Llegir el teatre

Aquesta temporada de teatre arriba acompanyada de molta lectura. Vint-i-cinc biblioteques públiques del país organitzen uns clubs de lectura molt especials, en el marc del projecte “Llegir el teatre” creat pel TNC de Catalunya (TNC) i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Ana Merino Mir

Ana Merino Mir

Directora de la biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra

El projecte “Llegir el teatre” proposa a les biblioteques un panorama ampli de debat entre les diverses obres que ofereix el TNC aquesta temporada amb l’objectiu, d’una banda, de gaudir del teatre en profunditat i, de l’altra, de fer tothom partícip de la comunitat crítica. Tot això, en definitiva, vol contribuir a estimular un major grau d’exigència artística i d’implicació ciutadana respecte del fet teatral i cultural en general.

Aquesta temporada de teatre arriba acompanyada de molta lectura. Vint-i-cinc biblioteques públiques del país organitzen uns clubs de lectura molt especials, en el marc del projecte “Llegir el teatre” creat pel TNC de Catalunya (TNC) i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Es proposa llegir set de les obres que es representaran aquesta temporada al TNC i a altres sales. Els tertulians es reuniran mensualment per debatre entorn de l’obra del mes, assessorats pels conductors dels clubs que estan rebent una formació específica i de qualitat de la mà dels directors, directors escènics i traductors de les obres.

Cada club desenvolupa el projecte de maneres diferents, totes molt interessants. Hi ha biblioteques, com les de Tarragona i Torredembarra, on es faran clips teatrals. La de Reus, per exemple, té previst omplir autobusos per assistir a les representacions. El TNC no té amb aquest programa l’objectiu d’incentivar la venda d’entrades, però tot i això ha generat gran interès i l’èxit l’observem en relació al nombre de lectors, que en alguns clubs és impressionant.

L’editor Alfred Arola col·labora en el projecte oferint la col·lecció de llibres que formarà part del fons de les biblioteques. L’edició és acurada i segueix la línia de la col·lecció “Textos a part”, de teatre clàssic i contemporani.

Els lectors gaudeixen també dels al·licients de descomptes en les entrades i en les activitats, de visites guiades al TNC i de l’obsequi d’un llibre de 10 anys de TNC.

Amb “Llegir el teatre” es proposa als lectors que, amb la lectura i la reflexió entorn dels textos, participin de forma activa de la litúrgia del teatre, essent-ne ideològicament i profundament conscients, reforçant així el model del teatre públic que ofereix el TNC. El teatre no és només un procés de satisfacció estètica, ja que busca la doble consciència: entretenir i enriquir. Juga amb la percepció del temps, que durant l’espectacle vola, i ofereix estímuls sensorials que perduren anys. Aquesta és la doble missió del teatre i que el TNC contempla, segons paraules del seu director artístic, Xavier Albertí, en la presentació d’aquest programa.

El dramaturg escriu perquè l’obra sigui representada amb immediatesa, parla als coetanis, però, per a entendre el present, hem de conèixer el passat.

En aquests contextos s’emmarquen les obres de “Llegir el teatre”: De Serafí Pitarra, Liceistes i cruzados, ja en escena, és una gatada humorística. De Thomas Bernhard, els monòlegs de El president analitzen el poder polític allunyat de la societat. De William Shakespeare, gaudirem d’una posada en escena que exposa la profunditat real del text El somni d’una nit d’estiu. De l’italià Eduardo de Filippo, L’art de la comèdia és un debat sobre la funció de les arts escèniques en la societat. De Josep Palau i Fabre, Mots de ritual per a Electra, que en la seva relació incestuosa amb Orestes, l’exiliat, es debat la reconstrucció cultural. De Narcís Comadira, el text L’hort de les oliveres tracta sobre els signes d’identitat d’una família disgregada. De Lluïsa Cunillé, El carrer Franklin, d’extrema actualitat, parla d’un matrimoni, dels desnonaments i de la dignitat, i és l’obra que tanca el cicle.

Un panorama ampli de catalans i estrangers, d’actuals i clàssics, que analitza la família, atès que és l’eix temàtic de la temporada, i convida a reflexionar sobre les seves transformacions i valors. Hi trobem també el discurs del teatre dins del teatre, i la seva utilitat en la vida suposadament real.

L’experiència dels clubs i dels professionals fan de “Llegir el teatre” una oferta molt atractiva.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació