La Barcelona del segle III

Avui s’ha presentat Bàrcino 3D, una aplicació que permet experimentar virtualment la ciutat de Barcelona del segle III dC. De moment hi ha disponible una versió web i una per tauletes i pròximament també es podrà gaudir de l’experiència als smartphones.

Tatiana Pagà

Tatiana Pagà

Graduada en llengües aplicades. Postgrau en Ideació i Narrativa Audiovisual. Actualment treballo a Núvol, digital de cultura, secció Pantalles.

Avui s’ha presentat Bàrcino 3D, una aplicació que permet experimentar virtualment la ciutat de Barcelona del segle III dC. De moment hi ha disponible una versió web i una per tauletes i pròximament també es podrà gaudir de l’experiència als smartphones.

L’aplicació Bàrcino 3D forma part del Pla Bàrcino que va engegar l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de donar a conèixer les arrels romanes de la ciutat. L’Institut de Cultura de Barcelona, juntament amb el Servei d’Arqueologia, el Departament de Sistemes d’Informació i la Universitat Politècnica de Catalunya han desenvolupat aquest projecte que permet gaudir de la ciutat de Bàrcino en 3D. L’aplicació, que ha comptat amb un pressupost de 45.000€, no és simplement un model virtual, ja que compta amb continguts extra (un apartat d’història, un glossari amb termes llatins, un apartat de rutes per les restes de la ciutat romana i una galeria fotogràfica amb material arqueològic) que ajuden a entendre i interpretar el context de Bàrcino. L’aplicació té una vessant enciclopèdica i pedagògica. Hi ha, per exemple, un centenar de termes llatins col·locats de manera estratègica que van apareixent a mesura que l’usuari avança en la seva experiència per la ciutat. La podem trobar en tres idiomes, català, castellà i anglès i està adreçada a tots els públics, des dels especialistes més exigents fins a un públic més familiar.

Una característica molt important és que tota la informació està georeferenciada, això vol dir que totes les imatges estan ancorades amb les seves localitzacions geogràfiques reals. Bàrcino 3D ens permet superposar els edificis i el territori de l’antiga ciutat amb la moderna Barcelona i així veure exactament o imaginar on es poden trobar restes de l’antiga ciutat. Abans que finalitzi aquest 2014 hi haurà també la possibilitat de consultar el model virtual a través de la plataforma Google Earth. Una altra de les virtuts d’aquesta aplicació és la capacitat d’actualització. A mesura que avanci la recerca arqueològica s’anirà enriquint la ciutat virtual de Bàrcino.

Està previst que algunes de les noves actualitzacions de l’aplicació vagin lligades a actes representatius que promoguin la cultura romana de la ciutat de Barcelona. Per exemple, ara mateix l’aplicació ja té incorporat la possibilitat de visitar l’interior d’una Domus (casa romana), però es preveu ampliar aquest contingut amb la inauguració de la Domus del carrer Avinyó a partir de març de 2015. Actualment s’està treballant amb altres activitats lligades al Pla Bàrcino, com l’estudi de la Muralla que envoltava la ciutat o l’Aqüeducte que subministrava l’aigua a la colònia.

Representació virtual de la ciutat de Bàrcino

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació