Literatura i gastronomia, una mescla digerible

Gispert explica que “ens agrada la idea de combinar aquestes dues àrees que aporten riquesa i benestar a un municipi lligat al plaer de l’aigua calenta a través dels seus balnearis, llocs literaris per excel·lència”.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

Del 26 al 28 de juny, Caldes de Malavella s’omplirà de paraules i gastronomia amb el festival El gust de la paraula, que compta amb una desena d’activitats. Una combinació plaent que vol ser digerible “perquè ens intoxiquem només de bona literatura”, aclareix Regina Gispert, organitzadora del festival. Gispert explica que “ens agrada la idea de combinar aquestes dues àrees que aporten riquesa i benestar a un municipi lligat al plaer de l’aigua calenta a través dels seus balnearis, llocs literaris per excel·lència”.

Marc Romera durant l'entrevista amb Laura Basagaña | Foto: Ariana Nalda

A diferència de les anteriors edicions, que es feien a l’hivern, enguany el festival se celebra a principi d’estiu perquè l’objectiu, tal com explica Gispert, era “incidir en les activitats exteriors”, algunes de les quals tenen lloc al Jardí d’en Pere Vidal o al parc de la Font de la Vaca. A més a més, les activitats es divideixen segons el públic a qui van dirigides: “el matí per als nens, les tardes per als adults i les nits per als joves”, resumeix Gispert. “Sabem que és un tòpic, però la veritat és que volem incloure tots els públics: l’infantil, proposant tallers i contes originals; el juvenil, amb concerts a l’aire lliure i altres activitats que també protagonitza el públic adult amb presentacions de llibres, demostracions de cuina i el concurs d’elaboració d’entrepans Operació Bikini”, afegeix.

El festival va néixer gràcies a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, que hi participen de manera molt activa. També hi col·laboren alguns restaurants del poble que ofereixen unes cartes especials de menús literaris durant tot el cap de setmana: entre ells, l’hostal Esteba, el restaurant Ca la Manela, el balneari Prats i el Vichy Catalán. A Ca la Manela, per exemple, s’hi poden degustar plats inspirats en Joana Raspall o George Orwell, mentre que el balneari Prats proposa un menú dedicat a l’escriptor caldenc Joaquim Carbó, “Les amistats perilloses”, que es podrà degustar el 26 de juny a les 22h.

Menú infantil

La majoria de les activitats infantils es concentren el dissabte 27 i el diumenge 28 al matí. A través d’un taller per aprendre a fer i amassar pa termal, d’espectacles sobre la botiga i els bons hàbits alimentaris i de lectures de contes, els infants s’aproximen a dos mons: el de la literatura i el de la gastronomia. Una de les activitats destinades als infants és la que acull el dissabte la biblioteca: la Revolució dels sabors, una lectura de contes a càrrec de la Cia La Tramoia, en què també es llegiran poemes del llibre Bon profit, de Miquel Martí i Pol. Montserrat Sans, vídua del poeta, farà un repàs a l’obra de Martí i Pol per a nens i inaugurarà un nou espai de la biblioteca dedicat al poeta.

Menú juvenil

Unes de les activitats més destacades per al públic juvenil és la que tindrà lloc al parc de la Font de la Vaca a les 21.30h: El cistell de la Caputxeta Vermella. Després d’un pícnic i d’una visita teatralitzada a la Font de la Vaca, el públic tindrà l’oportunitat d’escoltar el grup de música Germà Negre i l’Orquestra Maribel. A més a més, els Joves Intrèpids s’encarregaran d’oferir servei de bar i els espectadors podran escollir entre una extensa carta de ratafia i entrepans amb noms ben curiosos: Els tres porquets, El peixet d’or o En Jack i la mongetera màgica.

Germà Negre, que ha parlat amb Carles Servat de Surt de Casa, presentaran el seu últim disc, Els àngels fan torrades. Segons Servat, “si podem remarcar quelcom de Germà Negre, aquest és sens dubte el seu tarannà crític i irreverent”. A més a més afegeix que “el conjunt banyolí ofereix un ample ventall de temes arrelats a la cultura tradicional catalana, que alhora pren consciència de país i que lluita per tenir un missatge combatiu. Combinats amb el seu humor i gran savoir faire sobre els escenaris, formen una crema catalana a l’alçada de les expectatives.”

Albert Mestres

Menú per a adults

Food Porn és l’activitat que enceta el Gust de la Paraula i que tindrà lloc a la biblioteca municipal divendres a les 19h. Marc Romera presentarà el seu últim llibre, Les relacions virtuoses i Albert Mestres, la traducció Justine o les dissorts de la virtut, del Marquès de Sade, i Joan Boher, el recull de relats per a adults Contus interruptus. Sobre Les relacions virtuoses, Romera parla sobre el seu llibre i sobre gènere eròtic en l’article “Sexe en català” de manera clarivident: “I dintre del gènere pensem que seria bo fer un pas endavant i anar eliminant la «conyeta» amb tots els tics lingüístics que acostuma a implicar i que molt sovint, excepte en casos com el ja citat d’Ofèlia Dracs, només obtenen com a resultat el distanciament, i per tant el refredament, del lector, no fos cas que llegint narrativa eròtica se’ns posés calent.”

Albert Mestres, traductor de Justine o les dissorts de la virtut, ens explica a l’article “¿Per què cal commemorar el bicentenari de la mort de Sade?” que el Marquès de Sade va ser “un antecedent directe de la filosofia de la sospita”. “L’obra de Sade, per la base de veritat que implica (els humans som molt menys humans del que ens pintem), s’ha vist reivindicada i condemnada successivament i amb la mateixa violència des que va ser escrita, ja que esdevé un torpede a la mateixa línia de flotació de l’ètica i la moral de la nostra època disparat des del nucli mateix de la seva formulació (el pensament racional)”, afegeix.

Una altra de les activitats estrella per a adults és el concurs Operació Bikini, que tindrà lloc el dissabte 27 a les 18.30h a Cal Ferrer de la Plaça. Jofre Martell, autor de Les putes receptes de la iaia, que ens va fent boca amb aquesta deliciosa recepta per aprendre a fer flam d’ou, i Salvador Giralt, que presentarà L’entrepà, obra de la qual va parlar per a Núvol Jordi Florit, són els convidats encarregats d’ensenyar als espectadors les receptes gastronòmiques més delicioses… i curioses.

A més a més, s’han programat altres activitats, com un taller artesà per elaborar estalvis de taula individuals amb material reciclat de paper, o un altre per aprendre a fer ratafia, així com diverses visites guiades pels principals punts d’interès de la població. L’objectiu, tal com assenyala Regina Gispert, és “gaudir de bon menjar i de bona literatura. Carpe diem”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació