Els llibreters s’enroquen

L'article de Josep Cots, llibreter de la Documenta, ha creat una onada d'assentiment entre molts llibreters del país. En un article titulat De llibres i baldufes, Cots lamentava que els editors barregessin el llibre amb gadgets i joguines, andròmines que no aporten cap valor afegit.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

L’article de Josep Cots, llibreter de la Documenta, ha creat una onada d’assentiment entre molts llibreters del país. En un article titulat De llibres i baldufes, Cots lamentava que els editors barregessin el llibre amb gadgets i joguines, andròmines que no aporten cap valor afegit. Cots confirmava una sospita que ja presentàvem a l’article Lectors subornats: es detecta una tendència creixent entre els editors de literatura infantil i juvenil a retractilar en un mateix paquet un llibre i una joguina.

Una editorial ha llançat recentment al mercat una novel·la retractilada amb una baldufa. Josep Cots deia al seu article que va enviar el llibre directament a la caixa de devolucions. Per què? ” Perquè a la Documneta tenim un criteri clar: els llibres s’han de vendre com a tals. Llibres acompanyats amb sorollets, musiquetes, objectes o galindaines se’n tornen directament al magatzem”.

“Tots els llibreters pensem el mateix i de fet, quan arriba res retractilat a la llibreria, en el meu cas, trec el plàstic. I és que com en Cots, n’estem tips”, diu Irene Tortós-Sala, de la LLibreria L’Altell de Banyoles. “Naltros ja fa temps que ens queixem d’aquestes pràctiques”, ens diu, indignat, Ricard Espinosa de La Capona de Tarragona. “No hem entès mai que alguns llibres anessin retractilats individualment amb plàstic, els objectes que intentem vendre s’han de poder obrir, tocar, mirar i olorar, es l’eròtica del llibre. No hi ha major absurditat que un llibre infantil, que la seva millor qualitat són les il·lustracions arribi folrat amb un plàstic”. Diu el llibreter de Tarragona, i hi afegeix: “El millor seria fer entendre a les editorials que aquesta pràctica no és bona pels seus negocis, que es dediquin a fer bons llibres amb una bona relació qualitat-preu”.

“Hem de vendre llibres, no joguines”, sosté Paula Jarrin, de la llibreria Al·lots, del carrer Consell de Cent de Barcelona, especialitzada en infantil i juvenil. “Em fa cosa, dir res al costat d’algú tan enorme com en Cots, però té tota la raó. Hem de deixar que els nens siguin nens, fins i tot quan llegeixen!”, diu Jarrin, que es manifesta “en contra del llibre amb joguina, però no del llibre com a element d’aprenentatge lúdic, perquè jugant amb un bon àlbum il·lustrat es poden fer meravelles!”.

“El problema es que cada vegada s’edita més i pitjor”, diu Guillem Terribas de la Llibreria 22 de Girona. “Com que alguns continguts son fluixos o dolents, hi posen tonteries per distreure el personal i perquè la criatura vulgui més l’objecte, que sol ser una tonteria, que no pas el llibre”.

“Sempre he pensat que un llibre retractilat costa de vendre. Jo no compraria mai un llibre retractilat, perquè necessito sentir l’olor i el tacte de les pàgines, sentir que el llibre té vida”, diu M. Carme Ferrer, de la llibreria Empúries de Girona. “A la llibreria hem comprovat moltes vegades que el mateix llibre, exposat al taulell retractilat i obert, sempre es ven més el que no té plàstic”. M. Carme Ferrer és més benevolent amb els editors: “Suposo que la crisi ens fa perdre el nord a tots…Al cap i a la fi, es tracta de vendre. Pensant en les festes de Nadal, si hi ha un plus ajuda a vendre més llibres”.

“Això per Nadal, ja és inaguantable”, es queixa Terribas. “El problema, a més, és que va embolicat amb un plàstic transparent i que si el client vol mirar el contingut del llibre i l’hem d’obrir, llavors tenim problemes per tornar a col·locar a lloc la “collonada” que hi han adjuntat, amb possibilitats que es perdi. Per això moltes vegades som reacis a obrir-los, quan la gràcia consisteix en que la criatura pugui obrir i mirar el llibre amb tota tranquil·litat”.

“Jo encara tinc sort que els client vénen a comprar el llibre pel llibre i això és el que fomento”, diu M. Carme Ferrer. Vendre llibres també vol dir triar i recomanar pels clients. “No es pot tenir tot, hem de tenir el millor per al nen o la nena que llegeix i que véne amb els seus pares, que entenen la lectura com una necessitat i com un premi: anar a la llibreria, a passar una estona per remanar i triar”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació