La fantasia de la llanterna màgica arriba al TNC

L’il·lusionisme de Sergi Buka, la música de Jordi Sabatés i els textos de Victoria Szpunberg s’uneixen a un espectacle multidisciplinari al voltant de la llanterna màgica.

L’il·lusionisme de Sergi Buka, la música de Jordi Sabatés i els textos de Victoria Szpunberg s’uneixen a un espectacle multidisciplinari al voltant de l’artefacte fascinant de la llanterna màgica. Dirigit per Xavi Martínez, Lucis et Umbrae arriba al TNC per oferir-nos un espectacle intimista i preciosista que desperta la curiositat per conèixer com era el cinema abans que el cinema existís.

Lucis et Umbrae és el títol del llibre escrit per Atanasius Kircher el 1671 on apareix descrita per primera vegada la llanterna màgica, la primera eina que aconseguia projectar les imatges que artistes pintaven a unes plaques de vidre. “Des de sempre l’home ha estat fascinat per manipular, jugar i dominar la imatge. La llanterna màgica va ser l’eina amb la qual els il·lusionistes de l’època representaven el més enllà amb les sessions de fantasmagoria i posteriorment es va utilitzar per meravellar el món, com a mitjà de comunicació i font de coneixement”, explica Sergi Buka.

I és que la llanterna màgica és, des de la seva concepció al segle XVII, l’aparell òptic i l’espectacle visual precursor del cinematògraf que va inaugurar les noves tècniques per representar la realitat i va preparar el salt que la humanitat faria de la pintura cap al món cinematogràfic i audiovisual. “La tecnologia, els descobriments científics i l’art han convergit al llarg de la història amb la fascinació que hom sent per projectar i donar vida pròpia a un cos opac; avui dia és difícil d’imaginar-nos una societat sense fotografia, televisió, cinema o Internet”, afirma Sergi Buka. Amb aquesta proposta, l’il·lusionista ens convida a fer l’exercici d’imaginar-nos aquella època per reviure la sensació d’aquells que veien per primera vegada com una imatge lluminosa apareixia i prenia vida.

Amb dosis de fantasia, Lucis et Umbrae “compara el món de la imatge actual, que ens ha esclavitzat i absorbit, amb l’origen de la pròpia imatge”, explica el director de l’espectacle Xavi Martínez. A través del conte inventat per Victoria Szpunberg en què tres germanes, interpretades per l’actriu Rosa Serra, viatgen pel temps a través d’un calidoscopi, l’obra “acosta l’espectador a una concepció onírica del temps, a una relació amb el temps i l’espai discontínua perquè la llanterna màgica t’obliga a tenir una altra percepció del temps que escapa de la dictadura de la velocitat”, explica Szpunberg.

Pel què fa a la música, el compositor Jordi Sabatés explica que ha intentat compondre una música que generi imatges que es relacionin amb les imatges escèniques i les projeccions de la llanterna màgica. En paraules de Sabatés, “la música no havia de ser un afegit, sinó que havia d’emfatitzar l’univers de les imatges, havia d’embruixar”.

A més a més, aquesta peculiar proposta és una ocasió privilegiada per veure en moviment una col·lecció històrica de plaques per a llanterna màgica, autèntiques joies del pre-cinema que Sergi Buka ha anat col·leccionat des que va descobrir el món de la llanterna màgica al Museu del Cinema de Girona.

Lucis et Umbrae, un espectacle d’ombres i llums que ens transportarà a l’origen del món de la imatge, es podrà veure del 25 de maig al 4 de juny a la Sala Petita del TNC.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació