Literatura i gastronomia, un maridatge exquisit

Aquest dijous dia 20 de novembre comença el cicle literari i gastronòmic "Clàssics de forquilla i ganivet", que organitza la Institució de les Lletres Catalanes i el restaurant Les 7 Portes.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Aquest dijous dia 20 de novembre, a les 19h,  comença el cicle literari i gastronòmic “Clàssics de forquilla i ganivet”, que organitza la Institució de les Lletres Catalanes i el restaurant Les 7 Portes. “La literatura ens ofereix molts moments en què el menjar hi apareix de manera destacada i la literatura en sí, pot ser considerada com un aliment per a l’intel·lecte, cosa que converteix aquest maridatge en una experiència interessant i digna d’estudi”, explica Laura Borràs, que serà l’encarregada d’inaugurar el cicle, a través de la conferència “La literatura i el menjar: un recorregut literari amb un tast de clàssics”.

Laura Borràs | Foto de Manu Manzano

Les pàgines de la literatura universal ens posen davant la nostra imaginació un gran banquet. “Des de Proust -de qui enguany commemorem el 92è aniversari de la seva mort- i la seva famosa magdalena, fins al Tirant lo Blanch. Des d’Eduardo Galeano fins a K.L. Reich d’Amat Piniella, i la precarietat del menjar; de Miquel Martí i Pol i els seus poemes per a infants, fins a la llegenda del cor menjat… se’ns desplega  un bon menú literari, fet de clàssics de forquilla i ganivet”, explica la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

Degustant la literatura

A través del cicle es farà la lectura de diferents passatges literaris que maridaran literatura i gastronomía. “La selecció de textos és fruit d’una lectura temàtica que vincula literatura amb menjar, resseguint tot un enfilall de textos de totes les èpoques, gèneres i llengües que ens han de poder permetre la degustació -per duplicat- d’aquests dos grans plaers de la vida que són la literatura i el menjar”.

“En certa manera podem considerar que tant en la literatura com en el menjar hi trobem aliment. Aliment espiritual en la literatura, i lògicament, supervivència i gaudi culinari en el menjar físic, però tots dos ens alimenten de maneres complementàries”, afegeix Borràs. Posa com a exemple l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella “que bescanviava la minsa dosi de ranxo al camp de concentració, per una mica de mina per poder escriure els seus poemes”.

Literatura i gastronomia, estudiades

“Des de la Institució de les Lletres Catalanes i en relació al nostre objectiu d’amplificar públics, de portar la literatura allà on a priori no se l’espera, ens va semblar oportú organitzar aquest cicle de Clàssics de Forquilla i Ganivet amb el restaurant Les 7 portes per tal de mostrar com existeix un punt de connexió entre totes dues. De la mateixa manera que Cervantes va parlar del Tirant com una novel·la on els homes menjaven, emmalaltien i morien; també hi ha moltes anècdotes relacionades amb el menjar, que sovint també es presenta en un aspecte metafòric en relació al “banquet” de l’amor. El menjar com a ritual social que introdueix temes importants, per exemple”.

Un menú literari servit en quatre tallers

Dins del cicle s’hi practicarà el gaudi literari i, també, el gastronòmic. “En els tallers hi trobarem coneixement literari específicament centrat en autors i obres -desenvolupat per especialistes que ens miraran de fer avinent la ‘masticació’ dels textos que introdueixen. En el cas del professor Pinto, ens il·lustrarà sobre un episodi concret de la ‘Commedia’ de Dante Alighieri que té com a element fonamental el menjar, però també en el cas d’Estellés, que té una poesia on tot sovint hi apareixen elements provinents de la cuina valenciana, de la terra, i que adquireixen ressons eròtics -en ocasions- o de Pla, i els diversos textos on ha reflexionat sobre la cuina, de la mà d’Anna Maluquer, que ens posa Pla a taula! Tot plegat, una ocasió singular de poder parlar de literatura dins d’un restaurant singular, que forma part dels referents de la cultura catalana, amb el menjar com a excusa, la literatura com a taula de degustació gaastronòmica i un petit tast que ho acompanyi”.

Totes les sessions tindran lloc dins del restaurant Les 7 Portes i aniran acompanyades de tapes relacionades amb el passatge literari escollit. La primera, tindrà lloc dijous 20 de novembre (19h) i anirà a càrrec de la directora de la ILC i professora de Literatura, Laura Borràs. El dia 11 de desembre se celebrarà la segona sessió, a càrrec del professor de Filologia Italiana  Raffaelle Pinto, dedicada a Dante i les anguiles.

Vicent Andrés Estellés protagonitzarà la tercera sessió, el 15 de gener. El poeta Iban Leon Llop guiarà els comensals pels versos i menges que Estellés cita en la seva obra. I la darrera sessió anirà a càrrec de la rapsoda i col·laboradora de la Fundació Josep Pla, Anna Maluquer. És ben coneguda l’afició planiana a la bona cuina i Maluquer citarà suculents passatges, acompanyats d’una degustació gastronòmica del restaurant Les 7 Portes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació