Esther Lucea guanya el premi Borni amb una pífia de Doris Lessing

El Born CC ha acollit la concessió del premi Borni. No és una broma. És un joc de paraules de Màrius Serra, principal impulsor d'un concurs que ha convidat els lectors a detectar anacronismes en novel·les històriques. L'acte va servir per presentar les novetats d'aquest Sant Jordi amb 22 autors dalt de l'escenari.

El Born CC ha acollit avui la concessió del premi Borni. Borni al Born, sí. No és una broma. És un joc de paraules de Màrius Serra, principal impulsor d’un concurs que ha convidat els lectors a detectar anacronismes en novel·les històriques. L’acte va servir per presentar les novetats d’aquest Sant Jordi amb 22 autors dalt de l’escenari.

Un jurat constituït per Enric Calpena, Jordi Galceran, Albert Sánchez Piñol, Màrius Serra i Quim Torra, director del Born Centre Cultural que hi actua de president, ha atorgat el I Premi Borni als Lectors a la barcelonina Esther Lucea Teruel, de 42 anys, per la detecció d’un anacronisme molt il·lustratiu a la pàgina 77 de l’obra autobiogràfica de Doris Lessing Passejant per l’ombra (en la traducció catalana, i Un paseo por la sombra en la castellana). Lessing viatja per Espanya en la dècada dels 50, té un petit accident a València i ha de visitar un hospital on, després de sentir els metges valencians, escriu que: “dos metges es comunicaven en llatí, demostrant que el llatí no és, ni de bon tros, una llengua morta”.

En la contextualització de l’anacronisme la lectora assenyala que aprecia molt l’obra de Doris Lessing, “una escriptora per a qui la meva admiració no es va veure gens afeblida per aquest episodi, que fins a un cert punt retrata una època i demostra com n’era, la nostra cultura, de desconeguda per al món”. Lucea ha guanyat una lupa, totes les publicacions del Born Centre Cultural i un any d’activitats gratuïtes al Centre.

El premi s’ha donat a conèixer en el decurs de la Festa de Presentació de 22 novetats de narrativa històrica d’aquest Sant Jordi celebrada aquest dimecres 26/3 al Born Centre Cultural, durant la qual una vintena d’autors han llegit una escena de les seves novel·les situada en una data concreta, s’han estrenat vuit booktràilers i els assistents han hagut de pronosticar quin és l’any més novel·lat aquest 2014 a partir de la mitjana de les 22 dates proposades. Hi han participat 91 espectadors, que han aventurat una data. El cronòstic definitiu ha resultat ser el 1777. Ningú no l’ha endevinat, però dos lectors, Montse Argueta i Alfred Giner, s’hi han acostat prou per rebre el premi ex-aequo. La festa ha acabat amb una signatura de llibres per part dels autors a l’espai gastronòmic de la Mortiz, amb un bany de cervesa.

El booktrailer revelació ha estatm sense dubte, el de Set dies de Gràcia (Rosa dels Vents), de Carla Gràcia, una novel·la ambientada al segle XIX. El booktrailer, produït per Albert Folk, el podeu veure aquí. Màrius Serra li va donar mltes gràcies, perquè l’autora es diu Gràcia, la novel·la està ambientada al barri de Gràcia i el títol és Set dies de Gràcia.

L’editora de Maeva, Matilde Sommeregger, va presentar la novel·la Una acompañante en Nueva York, de Laura Moriarty, amb aquest booktrailer ambientat als Estats Units dels anys 20. Un trailer que té també la seva gràcia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació