Llegir el pensament amb Anna Punsoda

Anna Punsoda coordina el cicle filosòfic "Llegir Pensament", un club de lectura virtual per llegir i discutir sobre filosofia. S'hi llegiran sis obres i es tractaran algunes problemàtiques que la filosofia ha volgut explorar.

Anna Punsoda coordina el cicle filosòfic “Llegir Pensament”, un club de lectura virtual per llegir i discutir sobre filosofia organitzat pel Servei de Biblioteques de la Conselleria de Cultura. S’hi llegiran sis obres i es tractaran algunes problemàtiques que la filosofia ha volgut explorar.

Sèneca

No és veritat, com sol dir-se, que cada generació hagi d’acarar problemes nous. La majoria de problemes s’acumulen, i a pesar d’això oblidem la feina que van fer les generacions anteriors per intentar resoldre’ls. Aquest oblit està molt bé, perquè cada generació té dret a creure’s el far de la humanitat, i perquè els opinadors també tenen fills per alimentar, però està molt malament, perquè els pobles no avancen gaire.

Llegir Pensament s’ha organitzat perquè puguem pensar els nostres problemes amb l’ajuda dels savis que ho han fet abans. S’ha pensat perquè,  amb la lectura de El sagrat i el profà, quan algú llegeixi una notícia com aquesta, pugui pensar amb més consistència què significa i comporta.  S’ha pensat perquè, després de treballar La subjugació de les dones, puguem raonar sobre la igualtat dels sexes sense començar i acabar en les quotes.

Sol dir-se que la filosofia té pretensions de veritat i que el pensament se sap ideològic. Jo dibuixaré el marc en el que van escriure’s les obres, les glossaré per capítols i aniré fent preguntes que ens obliguin a escriure el que tots hem mig pensat vagament: amb això la ideologia que aguanta el text hauria de veure’s per si sola i hauríem de poder confrontar-la amb els nostres plantejaments. Al web hi ha un xat per intercanviar opinions, per interactuar amb els editors de les obres i per parlar amb la Marina Garcés, de qui treballarem Un mundo común.

Comencem llegint És breu, la vida? perquè Sèneca hi planteja la qüestió més urgent: com admnistrem el temps que se’ns ha prestat perquè al llit de mort no sentim que hem quedat a mitges, que ens arrenquen de l’existència perquè no hem entès el seu mecanisme. I perquè és una prova de foc: qui no guanya enteniment llegint una obra com aquesta, que va al cor dels problemes amb una prosa diàfana, és que no té enteniment per guanyar. Ser un home lliure és la feina de tota una vida. Però en algun moment s’ha de començar. I poques obres expliquen millor la por, que és el jou primordial, l’autèntica poma bíblica, que aquesta de Sèneca.

Hi esteu tots convidats. No és temps llençat.

Us podeu inscriure al club punxant el següent enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació