Lluïsa Espigolé: “El pianista ara és un intèrpret total”

Lluïsa Espigolé tanca la temporada Sampler Sèries. El repertori de la pianista inclourà obres contemporànies d’autors com Luis Codera Puzo, Ramon Humet, Raf Mur Ros, Stefan Prins i Manuel Rodríguez Valenzuela. El concert tindrà lloc divendres 12 de juny a les 20.00h a la Fundació Joan Miró.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El darrer concert de Sampler Sèries té un nom propi: Lluïsa Espigolé. El repertori de la pianista inclourà obres contemporànies d’autors com Luis Codera Puzo, Ramon Humet, Raf Mur Ros, Stefan Prins i Manuel Rodríguez Valenzuela. El concert tindrà lloc divendres 12 de juny a les 20.00h a la Fundació Joan Miró. A les 18:45 hi haurà una xerrada prèvia amb Luis Codera Puzo, Ramon Humet, Manuel Rodríguez Valenzuela, Raf Mur Ros i Lluís Nacenta.

Lluïsa Espigolé

Aina Vega: Quan et comences a interessar per la música contemporània?

LE: Va ser durant els anys d’estudiant, arrel d’un concert on vaig poder escoltar en viu les Sonatas and Interludes for prepared piano de John Cage. La sonoritat del piano preparat em va fascinar i alhora el trencament i la renovació de conceptes que suposa. I també va coincidir que vaig tenir la oportunitat de conèixer la música i el pensament de Helmut Lachenmann durant la seva estada com a professor convidat de l’ESMUC, i això em va obrir un món completament nou i desconegut fins aleshores en la meva formació com a pianista.

AV: T’has format amb artistes com Yukiko Sugawara o Nicolas Hodges. Quin és el llegat més important que t’han deixat?

LE: Potser remarcaria la seva intensa implicació en la creació artística d’avantguarda i l’experimentació i renovació constants en el seu treball, fruit del contacte directe que tenen amb els compositors més rellevants d’avui en dia. I també un gran respecte i curiositat envers la creació més experimental.

AV: Quina és l’experiència més interessant que has viscut a dalt d’un escenari?

LE: Es fa difícil de dir… en el món de la música contemporània sovint es viuen experiències molt interessants dalt d’un escenari, especialment quan es tracta de representar nous conceptes interpretatius o experiències auditives. I és especialment gratificant quan el públic també comparteix aquest entusiasme com a oient.

AV: Quina importància tenen els festivals per a un intèrpret de música contemporània?

LE: Els festivals actuen com a plataformes de presentació de la creació més actual; normalment és el marc idoni des d’on potenciar les estrenes de noves obres i, per a un intèrpret, és una magnífica ocasió per poder oferir nous repertoris i propostes per al seu instrument.

AV:Com a membre de CrossingLines, quines sensacions es tenen actuant fent cambra i com a solista?

LE: En realitat fa molt poc que toco amb CrossingLines – fins ara només he compartit un parell de projectes amb ells – però ha estat tot un plaer; a més de ser tots uns músics i companys excel·lents, compartim molts interessos artístics i formes de treballar. Espero que seguim fent molts més projectes junts, i que CrossingLines rebi el recolzament necessari per poder realitzar la seva tasca de programació de música contemporània arreu.

AV: Què t’aporta interpretar autors amb els quals pots interactuar?

LE: De fet, el treball conjunt amb compositors m’ha aportat tant o més en la meva formació que les classes amb els professors que he tingut d’instrument. És un treball que t’obliga a pensar en altres termes i focalitzar a través de l’escolta, a reinventar-te per aconseguir un resultat que moltes vegades a priori pot resultar extrany o impossible. És un constant plantejament d’una nova visió del piano, on el pianista té un paper actiu en aquesta recerca.

AV: Quins horitzons t’ha obert el piano expandit?

LE: Doncs per exemple en el programa d’aquest divendres s’hi podran escoltar vàries propostes de piano expandit: per una banda, l’obra de’n Luis Codera presenta l’electrònica com a mitjà idoni per extendre les limitacions físiques de l’instrument; en canvi, l’obra de’n Manuel Rodríguez es tracta més aviat d’una relectura d’obres de repertori de teclat amb la intervenció de pedals delay i whammy, ebows, musicbox, etc. La proposta de Raf Mur Ros també està basada en una relectura d’una obra tradicional com l’art de la fuga de Bach, i aprofita l’estructura del contrapunt per crear un sampling a molts nivells, amb vídeo i electrònica analògica amplificada. L’obra d’Stefan Prins tracta l’actualizació del piano i del pianista i els situa en el context del segle XXI, on el pianista de carn i ossos passa a ser virtual, el piano esdevé teclat midi i la caixa de ressonància es converteix en altaveus.

AV: A banda, en el concert hi ha electrònica, keyboard i vídeo. Es pot dir que ara el pianista és un artista més complet?

LE: Sí, completament. Podríem dir que les obres d’aquest programa no només tracten el piano expandit, sino que ens situen davant del concepte de pianista expandit, o intèrpret total: el pianista no només ha d’interpretar l’obra a la manera tradicional, sinó que se li atorguen una sèrie de rols com la manipulació de l’electrònica, objectes, execució d’instruments i tècniques no habituals, etc. Fins i tot hi apareix la figura de l’assistent, com a intèrpret que ajuda al pianista a realitzar tota la llarga llista de tasques dins i fora del piano.

AV: Quin tipus d’escolta requereix aquest concert?

LE: Una escolta activa, molta curiositat i sobretot una ment oberta que permeti percebre nous estímuls i experiències sonores.

AV: Què esperes d’aquest concert en el marc de Sampler Sèries?

LE: Donar a conèixer la creació de les noves generacions de compositors nacionals i internacionals al públic de Barcelona en un entorn tan privilegiat com és l’edifici de la Fundació Miró. I que tot l’esforç i la il·lusió juntament amb els compositors, programadors i organitzadors d’aquesta Sampler Sèries serveixin per activar i potenciar cada cop més la creació i la programació comtemporànies a casa nostra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació