La Pedrera fa 100 anys

El 2012 es compleixen cent anys de la funalització de les obres de construcció de la Casa Milà d'Antoni Gaudí, popularment coneguda com La Pedrera. Per celebrar aquesta efemèride la Fundació CatalunyaCaixa presenta a una exposició dedicada a «Les altres Pedreres».

El 2012 es compleixen cent anys de la funalització de les obres de construcció de la Casa Milà d’Antoni Gaudí, popularment coneguda com La Pedrera. Per celebrar aquesta efemèride la Fundació CatalunyaCaixa  presenta a una exposició dedicada a «Les altres Pedreres», edificis construïts en la mateixa època i que també són fites de la millor arquitectura mundial.

 

«Les altres Pedreres. Arquitectura i disseny al món a principis del segle xx», és l’exposició de la Fundació CatalunyaCaixa que es podrà veure a La Pedrera del 13 de novembre d’enguany fins el 24 de febrer de 2013. Aquesta exposició suposa el tret de sortida dels actes de celebració del centenari de l’edifici.

El 31 d’octubre de 1912 Antoni Gaudí signava el final d’obra d’un dels edificis més singulars de la història de l’arquitectura, la Casa Milà, coneguda popularment com La Pedrera, i una data com aquesta no podia passar per alt. Per commemorar-ne el centenari i compartir aquest esdeveniment amb tots els ciutadans i visitants, s’ha presentat un ampli programa d’activitats que combina el caràcter essencialment festiu de tota celebració amb diverses propostes culturals i artístiques relacionades amb la singularitat d’aquest edifici monumental, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco l’any 1984, que és la seu de la Fundació.

 L’exposició

«Les altres Pedreres. Arquitectura i disseny a principis del segle xx», comissariada per Juli Capella, arquitecte i teòric del disseny, presenta sis obres cabdals de l’arquitectura de principis del segle xx, amb el propòsit de remarcar la singularitat de La Pedrera tot situant-la en el seu context històric. Per això s’han escollit sis arquitectes que tenien, com Gaudí, una visió integral de l’arquitectura: Victor Horta, Hector Guimard, Charles Rennie Mackintosh, Joseff Hoffmann, Adolf Loos i, tot fent un salt als Estats Units, Frank Lloyd Wright; i amb ells sis edificis que, com La Pedrera, van obrir nous camins en el debat arquitectònic, en un moment en què s’abandonava la praxi històrico-eclecticista pròpia del segle xix i es començaven a assentar les bases del que seria l’arquitectura moderna. Alhora, tots sis edificis marquen un punt d’inflexió en la trajectòria professional dels seus creadors; d’aquí ve el títol de «Les altres Pedreres», perquè es podria dir que són les «pedreres» respectives de cadascun d’aquests arquitectes.

L’exposició reuneix una acurada selecció de més d’un centenar d’objectes –entre plànols, dibuixos, maquetes i fotografies, així com també mobiliari i objectes d’arts decoratives– procedents de diferents col·leccions públiques i privades com el Musée d’Orsay de París,  el Victoria & Albert Museum de Londres, l’Albertina de Viena o el MoMA de Nova York, entre d’altres, que permeten traçar un recorregut per la creació de fa un segle i reviure un moment de canvis transcendentals en l’àmbit de l’arquitectura i el disseny, tot endinsant-nos en sis obres mestres (set, si tenim en compte la mateixa Pedrera) que cent anys després encara mantenen l’ús i la vigència de la seva innovadora tipologia. Així, el visitant podrà comparar-les, assenyalar-ne les coincidències, descobrir-hi innovacions, detectar-hi les influències mútues i les divergències que li permetran emetre una justa valoració de La Pedrera.

Les obres

La mostra proposa un recorregut per sis edificis emblemàtics, i l’obra dels seus arquitectes:

Maison Horta, Brussel·les, 1898-1902,

Arquitecte: Victor Horta (Gant, 1861 – Brussel·les, 1947)

Hôtel Mezzara, París, 1910-1911

Arquitecte: Hector Guimard (Lió, 1867 – Nova York, 1942)

Glasgow School of Art, Glasgow, 1897-1909

Arquitecte: Charles Rennie Mackintosh (Glasgow, 1868 – Londres, 1928)

Palais Stoclet, Brussel·les, 1905-1911

Arquitecte: Josef Hoffmann (Pirnitz, 1870 – Viena, 1956)

Looshaus (Edifici Goldman & Salatsch), Viena, 1909-1912

Arquitecte: Adolf Loos (Brno, 1870 – Kalsburg, Viena, 1933)

Robie House, Chicago, 1908-1910

Arquitecte: Frank Lloyd Wright (Richland Center, Wisconsin, 1867 – Phoenix, Arizona, 1959)

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació