La nova llar del Pensament

És possible pensar en comú? Davant d'aquest repte, va néixer la Casa del Pensament, una iniciativa traçada per part d'un grup heterogeni, format per dos estudiants i dos professors de filosofia, amb un desig comú: alliberar la paraula i vivificar el discurs anquilosat.

És possible pensar en comú? Davant d’aquest repte, va néixer la Casa del Pensament, una iniciativa traçada per part d’un grup heterogeni, format per dos estudiants i dos professors de filosofia, amb un desig comú: alliberar la paraula i vivificar el discurs anquilosat perquè pugui parlar directament de nosaltres. Es tracta d’apropiar-nos del pensament i democratitzar-lo, projecte que podria interpretar-se com una mena de retorn del programa il·lustrat d’emancipació humana.

Primera reunió de La Casa del Pensament

La Casa es proposa ser un espai nòmada, sense local estable però concentrant la seva activitat a l’àrea de Barcelona, on conflueixin tota mena de pràctiques, on s’elabori un discurs col·lectiu. En el seu manifest, proclama el desig de donar veu a allò que ens succeeix, com a individus particulars, compartint un àmbit d’intimitat on la reflexió ens exposi davant els altres i ens torni la força de ser subjectes. Com és possible realitzar això? L’enfocament de la Casa del Pensament és clar: plantejant els problemes del nostre món des de la filosofia, les humanitats, la literatura, l’art… sempre amb llibertat, fora de l’acadèmia, fora de la institució.

La reflexió filosòfica que actualment roman empresonada a l’àmbit acadèmic, surt al carrer, a l’espai públic i entra a la vida de les persones, qui prenen el seu discurs per a explicar la seva història. La Casa es concep com un espai on elaborar el nostre propi pensament, on intentar entendre el nostre món, i no pas com una organització que es dedica a fer arqueologia filosòfica.

Com es concreta aquesta força vital? De moment, la Casa ha iniciat la seva primera temporada activa amb dos cicles simultanis: El capitalisme, l’home i la raó. Lectura del Naufragi de l’Home; i Experiències contemporànies del subjecte. La teràpia. La Casa manté la seva naturalesa etèria anunciant les dates de les convocatòries pocs dies abans de la cita.

La primera activitat, englobada dins el segon cicle, fou La teràpia: la psicoanàlisi, realitzada el 25 de febrer a La Casa de la Paraula, llibreria de referència especialitzada en la psicoteràpia de Barcelona. La dinàmica d’aquestes trobades consisteix en el diàleg amb un professional de l’àmbit que es vol tractar i el públic, on la línia que distingeix expert i espectador queda desdibuixada. En aquest cas, el convidat va ser el psicoanalista Enric Berenguer, qui va introduir el tema i els problemes nous que sorgeixen quan el subjecte postmodern comença la teràpia. Una vegada plantejat l’eix de reflexió, els assistents intervenen i obren el tema a nous horitzons; així, l’experiència que s’esdevé a la consulta psicoanalítica troba el seu paral·lel en la realitat política. El subjecte que inicia la teràpia es replanteja els seus prejudicis i opinions per reformular la seva existència, igual que el subjecte polític actual reflexiona sobre les estructures de poder establertes per repensar un model més just.

És a dir, l’objectiu de les trobades és pensar en comú l’actualitat des de diverses perspectives que forcin els límits. No es tracta d’una conferència, ni d’un simple debat on cadascú es manté ferm en la seva posició. La Casa del Pensament és un context de transformació, de construcció, on les frases fetes i els llocs comuns de la nostra vida quotidiana queden aniquilats pel pensament crític i, sobre les seves runes, podem aixecar un nou plantejament.

No sabem encara cap a on ens portarà aquest projecte que hem gestat durant tant de temps, potser a la deriva o a l’abisme, però de moment hem fet el gran salt cap a la incertesa. La Casa obre les seves portes, esperant donar resposta a una crida silenciosa que ressona pertot: la necessitat de pensar què està passant i, cansats de sentir-nos a nosaltres mateixos, de fer-ho en comú.

Finalment, des de la Casa voldríem convidar-vos a assistir al nostre pròxim acte, que es celebrarà el proper 25 de març a dos quarts de vuit del vespre, a La Casa de la Paraula (C/ Rosselló, 154, Barcelona) i el qual consistirà en una trobada amb el psicoterapeuta Eduard Tapias, amb qui reflexionarem sobre el valor del cos en el marc del cicle d’Experiències contemporànies del subjecte. La teràpia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació