Els Reis d’Orient de Barcelona, despolititzats i moderns

Noves carrosses, els caramels al final i una aplicació que permet enviar missatges geolocalitzats

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Noves carrosses, els caramels al final i una aplicació que permet enviar missatges perquè els infants puguin llegir el seu nom en pantalla durant la rua, són alguns dels detalls de la cavalcada de Barcelona d’enguany que Collboni allunya de qualsevol simbologia independentista.

El 5 de gener els Reis d’Orient arribaran a Barcelona i ho faran amb novetats. 5 quilòmetres de recorregut; 12 gran blocs; 1 hora d’espectacle; més de 1.200 participants i més de 7 tones de caramels són només algunes de les dades que envolten l’espectacle. Jaume Collboni, tinent d’Alcalde de Barcelona, ha destacat l’origen multicultural dels tres Reis i la voluntat de transmetre un missatge d’acollida contra aquells que volen “aixecar murs en lloc de construir ponts”.

Enguany, l’Ajuntament estrena tres carrosses noves, una per a cada Rei. Els jardins plàcids de Melcior, el bosc encantat de Gaspar i les sabanes africanes de Baltasar conformaran l’imaginari decoratiu de cada vehicle. Aquestes obres d’art ambulant estan dissenyades per José Menchero (Lleó, 1956), la companyia Efímer i Ramón de los Heros (Barcelona, 1964), respectivament.

Les carrosses s’ha construït sobre vehicles de la flota de Transports Metropolitans de Barcelona, que seran conduïts per conductors voluntaris de TMB. Tot i que Collboni ha afirmat que els nous carruatges són sostenibles i compten amb noves tecnologies, la directora artística Marta Almirall ha explicat que les carrosses funcionen amb benzina perquè adaptar els vehicles a les energies renovables “és una inversió molt important i només serviria un cop a l’any”.

Cal tenir en compte que la cavalcada arriba en un context d’alerta terrorista que a Catalunya es manté en nivell 4. Collboni, també regidor de Cultura, no ha volgut especificar quins són els dispositius de seguretat “per motius evidents”, tot i que ha anunciat que se seguiran els procediments habituals “tenint en compte les dates on som i les celebracions de les quals venim, com ara Cap d’Any”.

La cavalcada compta amb un pressupost de 650.000€, es comença a pensar al mes de maig i s’organitza i assaja dos mesos abans que arribi el dia 5. El nivell d’exigència per aquesta efemèride és molt gran i el mateix Institut de Cultura de l’Ajuntament n’és conscient. La directora artística vol que es reconegui la feina feta i declara que “tenim la sort de saber fer espectacles de gran format perquè som hereus de les Olimpíades de Barcelona”.

La directora coreogràfica de la cavalcada, Anna Planas, ha avançat que cada rei tindrà un estil diferent però que tots comptaran amb coreografies que barrejaran estils clàssics, contemporanis i específics tenint en compte la personalitat de cada rei. “Treballem perquè la cavalcada sigui un conte”, explica Planas; que creu que l’objectiu principal és aconseguir que els nens entrin completament dins de la màgia de l’espectacle.

Dues de les curiositats al voltant de l’espectacle són que, per una banda, els caramels només es llençaran al final: “La gent no gaudia de l’acte perquè estaven obsessionats pels caramels”, afirma Almirall, que creu que d’aquesta forma els assistents valoraran més la feina que hi ha darrere la rua.

Per altra banda, és destacable la carrossa en la qual col·labora BTV i que compta amb una aplicació a la qual els adults podran enviar missatges concrets pels seus infants (“Arnau, portem la teva bicicleta!”). L’APP funciona amb un sistema de geolocalització que permetrà que aquests missatges apareguin en pantalla justament quan es passi pel costat dels adults i infants en qüestió.

Sobre la crida que ANC i Òmnium han fet als assistents de la cavalcada de Vic perquè portin un fanalet amb l’estelada –iniciativa que l’ANC de Vic duu a terme des del 2012-, Collboni ha declarat de forma contundent que no li sembla bé perquè aquest és “un acte ciutadà i plural que ha d’estar despolititzat”. Per al regidor de cultura, mostrar qualsevol símbol polític durant les cavalcades “està fora de lloc perquè tenim 364 dies per fer-ho”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació