Noranta anys de Gabriel Ferrater. Núvol se suma a la celebració

Aquest diumenge es compleixen 90 anys del naixement de Gabriel Ferrater. La revista digital 'Veus baixes' s'estrena amb un número monogràfic dedicat a l'autor de 'Les dones i els dies'.

Avui es compleixen 90 anys del naixement de Gabriel Ferrater i el 27 d’abril en va fer 40 de la seva desaparició. Si algú havia tingut l’acudit de planye’s que algunes efemèrides literàries no rebien una atenció com cal, tindrà l’alegria de veure’s desmentit per una publicació commemorativa inesperada. Quatre lectors mallorquins, Miquel Àngel Llauger, Joan Manuel Pérez i Pinya, Jeroni Salom i Gabriel de la S.T. Sampol, havien enviat a començament d’any una lletra de convit entusiasta, des de l’emoció lectora, a un seguit de persones d’arreu del país per col·laborar en uns Studia digitalia in memoriam Gabriel Ferrater. El consell de redacció de Veus baixes proposa a Twitter el hashtag #90ambFerrater per a tots aquells que es vulguin afegir a l’homenatge a partir d’avui.

La iniciativa, senzilla i directa, destinada a publicar-se amb llicències Creative Commons, cedida pels autors gratuïtament, ha estat un èxit. Els Studia es publiquen avui, com a número 0 extraordinari d’una nova revista digital titulada Veus baixes. Hi podràs llegir els testimonis de Marta Pessarrodona i Narcís Comadira, que aporta la primícia del fragment d’un seu nou llibre, que està acabant: Marques de foc. Els poemes i els dies. S’hi inclou també un document inèdit trobat al Harry Ransom Center de la Universitat d’Austin, la carta que un Ferrater a punt de fer 18 anys va enviar a la revista Cahiers d’Art, acompanyada d’unes traduccions de García Lorca al francès. El repertori d’estudis és extraordinari, amb articles excel·lents de Salvador Oliva i Dolors Oller; amb dues mirades a l’obra crítica de Ferrater, a càrrec de Pere Ballart i Jordi Julià, que constitueixen el punt d’inflexió en la seva valoració com a crític; amb interpretacions estètiques, anàlisis d’història literària, lectures noves de poemes i reflexions sobre la influència de Ferrater d’Arnau Barios, Jaume Bosquet, Miquel Àngel Llauger, Elisenda Marcer, Jordi Martí, Sebastià Perelló, Joan Manuel Pérez i Pinya, Núria Perpinyà, Josep Maria Ripoll i Simona Škrabec. La revista es completa amb la vindicació del llibre d’Eduard Bonet Gabriel Ferrater i Robert Musil: entre les ciències i les lletres.

Gabriel Ferrater ens apareix com un continent literari i intel·lectual de gran magnitud. La seva exploració ens va proporcionant troballes de gran interès: el testimoni dels qui el van conèixer; l’aparició de documents inèdits; els estudis, les interpretacions, la lectura dels seus textos. La bibliografia que se n’ocupa és ja important, en quantitat i en qualitat. Però no se l’acaba pas, no l’esgota. Al contrari, l’enriqueix a còpia de mirar-lo amb nous ulls, com aquest número 0 de la revista Veus baixes. Com a lectors, podem comptar que el tindrem ja sempre i que hi podrem tornar sempre, una vegada i una altra. És aquesta la virtut del nostre darrer clàssic, Gabriel Ferrater, que, amb aquests Studia digitalia, apareix encara més sòlidament vinculat a la tradició contemporània europea i nord-americana.

Veus baixes: Revista de versos i lletres, serà un espai d’estudi i difusió entorn de la literatura, especialment decantat cap a la poesia, de periodicitat semestral. El seu número 1, que apareixerà abans de final d’any, contindrà, al costat dels estudis, també creació i textos traduïts. Mentrestant, llegim aquest número 0 i citem les paraules de Llauger, Pérez Pinya, Salom i Sampol, als quals s’afegeix un servidor: “Per a nosaltres, ha estat del tot encoratjador (i commovedor, gosaríem poder dir) que coneixedors de Ferrater amb indubtable prestigi literari i acadèmic hagin vingut a bé a col·laborar desinteressadament en un projecte de perfils amateurs.”. La xarxa és exuberant, agraïda, generosa i ens uneix. Com un auguri de pàtria.

Veus baixes http://www.veusbaixes.cat/

Twitter: @eblanes

Blog Enric Blanes: Un fres de mores negres

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació