L’Ésdansa, a punt per celebrar els seus 35 anys

L’objectiu és consolidar-se com a referència en el món de la dansa d’arrel tradicional, tant nacional com internacional

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

L’arribada de l’estiu és sinònim de sol i platja, gelats, mosquits i altres tòpics calorosos entre els quals es compten els festivals de música i dansa que s’organitzen arreu del territori, com l’Ésdansa de Les Preses (Garrotxa), que enguany celebrarà la seva 35a edició i que s’ha presentat aquesta setmana a La Caldera, al barri de Les Corts de Barcelona. L’objectiu és consolidar-se com a referència en el món de la dansa d’arrel tradicional, tant nacional com internacional. La cita, del 21 al 27 d’agost en plena terra de volcans.

Aquest any, l’Ésdansa es reafirma en la seva aposta per la creació i la innovació, dues premisses que van marcar l’edició anterior i que aquest 2017 es veuran reforçades amb un projecte vinculat amb la formació, que sempre ha caracteritzat el festival. I així és com neix El Laboratori, el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional de l’Ésdansa i eix troncal d’aquesta edició. Un projecte que comptarà amb la participació, entre d’altres, de Cesc Gelabert, i que obre una nova via de futur encetada l’any passat a través d’espectacles com Oskara i Gelajausiak de Kukai Dantza, clars exemples de la nova creació en aquest àmbit. L’experimentació es durà a terme a partir de balls tan diversos com La Bolangera, el ball pla o el ball de cintes de Les Preses.

Sense apartar-se d’aquest discurs, la programació del festival proposa un seguit d’espectacles en què la creació i la innovació s’han posat a disposició de la dansa tradicional. Es podran descobrir els nous llenguatges de la jota a través de Miguel Ángel Berna; exemples de dansa catalana de nova creació com Acròstic de l’Esbart Ciutat Comtal; la simbiosi experimental entre l’expressivitat tradicional i el mestissatge d’influències amb A vore de Sònia Gómez i Ramon Balagué; o el resultat de com el circ i la dansa encaixen i es nodreixen l’un de l’altre amb EguRa, la proposta d’Oriol Escursell guanyadora de la primera edició del premi Delfí Colomé.

El diàleg amb el paisatge tornarà a jugar un rol destacat. Els espais naturals recuperats o adaptats seran un símil de l’evolució de la dansa tradicional que, mantenint les arrels, es mostra viva i en constant transformació. Aquesta interacció tindrà lloc al Parc de Pedra Tosca amb un itinerari pensat per descobrir danses tradicionals; un espai natural únic, recuperat gràcies a la feina innovadora de RCR Arquitectes. També es recuperarà el ball de pagès a l’era d’una masia, talment com es feia abans, amb la música del mític Peret Blanc de Beget, i es peregrinarà fins a l’entorn de la petita ermita de Sant Matí del Corb per fer un salt en el temps a través dels Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat.

Pel que fa a les propostes internacionals, un altre dels grans reclams, l’edició 2017 ens convida a viatjar per les tradicions de Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Indonèsia, Bielorússia i la República de Kabardino-Balkària. Però una de les perles d’aquest any, coincidint amb el 35è aniversari, serà sens dubte poder veure, aprendre i ballar tots junts, com a final de festa, la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia, Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat.

D’altra banda, la part de formació de dansa tradicional del festival reestructura els seus tallers en un nou horari comú de dilluns a divendres, i donarà cabuda als joves amb un itinerari propi, l’Ésdansa’T Jove, una nova línia que completa l’oferta formativa amb un espai reservat per a nois i noies d’entre 13 i 18 anys. En total, seran més de 140 hores de tallers distribuïts en tres línies, una d’elles amb dos itineraris, i impartits al llarg de cinc dies, que posicionen un any més l’Ésdansa’T com a màxim referent formatiu i veritable Campus de la dansa tradicional. Us podeu descarregar el programa de cursos aquí.

Les Preses, una població de 1.800 habitants, torna a esperar l’arribada de l’agost per multiplicar temporalment i amb escreix aquesta xifra i, qui sap, superar el gran nombre de públic de l’any passat (10.000 assistents). El director de l’Ésdansa, Jordi Fosas, ha aprofitat l’acte de presentació per reivindicar l’objectiu transversal del festival: “Volem mostrar els 360 graus de la dansa tradicional d’arreu”, des de l’associacionisme fins als col·lectius professionals. Per la seva banda, l’alcalde de Les Preses, Pere Vila, ha tingut unes paraules de reconeixement i d’agaraïment pels més de 200 voluntaris que contribueixen a organitzar l’Ésdansa i que són “fonamentals pel seu èxit”, així com per l’esbart Marboleny, que celebra el seu 40è aniversari i que sempre ha estat al darrere del festival.

Trobareu més informació a la pàgina web de l’Ésdansa fent clic aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació