L’alguerès Esteve Campus, nominat per al Premi Martí Gasull

Plataforma per la Llengua ha convocat el premi Martí Gasull, que ha de reconèixer la feina d’una persona o entitat que pel seu activisme hagi promogut la llengua com a eina de cohesió social. Joan Elies Adell nomina Esteve Campus, president d'Òmnium Cultural de L'Alguer, amb una glossa molt personal.

Plataforma per la Llengua ha convocat el premi Martí Gasull, en memòria del fundador de la Plataforma, que va morir l’any passat a l’Himàlaia. Aquest premi ha de reconèixer la feina d’una persona o entitat que pel seu activisme hagi promogut la llengua com a eina de cohesió social. El guardó es troba en la fase de nominacions i esteu convidats a nominar el vostre candidat al web de Plataforma per la Llengua fins al 30 de novembre. Avui Joan Elies Adell nomina Esteve Campus, president d’Òmnium Cultural de L’Alguer, amb una glossa molt personal. Podeu enviar-nos la vostra glossa si heu nominat algú a [email protected] i en valorarem la publicació.

Esteve Campus és nat a l’Alguer al 1956, en un quarter popular, lo quarter de Sant Agustí, realitzat després de la segona guerra mundial. Lo quarter de Sant Agustí és lo que ha acollit lo primer “èxode” de centenars de famílies que vivien al centre històric de l’Alguer i que han deixat l’Alguer vella després de la destrossa causada del bombardament de la fi de la guerra; pràcticament és la projecció de l’algueresitat genuïna portada a fores de les muralles: en nous espacis se mantenen aquelles relacions familiars i aquelles maneres de fer típiques d’un centre històric. I és pròpio en aquí que Campus aprèn los primers i fondamentals elements de formació social, política i identitària. Aqueixa sua experiència de vida afavoreix en seguit una certa facilitat a la freqüentació sigui de persones dels ambients més populars sigui d’ intel·lectuals polítics i culturals, sense mai olvidar les sues “raguines” socials.
Llicenciat en Ciències Polítiques a la Universitat dels Estudis de Sàsser, és funcionari a la Hisenda de Sanitat Pública del territori de l’Alguer. De l’any 1994 fins al 2002 és estat conseller del Municipi de l’Alguer on s’és ocupat en particular del sectors social i cultural com a President de la Comissió Cultura. Fins de ben jove, Esteve Campus ha fet part de diversos moviments polítics d’esquerra, vinculats a la reivindicació lingüística i cultural de l’Alguer i de tota la Sardenya. Menester a recordar, per exemple, la sua participació al moviment “Sardenya i Llibertat”, una de les primeres experiències polítiques a l’Alguer en la qual s’afrontava la qüestió de la catalanitat de la ciutat. Campus ha també fet part activament del Centre de Recerca i Documentació Eduard Toda, fundat de Rafael Caria, i ha col·laborat com membre de la segreteria de redacció a la “Revista de l’Alguer”.

Soci de l’Òmnium Cultural de l’Alguer a partir de la fundació, de març del 2011 és president d’aqueixa associació. Amb la sua presidència és començada una nova etapa de modernització en l’Òmnium Cultural de l’Alguer, amb l’objectiu d’obrir l’associació a tots els ciutadans de la ciutat i, sobretot, d’implicar activament los joves en la qüestió de la particularitat lingüística de l’Alguer. En aqueix sentit, és menester evidenciar la convocatòria d’un concurs de creació de vídeos en alguerès, Arrés és!, que cerca la difusió de la llengua entre els més joves, estimulant-los a emprar els mitjans d’expressió més actuals, com pot ésser la creació audiovisual. Una altra acció importat és estada la recuperació dels jocs tradicions algueresos, presentats no solament en forma teòrica sinó que també pràctica; de manera que els minyons de l’Alguer puguin practicar l’alguerès mentre juguen amb els jocs dels iaios.
D’altra part, l’Òmnium Cultural de l’Alguer, en aqueixa nova etapa, s’és distinguida per la sua voluntat de fer de pont entre les reivindicacions nacionals sardes i catalanes. En aquest sentit ha participat, entre altres, a la campanya “Enllaçat per la llengua”, així com ha organitzat la “Via Catalana de l’Alguer”, que va tenir un èxit considerable de participació ja que, endemés dels algueresos i dels catalans que han participat, també se són adjunyits partits i activistes independentistes sards.
L’objectiu fondamental de tot lo treball de Campus és estat aquell de posar en moviment, gràcies als ensenyaments del sou mestre Rafael Caria, un dinamisme cultural constant a favor del català de l’Alguer, un activisme militant en los àmbits institucionals, de l’associacionisme social, cultural i esportiu, allargant-se del folklorisme i afirmant que la qüestió lingüística representa un fet polític de tota la comunitat algueresa i no sol un fet elitari. Una activitat, donques, finalitzada al renforçament del tema identitari i lingüístic amb un espírit de cohesió social.
Sense però olvidar l’aspecte pròpiament “cultural” amb l’organització de conferències sobre diferents temes, presentacions de llibres i estudis en català, tertúlies, i actualment porta endavant algunes iniciatives per la recuperació de la toponomàstica urbana i del territori alguerés.
I per acabar, la passió per l’esport d’Esteve Campus, concretament per l’atlètica: ha disputat numeroses maratones, passejant per tota Europa amb els colors de la bandera de l’Alguer, les quatre barres que identifiquen lo país català de Sardenya, mostrant a tots l’orgull d’ésser un alguerés, un català de l’Alguer.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació