Lletres al cor de l’Anoia

Any rere any, el Mercat de Lletres reafirma la necessitat de difondre la lectura, la llengua i la literatura al cor de l'Anoia.

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), un mercat és un lloc públic on es fan transaccions comercials. A Igualada, aquesta paraula ha modificat el seu sentit durant un cap de setmana. La capital de l’Anoia ha acollit durant un dia la cinquena edició del Mercat de Lletres, on més que transaccions comercials, s’han dut a terme transaccions llibresques.

Raquel Riba és la il·lustradora de Lola Vendetta, personatge que triomfa a les xarxes socials | Foto: Clàudia Rius

El Mercat de Lletres ha celebrat aquest cap de setmana la seva cinquena edició, i ho ha fet apostant per alguns escriptors que aquest any han destacat dins del món literari. És així com les persones que durant el matí s’han volgut acostar al Museu de la Pell d’Igualada han pogut assistir a la presentació d’Els dies sense Glòria, l’últim llibre de Sílvia Alcántara, l’autora d’Olor de Colònia a qui hem entrevistat a Núvol; i també del llibre Educar sense cridar, d’Alba Castellví. Tot i així, un dels convidats més esperats, Roger de Gràcia, no ha assistit al Mercat per problemes personals.

Si bé el Mercat busca promoure la difusió de la lectura, la llengua i la literatura, i també donar a conèixer autors catalans i locals, enguany ha comptat amb la presència de la veterana Rosa Regàs, que ha parlat dels seus darrers llibres i de la seva trajectòria com a novel·lista. La regidoria de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, encarregada d’organitzar la jornada, també ha pensat en els autors locals, organitzant una presentació col·lectiva de literatura de kilòmetre zero amb Teresa Roig (La Merceria), Mireia Rubio (El tiempo del negro), Josep Maria Solà (Un salt al blau) i Joan Pinyol (El mar de les ombres).

La iniciativa ha comptat amb tot tipus d’actes que han transcorregut a tres llocs diferents: el Museu de la Pell, Cal Granotes i l’Adoberia Bella, espai que s’ha estrenat aquest any. L’Adoberia ha acollit la presentació d’Alba Castellví, però també els actes del dibuixant Pau Badia, que ha parlat de la seva nova obra Nomdenoia i ha dibuixat en directe, i la també il·lustradora Raquel Riba.

Raquel Riba potser és un nom que encara no sona gaire, però el personatge que ha creat sí: Lola Vendetta. Lola Vendetta és la protagonista d’unes il·lustracions que han triomfat a les xarxes socials gràcies als seus missatges combatius, sovint feministes i antitaurins. El que molta gent no sap és que darrere de l’humor gràfic sàdic de la Lola hi la una jove igualadina: Raquel Riba Rossy.

Riba va reunir una seixantena de persones a l’Adoberia Bella, va dibuixar el seu personatge en directe i va fer riure als assistents tot explicant la seva manera d’entendre la vida: “Tots som responsables del que fem, hem de mirar dins nostre i estimar-nos més”, deia. Sobre Lola Vendetta, la il·lustradora explica que és un personatge creat per “canalitzar la ràbia que sento, la part gràfica és només la cirereta del pastís”. Raquel Riba publicarà un llibre l’any vinent amb el segell Lumen, els mateixos que publiquen Mafalda, un fet que la fa sentir molt feliç.

Zona infantil del Mercat de Lletres d'Igualada | Foto: Clàudia Rius

A part de totes aquestes activitats, el Mercat de Lletres també comptava amb una secció per a nens petits i tres concursos: de microcontes, de poemes d’amor i d’històries breus de WhatsApp. Els altres dos actes destacats del dia va ser la presentació del llibre Generació Tomàtic, del guionista Andrés Palomino, que va destacar que “el Tomàtic va ser el primer Youtube” i va posar a prova el grau de coneixement sobre el Club Super3 que tenien els assistents.

La jornada va clausurar-se de forma immillorable amb el recital No era lluny ni difícil del poeta Joan Margarit. L’acte formava part del cicle DePellSensible, que té programats altres recitals a la capital de l’Anoia. Sota la direcció, la composició i el saxo de Carles Margarit, fill de Joan Margarit, i amb Xavier Algans al piano, el poeta va llegir un recull dels seus poemes. Alguns dels escollits van ser Estimar és un lloc, L’època generosa o Dignitat. La veu de Margarit va tancar una jornada plena de transaccions llibresques en un Mercat que, any rere any, reafirma la necessitat de difondre la lectura, la llengua i la literatura al cor de l’Anoia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació