Els Manaies de Girona fan 75 anys

Els manaies són els soldats romans que desfilen durant la processó de Setmana Santa, i que, segons Joan Giraut, “en ple segle XXI, va molt més enllà de preservar una tradició: és un senyal d’identitat; un símbol de feina feta, i una prova de constància i de fidelitat al maniple i a la Confraria”.

La Diputació de Girona ha publicat Manaies de Girona. 75 anys, un llibre en què han col·laborat el cronista Enric Mirambell, l’escriptor Lluís Torner i el periodista Jordi Bosch, que homenatjarà el 75è aniversari de la Confraria de Jesús Crucificat Manaies de Girona i que en repassa la història.

Els Manaies de Girona

L’obra, editada per la Diputació de Girona, vol presentar-se com un testimoni gràfic i cronològic de la història de la Confraria dels Manaies des que es va fundar i de l’empremta que ha deixat a la ciutat de Girona. Aquest llibre és la continuació i actualització del que va editar l’any 1984 l’Ajuntament de Girona amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari de la fundació de la Confraria. Aquest llibre també inclou diversa informació històrica, com ara una llista amb les persones que han estat pendonistes d’honor, dades de la secció de vestes i la reproducció dels pòsters de Setmana Santa que cada any un artista diferent ha dedicat a la Confraria. A més a més, de parlar de la Cavalcada de Reis, que, des de 1956, l’organitza la Confraria, dedica un capítol al manaia i escultor Josep Maria Trull, que ha modelat la imatge de Sant Pau per a la fornícula de la façana del castrum dels Manaies, l’església de Sant Lluc, així com parla també de Domènec Fita, encarregat de crear el monument als Manaies, que culminarà l’efemèride d’aquest aniversari.

Els manaies són els soldats romans que desfilen durant la processó de Setmana Santa, i que, segons Joan Giraut, “en ple segle XXI, va molt més enllà de preservar una tradició: és un senyal d’identitat; un símbol de feina feta, i una prova de constància i de fidelitat al maniple i a la Confraria, així com a la ciutat de Girona”. Es tracta, doncs, d’un col·lectiu que formen part de la vida de Girona, que, com diu el mateix alcalde, “han forjat al llarg dels segles un vincle indestriable que els uneix amb la ciutat” i que, com afegeix el bisbe Francesc Pardo, en els seus 75 anys de vida “han ajudat a viure intensament la Setmana Santa”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació