars del llibre, i encara que estiguem estancats a nivell social, en presència a poc a poc es va creixent. “Exposar el drama pot tancar portes, però com a societat l’hem d’afrontar”, conclou Ros.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació