L’escola d’escriptura més gran d’Europa

L'escriptor ja no espera les muses. A les aules de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès no s'ensenya a confiar que arribi la inspiració, sinó a crear mitjançant un ampli ventall de cursos que proporcionen les eines i les tècniques pròpies de l'ofici d'escriptor.

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

L’escriptor ja no espera les muses. A les aules de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès no s’ensenya a confiar que arribi la inspiració, sinó a crear mitjançant un ampli ventall de cursos que proporcionen les eines i les tècniques pròpies de l’ofici d’escriptor. 

Una de les aules de l'Escola d'Escriptura | Carme Esteve

Més de 21.000 persones han passat per les classes del centre, que disposa d’un centenar de professors per a formació presencial i virtual. L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu és, de fet, el centre d’aquestes característiques més gran d’Europa i el segon més gran del món, per darrere del de Nova York.

Des dels seus inicis el 1998, l’Escola d’Escriptura ha canviat sense perdre la seva essència. El centre manté l’itinerari per a narradors com a eix principal de la formació. Aquesta proposta consta d’un curs de narrativa que serveix per “conèixer a fons la llengua, obtenir un bon bagatge lector i aprendre tècniques narratives”, explica el codirector de l’escola Jordi Muñoz. L’itinerari es complementa amb altres opcions de formació sobre novel·la, conte i papers privats.

Ara bé, realment es pot ensenyar a escriure? Muñoz defensa que “com qualsevol altra disciplina, en l’escriptura hi ha una part d’art i una altra d’ofici”. És en aquesta segona que l’Escola d’Escriptura posa el focus per formar a l’alumnat sobre com explicar històries. En aquest sentit, el codirector del centre reconeix que en l’escriptura hi influeix “una part molt personal sobre la manera singular de veure el món i narrar una història”, tot i que també subratlla que els cursos no s’adrecen només a persones amb motivacions professionals. “Hi ha molts estudiants que no s’hi volen dedicar i que, quan acaben, ens diuen que han après a llegir d’una forma diferent, a anar més enllà”, diu Muñoz.

L’Escola d’Escriptura posa a l’abast dels alumnes unes tècniques concretes de creació, però no tanca portes. A través del cicle de conferències-col·loqui Amb veu pròpia, el centre connecta els estudiants amb autors de renom que comparteixen el seu mètode particular a l’hora d’escriure. Fins ara hi han passat escriptors com Eduardo Mendoza, Jaume Cabré, Rosa Montero, Marta Pessarrodona i Joan Margarit, entre molts d’altres. Segons Muñoz, aquestes trobades suposen “un punt d’eclosió que aporta singularitat a l’escola” perquè els alumnes entren en contacte amb autors de primera línia. A més, alguns estudiants de l’Escola d’Escriptura acaben el curs amb una novel·la sota el braç i a punt de publicar. Entre aquests hi ha Silvana Vogt, Ferran Garcia, Laura Tejada, Ramon Pardina, Marta Orriols, Toni Hill, Gemma Sardà, Jordi Roig, Dory Sontheimer, Miquel Duran, Daniel Arbós, Sílvia Alcàntara i Ildefonso Falcones.

Més enllà de l’itinerari de narradors, l’Escola d’Escriptura ofereix cursos temàtics de llengua, audiovisuals i poesia, com també propostes formatives d’humanitats. “Amb el pas dels anys, hem anat veient que hi ha gent que s’apropa a l’escola amb ganes d’aprofundir en la lectura”, destaca Muñoz. Per això, el centre ha ampliat la seva oferta amb noves formacions al voltant de gèneres literaris, eines d’anàlisi de textos i autors, tendències i corrents. Tot plegat es complementa amb cursos d’oficis de l’edició, d’humanitats i d’oralitat.

Al llarg de la seva trajectòria, l’Escola d’Escriptura ha anat teixint aliances amb entitats, institucions i associacions culturals. “Un dels nostres objectius des que vam assumir la direcció és obrir les portes de l’escola per explicar què s’hi fa i aconseguir la complicitat dels col·lectius”, assenyala Muñoz. En paral·lel, el centre treballa per aconseguir un reconeixement oficial dels cursos. “Cada vegada més, els alumnes ens demanen un certificat per poder-lo incorporar al seu currículum”, apunta el codirector, que recorda que “als Estats Units, fa més de 100 anys que s’ensenya creative writing [escriptura creativa] a les universitats”. Per això, des de l’Associació Europea de Programes d’Escriptura Creativa (de la qual forma part l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu) treballen perquè es reconeguin oficialment els cursos a àmbit europeu.

Ara per ara, l’Escola té la vista posada en la formació virtual, que actualment disposa de l’itinerari per a narradors i d’un curs de redacció i estil. Muñoz apunta que la seva voluntat és ampliar aquesta oferta per reforçar així un conjunt de propostes que permet a l’Escola d’Escriptura “potenciar complicitats amb les comunitats catalanes d’arreu del món”. A tall d’exemple, aquest mes de gener, l’Escola presenta com a novetat el curs virtualIniciació a la poesia.

Us poseu inscriure als cursos de narrativa presencials i virtuals aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació