Fra Joan Silva recupera el Cançoner de Ripoll al Tradicionàrius

Fra Joan Silva recupera l’essència del Cançoner de Ripoll, considerat una obra mestra de la poesia eròtica medieval. El monjo enamorat de va fer parada i fonda a la taverna del Centre Artesà Tradicionàrius.

Fra Joan Silva recupera a Barcelona l’essència del Cançoner de Ripoll, considerat una obra mestra de la poesia eròtica medievalEl monjo enamorat de Ripoll, que peregrina per terres catalanes a fi de trobar les seves amistançades, va fer parada i fonda a la taverna del Centre Artesà Tradicionàrius per oferir alguns dels poemes del Cançoner que ha musicat.

Fra Joan Silva va arribar procedent de Ripoll divendres al vespre, 20 de juliol, al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, on va cantar alguns dels poemes que va compondre en bon llatí a l’scriptorium del monestir, i que estan recollits al Cançoner de Ripoll, publicat per l’editorial Adesiara l’any 2010, amb traducció catalana de Jordi Raventós.

Els poemes del Cançoner van ser descoberts per Lluís Nicolau d’Olwer dins un còdex miscel∙lani en pergamí dedicat a glosses i etimologies, és a dir, un lloc on ningú no esperaria trobar composicions de caire eròtic i amorós. Això era precisament el que volia el nostre monjo: la clandestinitat, que es fa encara més evident si es té en compte que va invertir, en els títols dels poemes, l’ordre de les lletres dels mots que el podien comprometre: per exemple, Ecima sedual per Laudes amice, o Eroma ed per De amore.

Tal com va aclarir a l’inici de la vetllada, fra Joan Silva fa uns quants anys que cerca les seves amants, de dues de les quals fins i tot ens en va dir el nom: Judit i Guiliberga. Sembla que aquesta darrera amica cal relacionar-la amb Ingilberga, l’abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses a l’inici del segle xi. I és que entre els anys 1016 i 1017, Bernat de Besalú, dit Tallaferro, i el seu germà, l’abat Oliba, van entrevistar-se amb el papa Benet VIII per denunciar la depravació que hi havia al monestir de Sant Joan. El papa, després de la negativa d’Ingilberga a defensar-se, acusà les monges de «nefandíssimes meretrius de Venus» i les en va fer expulsar. Sigui com sigui, malgrat els esforços del frare, que malda per trobar-les, aquestes amants no es comptaven entre el públic assistent a l’acte.

Al recital es va poder sentir un ampli repertori dels poemes recollits al Cançoner. Uns parlaven dels somnis del monjo enamorat; uns altres, més carnals i explícits, celebraven l’ideal de bellesa femenina del segle xii, l’època en què se sol datar el recull. En tot moment, fra Joan Silva va saber trobar l’equilibri just per atreure la complicitat i la compassió del públic pels seus destrets amorosos.

Un cop acabat el concert, el nostre monjo va continuar el seu romiatge per mirar de convèncer alguna donzella, d’acord amb la més pura tradició goliàrdica, a beure una estona i a collir els fruits de Venus. Ens va confirmar, però, que el dissabte 25 d’agost, a les 20 h, actuarà a l’ermita de Santa Magdalena de Puigsac, a Pardines (Ripollès), en el marc del cicle «Clàssics a Santa Magdalena».

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació