Els clàssics tornen a l’Alguer!

El dia 14 de juny de 1420, acompanyant el rei Alfons el Magnànim, va desembarcar a l’Alguer un estol on, entre d’altres cavallers, viatjaven els poetes Jordi de Sant Jordi, Ausiàs March i Andreu Febrer. Tres mesos després, el 14 de setembre, l’expedició va partir de l’Alguer en una missió que arribaria a Nàpols.

Jordi Quer

Jordi Quer

Escriptor.

El dia 14 de juny de 1420, acompanyant el rei Alfons el Magnànim, va desembarcar a l’Alguer un estol on, entre d’altres cavallers, viatjaven els poetes Jordi de Sant Jordi, Ausiàs March i Andreu Febrer. Tres mesos després, el 14 de setembre, l’expedició va partir de l’Alguer en una missió que continuaria per Calvi, Bonifaci i que arribaria a Nàpols.

El dia 11 de setembre d’enguany a la nit una expedició de cinquanta Amics d’Els Clàssics, alguns dels quals portaven la samarreta de la V encara, van agafar un vaixell de la companyia Grimaldi. La destinació era de nou Sardenya. Després d’una nit de navegació, els Amics van albirar les costes de l’illa, van desembarcar a Porto Torres i van dirigir-se en autocar fins a l’Alguer.

El primer dia a la ciutat sarda van poder assistir a una xerrada sobre les relacions històriques entre Sardenya i Catalunya a la Biblioteca Municipal Rafael Sari, organitzada per la Delegació de la Generalitat a l’Alguer amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. L’historiador sard Roberto Lai, sota el lema Catalogna e Sardegna a confronto nella storia medievale, va aprofundir en les raons que van portar a la invasió catalana de l’illa al segle XIV. Adrià Mainar Scanu, també historiador, va incidir en les conseqüències que la Guerra de Successió va tenir a Sardenya i en l’allunyament que va produir-se entre els antics territoris de la Corona d’Aragó quan el regne de Sardenya va passar als Savoia arran del Tractat d’Utrecht.

L’endemà al matí els Amics van dur a terme una visita guiada pel casc antic de l’Alguer. L’activista cultural algueresa Irene Coghene va conduir-los per la muralla de mar, les seves esglésies i els seus carrerons a la recerca dels vestigis de la presència catalana a la ciutat.

La Biblioteca Rafael Sari va acollir al vespre una lectura de clàssics medievals catalans a càrrec de personalitats alguereses. Convé destacar, entre altres, la participació del Síndic (alcalde) de l’Alguer, Mario Bruno, que va llegir el Cant de Ramon de Ramon Llull conjuntament amb Marco Muro; la cantant Franca Masu, que va llegir uns fragments de Jesús i les dones d’Isabel de Villena junt amb Rita Ballone; la coordinadora de l’Associació Nacional de les Comunitats Italianes per la Sardenya Gabriella Esposito, que va recitar Ausiàs March; i el músic Claudio Sanna, que va tancar l’acte per sorpresa amb la interpretació de la cançó Suite algueresa, amb lletra de Salvador Espriu i dedicada a Bartomeu Rosselló-Pòrcel. No va faltar tampoc la lectura, a cura de Carla Valentino, d’un poema de Jordi de Sant Jordi, Aprenc i desaprenc alhora cada dia.

Els Amics d’Els Clàssics van tornar diumenge cap a Catalunya amb Ryanair des de l’aeroport de la ciutat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació