“L’edat més difícil en termes lectors és la que va dels 13 als 18”

La nova edició del Biblioteques 10x10 va tornar a servir per posar en contacte biblioteques i editorials. L'objectiu principal? Buscar sinergies i estratègies per fomentar la lectura i fer arribar les novetats al públic.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

La nova edició del cicle 10×10, organitzat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat, va tornar a servir per posar en contacte biblioteques i editorials. L’objectiu principal? Buscar sinergies i estratègies per fomentar la lectura i fer arribar les novetats al públic.

La bibliotecària Esther Ruiz, tot conversant amb l’editora Clàudia Casanova (Ático de los Libros), comentava que l’edat més difícil -en termes lectors- és la que va dels 13 als 18 anys. “En aquella època, els nens i nenes desapareixen de la biblioteca”, remarcava amb preocupació Ruiz. Clàudia Casanova li explicava que a la seva editorial fan llibres perquè els nens i nenes que han perdut el gust de la lectura s’hi reconciliïn. “Es tracta de presentar-los històries que els reenganxin al plaer de llegir”, exposava.

Difondre el gust per la lectura és el repte més important al qual s’enfronten biblioteques, escoles, pares i mares i educadors. Tot plaer comporta a l’inici un esforç-un obstacle- i aquest no ha de ser un motiu per abandonar. És important, doncs, llegir de ben petits contes als nens i nenes i acompanyar-los a la biblioteca, a les llibreries i anar poc a poc poblant els prestatges de llibres, perquè els nens no vegin la literatura o el coneixement com alguna cosa aliena al seu hàbitat natural.  “També és molt interessant fer activitats diverses a les biblioteques: clubs de lectura, tallers i activitats per a lectors grans i petits”, comentava una altra bibliotecària. Sobre aquests i altres temes es parlava entre presentació i presentació a la sessió de Biblioteques 10×10, dijous al Palau Marc.

Ático de los libros va ser una de les primeres editorials que va entrar en escena. Precisament, editorials com aquesta acosten el plaer de la lectura als més petits de la casa. Una tasca necessària i essencial per al posterior gaudi de la literatura. Clàudia Casanova va presentar les darreres novetats que l’editorial ha preparat. Hi trobem des de llibres adreçats a públic adult escrits per un exmànager de grups punk, que escriu amb pseudònim per preservar una identitat que sovint s’associava amb les drogues, el sexe i el rock’n’roll- l’escriptor Philip Hoare– fins a històries per a lectors de 8 fins als 12 anys, una edat que la bibliotecària Esther Ruiz considera crítica. “Potser és l’edat quan els pares deixen d’acompanyar els nens a les biblioteques, o potser és que en aquella edat els nens estan enlluernats per altres coses”, es queixava Ruiz. “La maravillosa  O, de James Thurber és una història pensada per aquells nens i nenes que per algun motiu han perdut la connexió amb la literatura. És un relat molt bonic que mira de tornar-los a fer agafar el cuc literari”, contraatacava Clàudia Casanova.

L’ALTRA EDITORIAL: Literatura fresca i arriscada per a lectors entregats

Eugènia Broggi, editora de l’Altra Editorial, també va defensar l’amor que sent per la literatura i els llibres que el seu segell edita. Es tracta de petites joies literàries entre les quals s’hi inclou Els nois de Toni Sala, Germà Gran de Lionel Shriver, Barba xopa de sang de Daniel Galera o La nostra vida vertical de Yannick Garcia, Premi Documenta 2013. L’Altra Editorial edita llibres per a adults fent una tria arriscada, singular i que farà gaudir els lectors que busquen històries que mereixen ser llegides. Una de les seves màximes i objectius és contribuir a fer possible la frase de W. Somerset Maugham: “Adoptar l’hàbit de la lectura és construir-nos un refugi que ens protegirà de gairebé totes les misèries de la vida”. A l’Altra Editorial busquen noves veus, o bé, veus consolidades que innovin i aportin aire fresc a la literatura contemporània. Editen en català i busquen obres que els fascinin d’autors de casa nostra o d’escriptors estrangers, que tradueixen amb rigor a la nostra llengua.

EDITORIAL EDHASA: Acostant la literatura medieval als nostres dies

L’editoria Elena Gràcia de l’editorial Edhasa va destacar la voluntat didàctica i divulgadora que té el seu segell, posant com a exemple la col·lecció “Ordres Nuevos”.  Traduccions de textos medievals comentades i adaptades al llenguatge contemporani són el que ofereix aquesta col·lecció. La Celestina de Fernando de Rojas -editat per l’editorial Castalia, que Edhasa va comprar el 2008- ha estat un dels llibres més venuts. “Des del 2010 portem 15.000 exemplars venuts”. Tenen també una col·lecció dedicada a un cànon literari en llengua castellana d’autors espanyols i llatinoamericans. “Una altra de les col·leccions és Castalia Prima, dirigida a escoles i joves lectors. Aquí hi trobarem obres de la literatura universal i novel·les juvenils”. Per acabar, “Castalia Didáctica es troba entremig de les col·leccions “Clásicos Castalia” i “Castalia Prima”: aporta moltes notes tècniques i explicatives i facilita la lectura a algú que s’enfronta a l’obra per primera vegada. Aquesta col·lecció i la de literatura general són les que més funcionen”, diu Gràcia. L’any 2010 van començar una nova col·lecció infantil “Castalia Fuente”, que incloïa dibuixos. “Avui dia els nens llegeixen poc més que sobre vampirs i Geronimo Stilton i volem aconseguir que llegeixin Pinotxo o obres com Platero y yo, també”.

EDICIONS CAL·LÍGRAF: Recuperació i actualizació dels clàssics en català

Ramon Moreno i Jaume Torrent van presentar Edicions Cal·lígraf, una editorial nascuda fa dos anys a Figueres que publica entre 8 i 10 títols anualment. En les seves col·leccions hi trobem narrativa i divulgació artística, tant en català com en castellà. Sota el lema “el llibre ben fet”, busquen obres que aportin coneixement i gaudi al lector. “Ens interessa la recuperació de clàssics que volem traduir al català”, diu Torrent. En aquest sentit, un dels llibres recuperats és Resum de literatura grega que era “el manual de les classes que Carles Riba havia elaborat per a l’escola de les bibliotecàries de la Mancomunitat”, comenta Moreno. “És un llibre sorprenent i perfectament actual, amè i fàcil de llegir”, diu Torrent. “A més, és l’única antologia grega que existeix en llengua catalana”, afegeix Moreno. L’edició ve acompanyada per comentaris de Eusebi Ayensa, catedràtic de literatura grega. Un altre dels llibres que destaquen és Escritos en las paredes. Indignados, de mayo del 68 al 15-M del periodista Nil Ventós i durant la Setmana del Llibre en Català presentaran el poema narratiu El genet de bronze d’Aleksandr Pushkin, amb comentaris de la catedràtica de rus Elena Vidal. “Es tracta d’una de les obres clau de la literatura russa, que no estava traduïda al català”, subratlla Moreno.

DEBATE: Una reivindicació dels llibres històrics i científics

Xisca Mas de Random House Mondadori va presentar el segell Debate, que dóna molt de pes als “llibres de fons per a biblioteques, de tapa dura, en els quals la Història ocupa un paper central”. Publiquen entre 35 i 40 títols l’any i Mas destaca el llibre El holocausto español de Paul Preston. “La ciència també és molt important en el nostre catàleg i tenim llibres destacats de grans divulgadors per a públic generalista, com ara El camino de la Realidad de Roger Penrose o Por amor a la física, de Walter Lewin”. Recomana dues novetats El futuro de nuestra mente de Michio Kaku i El lladre de cervells de Pere Estupinyà. Dins la col·lecció Debate hi trobem, també, les biografies de Einstein, Obama, el Rei Joan Carles, Mandela o Steve Jobs. Entre els llibres més venuts hi destaca, precisament, la biografia de Jobs i la novel·la amb dades de periodisme d’investigació i anàlisi social Gomorra, de Roberto Saviano.

TAULA.CAT EDICIONS: Material educatiu de suport per a nens i nenes

L’editorial Taula.Cat ofereix recursos educatius a escoles, biblioteques i famílies amb nens en edat escolar. Nascuda fa un parell d’anys, aquesta petita editorial barcelonina està especialitzada en la creació de material didàctic sobre ciències naturals, matemàtiques i geografia. Exporten el seu producte a Austràlia, Bèlgica, el Regne Unit i França. “Ens dirigim als nens de 6 a 12 anys i els oferim continguts presentats d’una manera divertida, innovant en el format”, ens diu Sílvia Pariente, l’editora. “Nosaltres no fem ebooks, sinó que els donem taules de dades: han de fer girar els dits, remenar, investigar”. Per a l’elaboració de continguts Taula.cat compta amb la participació d’educadors, pedagogs i psicòlegs. “El nostre objectiu és facilitar l’aprenentatge i engrescar els més petits”, diu Pariente. Aporten dades concises i  l’ús d’un llenguatge planer. “Les fitxes que elaborem són molt visuals i contribueixen a que els nens sentin interès per la matèria”. Interactivitat, un disseny molt atractiu, colors associats a conceptes i una fàcil portabilitat -les fitxes es poden transportar de manera senzilla arreu- són els seus punts forts.

BABULINKA BOOKS: Literatura i educació emocional

L’editoria Mar González explica que va batejar amb el nom de “Babulinka Books” la seva editorial perquè babulinka vol dir àvia en rus. Tenia la idea de crear una editorial que preservés la funció que fan totes les àvies: explicar contes. “Em vaig inspirar en El jugador de Dostoievski, on hi apareix la figura de l’àvia”, diu González. El lema de l’editorial és  “Siguem savis el més aviat possible”. Mar González és una apassionada “del llibre com a objecte” i defensa el parer que “la narrativa aporta introspecció personal” i fa que girem la mirada cap al nostre món interior. “En aquests dies de soroll, manca de temps i presses -confessa l’editora- cultivar aquests valors és més que necessari”. Mar González ha treballat amb ONG dedicades a l’educació emocional i li interessa “establir sinergies amb les llars i les escoles per avançar en la línia d’educació i expressió emocional amb els nens i nenes”. Babulinka books ha publicat 4 títols en les seves 3 col·leccions: El nen menjaparaules explica d’una manera lírica als més petits què fer amb les nostres emocions quan apareixen. “Cal que els nens coneguin, acceptin i integrin correctament emocions com la tristor, la ràbia, la por”, diu González.  “Els llibres també incorporen exercicis o idees de treball per ajudar a pares i mares, i per fer a l’escola”. Mar González ha volgut incloure, fins i tot, una petita part d’aquests exercicis en lliure descàrrega “per a les famílies amb pocs recursos econòmics que llegiran el llibre a la biblioteca i més tard tindran la possibilitat de fer les activitats d’educació emocional a casa, amb els seus fills”. L’últim llibre de la col·lecció és La gota i el cirerer, però Mar González també destaca L’arca de les pors -que inclou exercicis de meditació per a nens- o La sopa de l’avi, que parteix de la història d’una adolescent que pateix anorèxia. L’editorial vol establir contacte amb les escoles i ha creat “la bústia de les emocions”, feta de material reciclat, on setmanalment cada nen pot expressar alguna emoció que l’hagi colpit durant aquella setmana. Al final de la setmana, el professor o els pares poden parlar-ne amb els nens.

FARELL EDITORS: Llibres quilòmetre zero

Jordi Suades de Farell Editors explica que els agrada apostar pels llibres quilòmetre zero, “autors del territori, que són especialistes en l’àrea sobre la qual treballen”. La seva editorial té interès en autors nous i publica una gran varietat de continguts, sempre en l’apartat de la no-ficció. “Tenim una col·lecció que divulga la riquesa del nostre patrimoni històric, natural i cultural. Publiquem 13 títols per any i un dels nostres objectius és  recuperar la cultura popular, les llegendes i la gastronomia del territori”, diu Suades. Publiquen guies per a conèixer la fauna i flora natural, dirigides a associacions excursionistes, i també tenen llibres que aprofundeixen en la teologia, entre d’altres.

TRAMUNTANA EDITORIAL: Literatura infantil i àlbum il·lustrat

Josep Maria Pujol i Enric Pujol, editors de Tramuntana Editorial, van transmetre la seva passió per l’àlbum il·lustrat i la literatura infatil. En Josep Maria, que havia treballat en el món del còmic, va decidir muntar una editorial dirigida al públic infantil. Publiquen 12 títols l’any i busquen històries interessants per despertar les ganes de llegir als més petits. Han publicat contes d’autors catalans, però també d’escriptors francesos, danesos i americans. Destaquen el conte Mare, qui sóc jo?, que ajuda els nens a reflexionar sobre allò què volen ser, qui són i qui seran; La curta història d’una gota és un conte molt poètic que parla de la transformació, dels canvis i de com un final pot esdevenir un principi. Com a novetat acaben de presentar un llibre que tracta sobre el bullying: Vermell o perquè el bullying no és cap broma “destaca els valors de l’amistat o el recolzament familiar per fer front als problemes”, explica Josep Maria Pujol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació