L’Escola Eina reivindica l’esperit lliure d’Alexandre Cirici

Enguany se celebra el centenari del naixement d’Alexandre Cirici i l’escola d’art i disseny Eina li ret homenatge d’una forma gens acadèmica. El proper dia 23 a les 12 del matí, 5 antics alumnes realitzaran intervencions artístiques als terrenys de l’escola.

Enguany se celebra el centenari del naixement d’Alexandre Cirici i l’escola d’art i disseny Eina li ret homenatge d’una forma gens acadèmica. El proper dia 23 a les 12 del matí, cinc antics alumnes realitzaran intervencions artístiques als terrenys de l’escola, amb la intenció de recuperar l’esperit que el seu fundador els va inculcar fa gairebé 40 anys.

L’any 1967, un grup d’antics professors d’Elisava van fundar l’escola d’art i disseny Eina, amb Bauhaus com a principal referència. Entre els integrants d’aquell projecte hi havia personalitats com Albert Ràfols o Romà Gubern, i també un home que, havent-se criat en el Noucentisme i havent viscut l’informalisme i les avantguardes, feia un pas més enllà i apostava per experiències artístiques estrafolàries, com l’art conceptual, l’art pobre o el disseny. Amb les seves classes i des de les pàgines de Serra d’Or, Alexandre Cirici va deixar constància de la seva mentalitat allunyada del dogmatisme, i es va convertir en el principal referent teòric de la gran revolució de l’art català a finals dels 60.

Justament en aquells anys de canvi és quan va co-fundar Eina, on hi va donar classes fins el 1972. En aquells temps, Cirici va donar suport, des dels seus textos a Serra d’Or, a un grup de joves estudiants que posteriorment es convertirien també en referents. El Jordi Galí, l’Àngel Jové, la Sílvia Gubern, l’Evru i l’Antoni Llena formaven “El Maduixer”, en referència al barri on vivia Galí, i a pesar que no van arribar mai a exposar plegats, van aconseguir realitzar el primer vídeo-art de l’Estat.

Per seguir els homenatges de l’any Cirici, i a iniciativa de l’Antoni Marí, Eina ha tornat a reunir El Maduixer 40 anys després, per tal que recuperin l’esperit trencador d’aquells primers anys de l’escola. Lluny de l’homenatge convencional, els responsables han apostat per una sèrie d’intervencions artístiques als terrenys de l’escola, que es podran veure a partir el proper dia 23 d’octubre a partir de les 12h i fins a les 14h. Cada artista exposarà una peça pròpia creada per a l’ocasió, i entre ells hi trobarem des de peces més simbòliques a d’altres més pictòriques. Totes elles tindran un gran impacte en l’entorn de l’escola, i recuperaran l’essència dels anys fundacionals.

Segons el comissari de l’esdeveniment Àlex Mitrani, “els artistes del ‘Maduixer’ tenien un esperit experimental en els formats i de gran llibertat en els processos”. L’esdeveniment comptarà amb la col·laboració de l’alumnat i el professorat de l’escola i es realitzarà, en les properes setmanes, un catàleg en record de les intervencions. L’esperit experimental que descriu Mitrani és el mateix que Eina inculca als seus alumnes a través de la reflexió i la base teòrica dels coneixements artístics, i que l’ha portat a ser un dels principals referents catalans en l’ensenyament de l’art. L’escola ofereix un grau amb cinc mencions diferents i diversos títols de postgrau, així com el jove Màster Oficial que està en actiu des de l’any passat. I així, 31 anys després de la seva mort, l’esperit Cirici segueix viu en els alumnes que es doctoren en algunes de les matèries que ell va defensar i que, en aquells revolucionaris anys 60, molts consideraven artistades estrafolàries.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació