Els mercats de Barcelona agafen color

El Born CCM inaugura l’exposició “Fer mercats, fer ciutat. La xarxa de mercats de Barcelona, dibuixada”

El Born Centre de Cultura i Memòria inaugura l’exposició “Fer mercats, fer ciutat. La xarxa de mercats de Barcelona, dibuixada”, que forma part de la programació d’activitats complementàries a la mostra “Born. Memòries d’un mercat”. Es podrà visitar fins al 2 de juliol.

“Fer mercats, fer ciutat” parteix del llibre Barcelone, la ville des marchés, de Miguel Usandizaga, El Globus Vermell i Sergi Garriga Bosch, que recull la diversitat arquitectònica de cada mercat i, en paral·lel, la història de la ciutat i de l’evolució de les tècniques constructives des del segle XIX fins als nostres dies. Il·lustradors professionals, sketchers, dibuixants i arquitectes traslladen aquest recorregut a les arts plàstiques amb una col·lecció de dibuixos fets a mà ubicada a l’Espai Sebastià Dalmau del Born CCM.

Barcelona pot presumir de ser una de les poquíssimes ciutats del món que encara manté en actiu la xarxa de mercats coberts concebuda a mitjan segle XIX, la importància de la qual els ha consolidat com a veritables centres de barri, dinamitzadors de vida i d’activitat al seu voltant. Aquesta nova exposició és, també, un reconeixement gràfic a la seva bellesa gràcies a les acolorides il·lustracions que la conformen. L’historiador Ricard Vinyes explica que “actua com un reforç del projecte ja iniciat al voltant de la reflexió  sobre els mercats” i valora l’èxit d’assistència que hi ha hagut fins ara.

Des de les esveltes arquitectures de ferro pròpies dels mercats dels nuclis històrics de finals del segle XIX i principis del XX, passant per les estructures de formigó armat tan característiques dels mercats dels barris concebuts per acollir la immigració dels anys seixanta i setanta, fins arribar a les estructures diverses i grans remodelacions de començaments del segle XXI. Un recorregut pels 39 espais de la xarxa de mercats d’aliments, als quals s’hi afegeixen el del Born (ara centre cultural), el de Vallvidrera (actualment tancat) i els Encants Vells (que no és alimentari).

La mostra es divideix en quatre etapes: la dels primers mercats, construïts a la Barcelona emmurallada de mitjan segle XIX; la dels mercats de ferro i obra de fàbrica, durant l’època de creixement de la ciutat; els mercats de formigó, en plena onada migratòria; i els mercats d’estructures diverses i grans remodelacions, coincidint amb la internacionalització de la Barcelona que entra el segle XXI. Entre la Boqueria i el Fort Pienc, més de cent seixanta anys d’història entre mercats.

Fer mercats, fer ciutat també proposa dues activitats complementàries destinades als amants del dibuix en format de tallers gratuïts, que tindran lloc el cap de setmana del 13 i el 14 de maig. Més informació al web del Born CCM.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació