La vida d’en Will

Assistir al centenari de Shakespeare és com contemplar el pas d'un cometa que passa pel firmament molt de tant en tant

L’editorial DeBolsillo celebra el 400 aniversari de la mort de Shakespeare amb la publicació de El espejo de un hombre. Vida, obra y época de William Shakespeare del gran assagista i professor de Harvard Stephen Greenblatt. Amb la traducció al castellà de Teófilo de Lozaya i de Juan Rabasseda, aquesta biografia enorme arriba quasi 12 anys després que veiés la llum per primer cop en anglès i, com sol succeir en aquests casos, es troba a faltar que cap editorial n’hagi volgut oferir, de moment, una versió en llengua catalana.

El dramaturg anglès William Shakespeare.

Quan Stephen Greenblatt (Boston, 1943) va triar el títol per a la biografia de Shakespeare que acabava de compondre l’any 2004 va ser molt coherent amb l’obra que era a punt de publicar. Va batejar-la de la manera següent: Will in the World (Will en el món), i ho va fer així perquè es tractava d’un relat que mirava d’apropar-se el màxim possible al dramaturg anglès. Greenblatt seguia les passes del seu biografiat gairebé com si fos amic seu, acompanyant-lo pels carrerons de Londres, observant-lo en les seves ocupacions i tractant-lo, amb total familiaritat, de Will.

El títol que ara presenta DeBolsillo perd la frescor de l’original i es queda en un anodí i pseudo-acadèmic El espejo de un hombre. Vida, obra y época de William Shakespeare. I Per si no n’hi hagués prou, aquest títol traeix el to popular i amè de la biografia de Greenblatt i espanta els possibles lectors. Per tant, si alguna editorial catalana té la gran pensada d’oferir-ne d’aquí a poc una traducció en català, prego als seus responsables que no caiguin en el mateix error i ja els regalo jo d’entrada el meu títol: La vida d’en Will.

Té molt mèrit que Stephen Greenblatt hagi aconseguit acostar-se tant a l’enigmàtica i fugissera figura de Shakespeare com per tractar-lo de Will. Es conserven molt pocs documents i dades d’aquest geni del teatre, tan sols alguna engruna d’informació i res més. L’artista que va obrir en canal l’ànima humana, el que va explorar les últimes misèries i grandeses dels homes, el que va saber traçar a còpia de línies de diàleg els matisos i els clarobscurs de la personalitat i del caràcter, curiosament, no ha deixat gairebé res de si mateix.

A banda del regal immens de les seves obres teatrals, hi ha molt poques pistes del pas de Shakespeare per aquest món: una partida de naixement, una casa a Stradford-upon-Avon, un retrat, un testament, alguna cosa més… i para de comptar. Doncs bé, Greenblatt s’ha esforçat a seguir fins a l’últim detall cada una d’aquestes pistes escadusseres. Amb aquests pocs bocins, ha dut a terme una tasca de documentació ingent, estudiant cadascun dels membres de la seva família, coneixent a fons els qui probablement van ser els seus mestres a la seva localitat natal, analitzant any per any les circumstàncies històriques que van embolcallar la seva vida i que el van fer créixer. I el més important és que ha posat tot aquest treball al servei d’un relat entretingut, atent i que es pot llegir amb tan d’afecte i d’interès com si es tractés d’una novel·la.

Amb una citació extreta d’una banda, unes dades extretes d’una altra, amb l’estudi profund de totes les seves obres i relacionant bé cadascuna de les informacions, se’ns va definint un Will estalviador, curós amb els negocis, amable, però poc amic de seguir els seus companys dramaturgs a tot arreu.

Així, el resultat de la feina de Greenblatt és aquesta extraordinària biografia de Shakespeare que encén la imaginació i la dispara fins als segles XVI i XVII. El lector no només s’imagina Shakespeare en persona, sinó que també és testimoni de l’esplendor de la cort de la reina Isabel I, de l’agitació de la capital britànica amb les seves execucions públiques i els espectacles d’animals, de les intrigues polítiques i de les persecucions religioses. Tot el que es conta en el relat s’alça davant el lector com si fos un retaule de vida ben minuciós i expressiu.

Joan Ollé dirigeix Somni d'una nit d'estiu al TNC | © May Zirkus TNC

Com un cronista del Renaixement anglès, Greenblatt sembla haver-se contagiat d’aquesta manera de fer de Shakespeare que consisteix a incloure tothom en les seves obres. Des dels qui només podien pagar un penic i s’havien d’estar més de tres hores dempeus, fins als qui seien en coixins de seda i lluïen perles i setí; des dels qui no paraven de proferir insults i expressar-se amb un llenguatge de taverna, fins als qui recitaven la poesia més excelsa; en efecte, les obres de Shakespeare tenien en compte tot tipus d’espectador i, igualment, sembla que el professor d’Humanitats de Harvard s’hagi esforçat per fer arribar la seva biografia a un públic ben ampli, tant que quan va aparèixer l’obra als Estats Units, Greenblatt es va situar entre els autors més ben venuts a tot el país.

El mètode que utilitza aquest autor per apropar-se a les obres literàries el va definir ell mateix a la dècada dels 80 i rep el nom de New Historicism, el qual, en contra del que postulava el famós New Criticism, mira de concebre els textos literaris, no com a peces aïllades fruït d’una força creativa inexplicable, sinó com a resultat de tots els elements històrics que formen part del context. Aquest procediment li ha comportat èxits tan estimables com l’assaig El giro (Crítica, 2012) que va ser premiat amb el Pulizer i que exposa la idea que la troballa de l’únic manuscrit de Lucreci al segle XV va contribuir a donar embranzida al Renaixement.

Dotat d’una prosa elegant i un molt bon sentit de la narració, Stephen Greenblat pot ser qualificat d’un dels millors assagistes i biògrafs del nostre temps, i a més té el privilegi d’haver estudiat i estimat el millor dramaturg de tota la història fins al punt de poder-lo tractar de tu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació