Lipogrames i criminalitat conquereixen els Premis Edebé

El 23è Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil ha guardonat enguany dues novel·les que són clars homenatges a autors de referència del segle passat. Rodrigo Muñoz s'ha endut el Premi de Literatura Infantil per El signe prohibit, una història que beu de les obres de Georges Perec.

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

El 23è Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil ha guardonat enguany dues novel·les que són clars homenatges a autors de referència del segle passat. Rodrigo Muñoz s’ha endut el Premi de Literatura Infantil per El signe prohibit, una història que beu de les obres de Georges Perec. En canvi, Care Santos pica l’ullet a J.D. Salinger amb Mentida, que gira al voltant d’El vigilant en el camp de sègol.

Care Santos i Rodrigo Muñoz | Foto: Núria Juanico

Que Care Santos es deixa seduir per la cara més obscura de l’adolescència no és cap secret. I que sap com traslladar aquest interès a la literatura, tampoc. El 23è Premi Edebé de Literatura Juvenil ho certifica. L’autora s’ha endut el guardó amb una història difícil de veure al mercat de llibres per a joves. Mentida aborda el tractament penal i social que la societat dóna als menors d’edat, i ho fa a través d’un protagonista condemnat per assassinat quan tenia 14 anys. “Els que em coneixeu ja sabeu que em va la marxa”, afirma Santos, que va inspirar-se en una agressió al metro de fa uns quatre anys. Arran d’aquell fet, l’escriptora va buscar informació sobre el culpable, que era menor, i va descobrir que “no havia tingut oportunitat d’escollir”, perquè tenia “una història personal i familiar terrible”.

Però Mentida no és només una història sobre la criminalitat juvenil i l’impacte de les fractures socials en els adolescents. A la novel·la també hi ha amor, que es manifesta de la mà de la Xènia. Ella s’enamora virtualment del protagonista gràcies a l’interès comú per El vigilant en el camp de sègol. Però a internet res és el que sembla, i la noia no trigarà a adonar-se que la idea d’ell no coincideix amb la realitat. “La Xènia descobreix que tot és una mentida, i això la porta a preguntar-se què justifica l’enorme desengany que ha tingut”, explica Santos. La novel·la es divideix en dues parts narrades en primera persona i que permeten posar-se a la pell dels dos protagonistes, alhora que mostren com dos entorns antagònics poden establir punts en comú.

Un lipograma per combatre una absència

A Rodrigo Muñoz li agraden els reptes i El signe prohibit no li va posar fàcil. L’escriptor va gestar la novel·la, que li ha valgut el 23è Premi Edebé de Literatura Infantil, a partir d’una idea: parlar sense pronunciar la lletra A. Aquesta va ser la restricció que va imposar al Jordi, el protagonista de la novel·la, un nen a qui el fascina descobrir el significat exacte de les paraules i les frases. Per això, quan la seva millor amiga Aleksandra desapareix, opta per convertir la seva vida en un lipograma. Així, ell renuncia a parlar utilitzant la lletra A fins que la noia doni senyals de vida. Tot plegat porta Muñoz a fer “un exercici del poder del llenguatge a l’estil de Georges Perec”, tal com assegura ell mateix.

El lipograma marca tota la història, però el seu significat va més enllà d’un simple joc lingüístic. Renunciar a la lletra A és, per al protagonista, “una forma de gestionar i fer front a l’absència d’algú que estima”, diu Muñoz. Aquesta experiència també ensenya al noi que el llenguatge va més enllà de ser un simple mitjà de comunicació. Segons l’escriptor, “el llenguatge és un món en si mateix i, per al Jordi, canviar-lo el fa canviar a ell”. El 23è Premi Edebé s’entregarà aquest dijous a les set de la tarda a l’Auditori i Centre de Convencions AXA. Totes dues novel·les es publicaran al març amb un tiratge de 7.000 exemplars.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació