M. Antònia Font: “Cal actuar sense por, sense complexos”

M. Antònia Font és una de les impulsores del moviment Enllaçats per la llengua, que lluita per defensar el català a les Illes i per desvetllar la consciència de tots els parlants del país català

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Ets una de les impulsores de les accions en defensa del català a Mallorca.

A Mallorca i a les altres illes, es fan moltes accions en defensa de la llengua des de tot un conjunt d’organitzacions i entitats que treballam per la recuperació dels nostres drets nacionals i lingüístics que són el Sindicat STEI-i, l’Assemblea de Mestres i Professors en Català, que té implantació a les quatre illes, el Consell de la Societat Civil de Mallorca, Jubilats per Mallorca, l’OCB… Quan parlam d’illes hem de recordar que també hi ha mobilitzacions a les Pitiüses i a Menorca, on hi ha organitzacions, persones, col·lectius molt vius i actius com Acció Cultural de Menorca, Institut d’Estudis Eivissencs, Associació Vuit d’Agost, etc.

Ara véns de València, després de fer-ho de Barcelona el dia de St. Jordi, on ahir es va fer una manifestació en defensa de la llengua. Com has vist els valencians respecte a la llengua?

He fet una estada curta a València però ha estat molt profitosa i emocionant ja que ha suposat la culminació de la Campanya específica “Enllaçats per la llengua” que té per finalitat  “enllaçar” tots els territoris en una acció solidària d’unitat territorial conjunta per la llengua. Aquesta campanya es va iniciar amb un manifest llegit al Santuari de Cura (Randa, Mallorca) el dia 1 d’abril i  tenia la seva continuació el dia de Sant Jordi de Barcelona amb “Per Sant Jordi, Enllaçat per la llengua” i , ara, el dia 28 d’abril a la manifestació de València.

Amb aquesta acció, hem volgut dur la denúncia, de l’atac que pretén fer el govern del PP de les illes Balears, a tot el territori de parla catalana perquè volem fer visible internacionalment aquesta injustícia i només serà possible que es visualitzi el problema si es fa des de la Unitat. Atacar el català a una part del territori, és debilitar-lo en el seu conjunt i influeix en la bona salut de la llengua que compartim. Tots ens n’hem de fer ressò o per separat no ens en sortirem.

En aquest moment que vivim, als carrers de València i als de les Illes Balears retrona un mateix crit que diu: “Volem continuar, oberts al món i al futur, essent qui som”. Vaig veure molta gent jove amb el cap ben moblat, compromesos i militants, contents de la seva identitat, valents i decidits. Ja m’havien avisat que tornaria d’allà amb les energies renovades pel bon fer dels valencians i valencianes compromesos amb la pervivència de la identitat catalana que compartim i la reivindicació de les llibertats nacionals. He tornat cap a Mallorca plena d’energia per continuar amb el nostre projecte nacional de futur que construïm en el present.

Com creus que es posicionen els joves valencians i mallorquins davant de la llengua? 

Amb claredat, saben qui són i qui volen continuar essent. Saben d’on vénen els mals, als País Valencià ja ho sabem, tots els mals vénen d’Almansa! A Mallorca del 1715…

Crec que els joves de les Illes i els joves del País Valencià que tenen clara la seva nació comparteixen fermesa interior i entusiasme per viure, un dia no molt llunyà, amb plena llibertat. Crec que són capaços d’imaginar el futur que tots i totes volem, un estat plenament democràtic on puguem viure plenament la nostra identitat, nació, llengua i cultura. Dins aquesta època de crisi treballam pel canvi de model econòmic i social i que aquest canvi ens dugui també la independència que necessitam per desenvolupar-nos plenament.

Fins a quin punt la unitat de la llengua catalana ha de ser el motor de la reivindicació?

És el motor principal, és la prova irrefutable d’un passat comú indiscutible! La llengua és el llaç que uneix les persones que formen part de les comunitats lingüístiques. Crec que la llengua és el tret més important per definir la nostra identitat. La llengua ha estat, és i volem que sigui, l’instrument que ha vehiculat el nostre geni específic i la nostra manera de veure i entendre el món. És l’eina amb la qual ens expressam i ens comunicam amb totes les cultures i nacions de nostre entorn.

Disposem de canals i organitzacions que treballen per enfortir la nostra nació cultural: Vilaweb, Òmnium Cultural, l’Orquestra de joves intèrprets i el cor dels Països Catalans, la xarxa d’universitats Lluís Vives, la Universitat Catalana d’estiu … Què ens faltaria per potenciar aquesta cooperació?

Falta, amb caràcter d’urgència, una plataforma potent que treballi per l’Espai Comú que compartim, que actuï en el present i per a la construcció del futur que volem i necessitam, per desenvolupar-nos com a persones i com a poble en llibertat plena. Teòricament existeix la Federació Llull, que ja té aquest objectiu definit als seus estatus, i creim, tant na Magda González del forum musicae com jo, que ha arribat l’hora que aquesta entitat sigui la que activi la plataforma per a la construcció d’un projecte comú. Ja fa anys se’ls demana que activin aquesta plataforma. Fins avui, aquesta crida no ha donat cap fruit… De fet, nosaltres, des de l’STEI-i i l’Assemblea de mestres i professors en català, hem sortit de les illes per dir a la resta del territori que ha arribat l’hora de bastir un projecte comú. I nosaltres estem disposats a posar la llavor perquè sigui així. És evident que cadascú ha de treballar dins el seu redol per desvetllar entre la ciutadania la identitat i el sentiment de pertinença de cadascú. Ha arribat el temps d’abandonar el fantasma de la suposada ingerència i treballar, ja, per uns Països Catalans units.

Quin és el pas següent després de totes aquestes mobilitzacions per aconseguir el respecte?

Actuar sense por, sense complexos. Denunciar la injustícia davant els tribunals locals, estatals, i internacionals. La lluita de les dones per la igualtat és un bon camí a seguir. Tenir la pròpia identitat clara, atorgar-se la majoria d’edat. Saber que tens uns drets i unes llibertats que pots exercir sense esperar que un altre t’autoritzi a gaudir-los. Construir identitat, consciència i país. Parlar amb claredat. Creure en nosaltres mateixos. Treballar a diferents nivells, velocitats, parts del territori, classes i organitzacions socials. Tenir uns mitjans de comunicació propis, objectius, imparcials i rigorosos. Promoure la participació democràtica, real i directa i recuperar la confiança en les institucions que ens representen. La política és important. Plantar cara als mercats i trobar el nostre espai i la nostra manera, la catalana, d’organitzar-nos per poder viure en un món més just i més solidari.

Si voleu més informació sobre les activitats del programa Enllaçats, feu clic aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació