Lluèrnia baixa al riu

Des de fa cinc anys, a Olot, el novembre arriba acompanyat d’una nova edició de Lluèrnia, el festival del foc i de la llum

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Des de fa cinc anys, a Olot, el novembre arriba acompanyat d’una nova edició de Lluèrnia, el festival del foc i de la llum, que aquest 2016 compleix un lustre de vida. Atès el creixement que ha experimentat, un dels principals reptes de futur que encara passa per la seva professionalització, sense que això esborri les traces de la seva genuïnitat. De moment, l’edició d’enguany arriba carregada de novetats, i la més destacada és que el riu Fluvià agafa el relleu del volcà Montsacopa com a gran protagonista. Aquest dissabte, a partir de la posta de sol, el foc i la llum us esperen a la capital de la Garrotxa.

Festival Lluèrnia

Lluèrnia és un festival difícil d’encasellar, no només per la seva singularitat artística, sinó també per l’entorn natural on té lloc, per la seva curta durada i per la proposta d’instal·lacions que advoca per un binomi equilibrat entre amateurisme i professionalització en favor de la interacció conjunta entre actors i espectadors. Pocs dies abans que comenci la seva cinquena edició, hem parlat amb en Pep Fargas, el seu director, que ens ha explicat com va néixer, com va créixer i com ha arribat fins als nostres dies, i ens ha fet un repàs de les prop de 50 instal·lacions que podrem visitar.

L’any 2012, una companyia teatral no va poder assistir al Teatre Principal d’Olot, on havien de presentar un espectacle, i això va deixar una partida de 12.000 euros sense aprofitar. Aquest és l’origen del naixement de Lluèrnia, que va treure partit d’aquest excedent pressupostari amb una primera edició d’esperit absolutament àcrata, 10 instal·lacions i un èxit del tot insospitat. “El festival va començar de casualitat”, reconeix Fargas, que justament valora l’amateurisme que l’ha impulsat i la col·laboració voluntària de les persones que han permès que sigui una realitat. El camí no ha estat fàcil, començant per les dificultats de finançament, però amb els anys ha aconseguit dues coses fonamentals: el suport de l’Ajuntament i empreses locals i la consolidació d’un públic que l’any passat va desbordar les places de pàrquing i els restaurants.

Com serà l’edició 2016?

Aquest any s’ha habilitat un pàrquing exprés i els bars i restaurants del centre de la ciutat obriran fins a la mitjanit. I no només això: vist l’èxit de les edicions anteriors, els organitzadors han reduït el nombre d’instal·lacions i les han repartit per altres indrets més enllà del nucli antic d’Olot. La seva ubicació segueix el curs del riu Fluvià, el gran reclam temàtic: “Aquest any busquem una altra sortida en comptes del volcà i reivindiquem el riu, que ha sigut la base de la ciutat i és un element emblemàtic que fa anys que tenim oblidat”, ressalta Fargas, i explica per què han decidit baixar-hi: “El foc i l’aigua, dos elements antagònics, són els que van conformar el nostre paisatge, i hem decidit jugar amb la seva contraposició” amb diverses instal·lacions i espectacles, entre ells la cloenda del festival.

Festival Lluèrnia

La distribució de les instal·lacions, des del riu fins als carrers del centre, té forma de V “amb un punt de connexió que és el carrer Fontanella, que estarà omplert amb les instal·lacions de totes les escoles d’Olot i d’alguns municipis veïns” i els seus més de 2.300 alumnes de primària. “És important donar la paraula als ciutadans més petits”, apunta el director de Lluèrnia, que aposta per un discurs enfocat obertament a la democratització de la cultura i a la participació de tothom. “El repte és intentar que aquesta participació no desmereixi la dels professionals, i que tot plegat tingui un cert equilibri”.

L’altre puntal del festival és el seu vessant social, en concret pel que fa a la denúncia de problemàtiques actuals com la crisi dels refugiats o a la integració de tot tipus d’entitats i col·lectius. En aquest aspecte, l’espectacle que faran la Fura dels Baus i la Cooperativa La Fageda té una vàlua molt representativa. “Intentem que el festival sigui una interacció entre tots, per això a mi m’agrada més dir-ne festa”. La festa del foc i de la llum que ens vincula amb un entorn natural impagable i en una època tan assenyalada com la tardor.

De la resta d’activitats, Fargas destaca l’últim ball al passeig d’en Blay (que aviat serà remodelat), L’hort de la llum, el projecte Flâneur, el Lluèrnia kids, l’espectacle de l’AOAPIX, els cubs d’IDEOTS, les instal·lacions dels diversos centres d’art d’arreu del territori (UB, UPC, Eina i les Escoles d’Art d’Olot i Terrassa), les animacions infantils i l’Igneus Fluvuis de la companyia Pim Pam Pum Foc! i Xevi Bayona, entre d’altres. En aquest enllaç podeu consultar totes les instal·lacions i activitats paral·leles que s’han programat, com l’espectacle A-TA-KA de Cal y Canto Teatro, que posarà el punt final al cinquè aniversari de Lluèrnia al costat del Fluvià.

Més informació al web de Lluèrnia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació