L’experiència intrèpida de la paraula

El Diàleg entre l’escriptor i els lectors joves es consolida com a proposta de difusió del plaer la lectura entre els adolescents després d’onze anys. enguany, l’activitat tindrà com a protagonistes l’escriptora Carme Riera i la novel·la 'La meitat de l’ànima'.

El Diàleg entre l’escriptor i els lectors joves es consolida com a proposta de difusió del plaer la lectura entre els adolescents després d’onze anys. enguany, l’activitat tindrà com a protagonistes l’escriptora Carme Riera i la novel·la La meitat de l’ànima.

Enguany fa onze anys i, de manera ininterrompuda des que va ser ideat, mai no ha volgut faltar a la cita. El Diàleg entre l’escriptor i els lectors joves és una iniciativa promoguda pel Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València i l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV) que ha comptat, a més, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el Centre Internacional de Gandia. Hi estan al càrrec els professors Carme Gregori Soldevila (UV) i Gonçal López Pampló (UV). En realitat, però, els que fan possible la continuïtat del projecte són els professors de valencià d’educació secundària i batxillerat que, any rere any, impliquen els seus respectius alumnes i els conviden, tots plegats, a gaudir d’una experiència que ajuda a la difusió de la lectura entre els adolescents i, a més, incentiva el gust per la literatura a qualsevol nivell.

Gràcies a aquesta proposta, els alumnes tenen l’oportunitat de reunir-se amb l’escriptor i entrevistar-lo directament, establint un diàleg amplament dinàmic, amable i, fins i tot, un tant atrevit a l’entorn de l’experiència literària que ha produït una novel·la concreta que, prèviament, han llegit, treballat i analitzat des de les respectives aules gràcies a les indicacions i propostes desenvolupades. Tot plegat comença a gestar-se a partir d’un dossier de treball, que recull els diferents materials bibliogràfics i digitals al voltant de l’autor i la novel·la, així com les especificacions que afecten l’assenyat desenvolupament de l’activitat (terminis, propostes didàctiques, possibilitats de lectura, etc.) i unes reunions de treball dels professors encarregats on s’acaba de dissenyar el recorregut que culminarà en l’acte central del Diàleg.

Més recentment, l’activitat compta també amb una presència significativa dins les noves eines de comunicació gràcies a la creació d’un blog i d’una etiqueta a Twitter que recull les aportacions d’alumnes i professors al voltant de la novel·la.

El blog del Diàleg, ara com ara, constitueix un espai de trobada entre els diferents participants en l’activitat abans i després de la trobada amb l’escriptor. Des que es va posar en marxa l’any 2008, ha crescut i ha evolucionat gràcies a les diferents iniciatives d’alumnes i professors, entre les quals, destaca el concurs de microcontes de temàtica afí a la de la novel·la elegida.

L’ús de les noves tecnologies també es fa present en el Diàleg per mitjà de Twitter, i per segon any consecutiu, gràcies a una tertúlia literària digital sobre l’obra que va donar el seu tret d’eixida el passat dia 15 de gener de 2013. La creació de l’etiqueta #diàleg13 permet a alumnes i professors compartir una nova via d’intercanvi a l’entorn de la novel·la i, encara més, possibilita la interacció múltiple entre els diferents instituts participants.

El Saló d’actes de la Casa de la Cultura «Marqués González de Quirós» de Gandia i el Saló de Graus «Manuel Sanchis Guarner» de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València seran, respectivament, els espais des d’on l’escriptora d’aquesta edició, la professora Carme Riera, explicarà els propers dies 28 de febrer i 1 de març, les seues inquietuds més manifestes a l’entorn de la novel·la que ja estan treballant: La meitat de l’ànima (Proa, 2004; Labutxaca, 2007). En edicions anteriors, però, han passat pels ulls d’aquests intrèpids lectors noms d’arreu dels territoris de parla catalana com Imma Monsó, Jesús Moncada, Josep Lozano, Carles El Saure, Josep Maria Fonalleras, Jaume Cabré, Ramon Solsona, Maria Barbal, Martí Domínguez i Carles Alberola.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació