Innerarity: “El gran valor de la política avui és la virginitat, però tot torna”

En el cicle Un nou temps. Una nova política?, que organitzen l’Ateneu Barcelonès i la revista Valors, el filòsof Daniel Innerarity va fer algunes advertències per aquells que creuen cegament en l’arribada d’un canvi de paradigma.

El filòsof basc Daniel Innerarity, director de l’Instituto de Gobernança Democrática del País Basc i autor de llibres com La política en tiempos de indignación, considera que hauran de ser els historiadors del proper segle els qui hauran d’analitzar si avui realment estem davant la construcció d’una nova política, perquè ara per ara es difícil valorar si es tracta “d’un bateig o d’un funeral”. Malgrat això, ahir en la primera conferència del cicle Un nou temps. Una nova política?, que organitza l’Ateneu Barcelonès i la revista Valors, el filòsof ja va fer algunes advertències per aquells que creuen cegament en l’arribada d’un canvi de paradigma.

Daniel Innerarity durant la conferència a l'Ateneu Barcelonès | Font: Maria Coll

Segons Innerarity, “el gran valor de la política avui -ho veiem a les primàries dels Estats Units i Obama també va viure d’això- és la virginitat política”; però avisa que no ens podem deixar enlluernar, perquè en moda – “una lògica no política que ha envaït la política”-  res es pot donar mai completament per mort. “El contrari de la novetat és l’envelliment i com que no tenim temps a reposar, tot torna”, avisa. La qual cosa no vol dir que el nou sigui millor que el vell. De fet, Innerarity insisteix en què “els nous cometen errors de vells i els vells sempre poden renéixer”.

Un nou estil de fer política basat en la moda que, més que abans, ara intenta potenciar imatges i marques. I en aquest sentit, senyalant especialment els partits de nova fornada, el pensador basc denuncia una invasió de la mercadotècnia sobre l’espai públic, cosa que, segons ell, dificulta la governabilitat i l’entesa. I la sentència, en aquest sentit, és clara: “Si la nova política és la instal·lació de la lògica del màrqueting, millor que no arribi”

Davant aquesta nova situació, el filòsof recepta “escepticisme i serenitat” per desentortolligar el moment en què ens trobem i respectar el temps lents de deliberació que necessita la política. “Per a produir canvis transformadors profunds, necessitem temps i involucrar massa crítica”, insisteix. Però, sobretot, cal netejar la política d’altres lògiques que s’han apoderat d’ella com la moda, els diners o els mitjans de comunicació perquè “exigir un comportament ètic als polítics és una condició necessària, però no la base del canvi”.

L’aparició de l’eix vell-nou, però, no és l’únic fenomen que ha trencat la tradició política coneguda fins ara, la irrupció d’Internet també l’ha remogut. Ara bé, en la seva habitual línia provocadora i davant d’un públic majoritàriament usuari de les xarxes socials i vinculat al món de la política, el filòsof basc assegura que avui “estem adaptant la xarxa a la política tradicional” i alerta que “Internet és una bona eina de comunicació, però una mala eina per a la pressa de decisions”. I conclou: “No podem confiar a tècniques, coses que tenen solucions polítiques”.

La conferència de Daniel Innerarity ha estat el primer acte del cicle “Un nou temps. Una nova política?”, la segona tindrà lloc el proper dimarts 2 de febrer, a les 7 de la tarda, a l’Ateneu Barcelonès, i en aquest cas el debat versarà sobre la transparència, un altre valor que ha irromput amb força en aquest nou temps polític, amb les intervencions del filòsof Ferran Sáez i del periodista Albert Sáez.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació