Fàbrica de Futur Barcelona, vol. III

La tercera i última conferència de presentació dels projectes de #ffbcn, la Fàbrica de Futur Barcelona, va ser sens dubte la més propera a la ciència-ficció. Les noves tecnologies i les que encara ni tan sols existeixen van ser les grans protagonistes del cicle dedicat al Cinema, l’Art, les Relacions Personals i la Comunicació.

La tercera i última conferència de presentació dels projectes de #ffbcn, la Fàbrica de Futur Barcelona, va ser sens dubte la més propera a la ciència-ficció. Les noves tecnologies i les que encara ni tan sols existeixen van ser les grans protagonistes del cicle dedicat al Cinema, l’Art, les Relacions Personals i la Comunicació. 

Com seran tots aquests conceptes en el futur? Igual que ja vam poder veure en les dues edicions passades, l’Obra Social de la Caixa i l’ICUB promouen la unió de treballs futuristes concrets de joves talents amb l’experiència que els aporten experts actuals en diverses matèries. El projecte #ffbcn està emmarcat dins els actes del Tricentenari i està comissariat per la periodista Bibiana Ballbè.

El futur del cinema

El Bernat Saumell ha estat el jove escollit per treballar en un aspecte concret del futur del cinema. El productor de Barcelona, nit d’estiu, que a més prepara ja la segona part Barcelona, nit de reis, va presentar una aplicació que intenta connectar tot el sector audiovisual en temps real. Com molts invents, s’hi ha arribat a partir d’un problema en què es va veure immers Saumell mentre preparava l’exitosa Barcelona, nit d’estiu: trobar gent per treballar en la pel·lícula i coordinar els horaris i calendaris d’aquells que hi estaven treballant. El jove productor va proposar una xarxa social on directors, productors, actors i altres professionals puguin interactuar entre ells, saber a què s’estan dedicant a cada moment, presentar la seva feina, buscar personal… Seria aquesta una plataforma ideal per als nous cineastes o actors, però també una eina de promoció imprescindible per a les companyies que ja estan consolidades en el mercat. La possibilitat que el públic pugui seguir també, a temps real i de forma lleugera, en què estan treballant els seus artistes preferits, així com poder fer un seguiment de les pel·lícules que encara estan en fase de pre-producció, obre un món completament nou per al màrqueting del cinema i altres projectes audiovisuals.

El cofundador de Filmin Jaume Ripoll va ser l’expert que va acompanyat Saumell en la presentació. Ripoll va destacar com a molt positiva la proposta del jove productor i va reafirmar el que ha anat repetint des de que va fundar la coneguda plataforma de consum audiovisual online de pagament: la solució a la crisi del cinema passa per Internet. “Hem d’oferir fòrmules i alternatives perquè el públic pugui gaudir de la gran quantitat d’art que se’ns ofereix”. Ripoll visiona un futur on els estudiants de cine puguin accedir a tots els continguts. Un futur on les alternatives surtin de nosaltres mateixos, de la vella Europa que tant ha invertit en crear un cinema propi i diferent, sense que les pressions dels Estats Units ens acorralin en un racó.

#RRPP

En l’àmbit de les relacions personals, el jove escollit ha estat el RRPP Jordi Valls, que ha proposat un mètode per unir relacions 1.0 (físiques) amb 2.0 (digitals). El resultat són les relacions 3.0, que fan confluir els avantatges de cada àmbit. Els sentits físics, inigualables en les relacions digitals, hauran d’unir-se a les noves tecnologies per donar a l’usuari una nova bateria sencera d’emocions i sensacions. La proposta va encaminada en fer digitals algunes de les relacions físiques, i a la inversa. Un exemple que vam poder escoltar a la conferència va ser la possibilitat de monitoritzar les trobades físiques i enregistrar-les, per tal de fer recordatoris en el futur i programar noves trobades. La direcció del projecte és acabar forçant trobades físiques usant les tecnologies digitals, per tal de millorar completament l’experiència humana interpersonal.

L’acompanyant de Ripoll va ser la consultora i escriptora Teresa Baró. Segons Baró en el futur es combinarà el que hem fet tota la vida per relacionar-nos amb les noves habilitats que necessitarem per encarar el món digital. Les relacions de futur seran condicionades pels rituals del futur i el canvi en els rituals entre persones vindrà donat per les noves tecnologies. Per exemple, la possibilitat de saber, mitjançant ulleres electròniques, si a persona amb qui estem parlant ens està mentint pot canviar radicalment aspectes concrets de la sociologia humana. És només una possibilitat de les moltes que veurem en els pròxims anys.

L’art del futur

La jove historiadora de l’art Mar de Prada, per la seva banda, va proposar al públic assistent un “Spotify d’emocions”. Els avenços en neurociència permeten desmaterialitzar les emocions, cosa que permetrà a un artista compartir-les i transmetre-les via digital. Les emocions podran ser injectades directament al nostre cervell per gaudir de l’essència de l’obra sense ni tan sols veure-la. Segons Mar de Prada, “aquesta nova tecnologia permetria emmagatzemar emocions, crear-ne llistes de reproducció o compartir-les amb amics”.

El fundador d’Screen.ly Alberto Tognazzi va ser un conferenciant de luxe per discernir el futur de l’art. Tognazzi va citar Zygmunt Bauman: “L’art s’està diluint”, va dir. “Amb internet, l’art es dissol en petits bits”.  El fundador del Mobile Film Fest va acabar manifestant que “l’art ens ajuda a coneixer-nos a nosaltres mateixos” i a “enfrontar-nos a la complexitat del futur de forma més simple”.

El futur de la comunicació

Finalment, l’últim projecte presentat al #ffbcn va ser el de la Laura Dubreuil, que ha explorat el futur de la comunicació. Debruil, que treballa en el camp de la neurociència i les tecnologies emergents com la realitat virtual o la monitorització cerebral, proposa un “Skype de la teletransportació”: una plataforma de telepresència o cova de realitat virtual on, a través d’un avatar, gent d’arreu del món puguin reunir-se en un mateix lloc, fent possible concretar reunions de feina sense viatjar o consultes mèdiques sense sortir de casa.

Precisament en els avenços en el camp mèdic és on més es va centrar el fundador de Doctoralia Frederich Llordachs, tutor de Laura Dubreuil, que va manifestar la seva esperança que les grans estructures públiques, com els hospitals, s’acabin extingint. Sent la nostra una societat altament comunicada, Llordachs va lamentar que grans piles d’informació personal s’aglutinin en format paper dins les consultes. “La sanitat està com estava”, va dir. “Arribarà el moment en què haurem de virtualitzar la sanitat. Si tota la informació mèdica es tractés amb noves tecnologies, estalviaríem moltes morts”. Llordachs va compartir amb l’audiència alguns dels canvis que ja són al tombant del carrer, com polseres que monitoritzen el teu estat de salut o xarxes socials on metge i pacient estan permanentment connectats.

Com a les altres sessions, els assistents a l’acte vam poder comprovar les diverses fòrmules de futur que els conferenciants consideren claus per comprendre com serà el dia de demà. Ara, un cop finalitzades les presentacions, esteu citats el proper 17 de setembre al CaixaFòrum per comprovar els resultats i escoltar les conclusions.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació