La festa de les lletres se celebra a Tarragona

Ambient de gala, com en els moments de les millors celebracions i tres incògnites surant a l’aire: els noms dels guanyadors dels tres premis convocats: el premi Tinet de Relats per Internet, el Premi de Traducció Vidal Alcover i el Premi Literari Pin i Soler.

Una mica abans de les 9 del vespre, més de 400 persones estaven esperant davant el Metropol de Tarragona el moment en què les portes s’obrissin per ocupar el seu seient dins el teatre. Ambient de gala, com en els moments de les millors celebracions i tres incògnites surant a l’aire: els noms dels guanyadors dels tres premis convocats: el premi Tinet de Relats per Internet, el Premi de Traducció Vidal Alcover i el Premi Literari Pin i Soler.

Nela Miralles, Gabriel Sant Pol Fullana, Salvador Company en l'acte de lliurament | Foto: Mauri

Els premis

Aquesta és la 25ena convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, fet que el consolida com un dels certàmens literaris, per tradició i per dotació econòmica, més importants de Catalunya. En aquesta edició s’han presentat un total de 440 obres, però en total, al llarg d’aquests 25 anys els diferents jurats han arribat a valorar fins a 6200 obres d’autors tan coneguts i consagrats com Jordi Cervera, Martí Boada, Francesc Puigpelat, Antoni Pladevall, Jordi de Manuel o Jordi Tiñena entre altres.

De mica en mica i un darrere l’altre, es van anar desvelant els noms dels guanyadors de les diferents categories: el Premi Narrativa Curta per Internet Tinet per l’obra Els noms de les vaques, de Nela Miralles; el Premi de Traducció Vidal Alcover, per Peregrinació (Peregrinaçao), de Gabriel de la S. T. Sampol; finalment, el Premi Ciutat de Tarragona de Novel·la Pin i Soler, per Sense fi, de Salvador Company.

Els guanyadors van rebre per part d’un membre del jurat i un representant institucional la seva corresponent dotació econòmica i també “La Musa” de plata, obra de l’escultor i joier tarragoní Joan Blázquez.

Els parlaments

Un cop conegut el nom dels guanyadors va arribar el moment dels parlaments. La primera a prendre la paraula va ser Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, ja que el certamen literari s’organitza amb un acord entre Òmnium Cultural, l’Ajuntament de Tarragona i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.

Muriel Casals, després de felicitar els guanyadors, va explicar al públic que “la gent que escriu és gent que llegeix i que estima la cultura i és aquest amor per la cultura el que ens fa a tots plegats més civilitzats” perquè “estimar la llengua i la cultura pròpia vol dir estimar les llengües i les cultures en general”. També va lloar la capacitat de complicitat de les entitats i les administracions organitzadores del concurs, instant-los a seguir en aquesta línia i que sigui per molts anys més.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros va comentar que “els premis s’han fet grans perquè 25 anys després tenen una solidesa i un prestigi molt grans”. Va destacar també la llarga tradició que en aquest sentit té la ciutat, ja que en diferents moments i en diferents concursos ha premiat noms tan rellevants com Jacint Verdaguer, Josep López-Picó, Clementina Arderiu i altres. També va fer esment de la gran quantitat d’obres presentades i el nivell que presentaven, cosa que dificulta sempre el treball dels membres del jurat però representen, al mateix temps, un gran al·licient. Finalment, en el seu parlament l’alcalde Ballesteros va fer un anunci que va complaure i molt a tots els assistents i és que l’Ajuntament està en tràmits perquè la poetessa i escriptora Montserrat Abelló, juntament amb Olga Xirinacs, figuri a la galeria de Tarragonins Il·lustres que es poden veure a la sala principal del Palau Consistorial, al costat de Pin i Soler, Josepa Massanès i Rovira i Virgili, entre altres.

Els premiats amb la presidenta d'Òmnium del Tarragonès, Rosa M. Codines, i la regidora de Cultura, Begoña Floria | Foto: Mauri

Un sentit homenatge

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona tenien enguany un altre objectiu: el d’homenatjar la poeta i escriptora tarragonina Montserrat Abelló, que va morir el mes de setembre passat, deixant un enorme llegat poètic, treball que li va merèixer al llarg de la seva vida distincions com la Creu de Sant Jordi, el Premi de la crítica serra d’Or de Poesia, el Lletra d’Or, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat de Catalunya. A més, el 20 de març d’enguany el Plenari de l’Ajuntament de Tarragona va acordar concedir-li la distinció de filla predilecta de la ciutat.

Així és que Montserrat Abelló va estar molt present al llarg de tot l’esdeveniment. “Estimo tan la vida que la faig meva moltes vegades” o “el temps a les mans es torna cera”, cantava Mariona Sagarra, fragments de la seva Suite Abelló, que comptava amb l’acompanyament del guitarrista Raül Costafreda i el percussionista Marc Vila.

D’aquesta manera els Premis Literaris Ciutat de Tarragona van acomiadar la seva edició d’enguany, tot esperant la propera convocatòria en el que és, sens dubte, un dels grans esdeveniments de caràcter social i cultural a la ciutat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació