Els animals d’hivern d’Eva Baltasar

Eva Baltasar, premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb 'Animals d'hivern', actua avui al Festival Nacional de Poesia (19h)

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Ahir vaig dinar amb Eva Baltasar a l’hotel Neri. Abans que ens portessin el primer plat, en Jordi Cornudella ja m’havia passat via mòbil els poemes d’aquesta autora, que acaba de guanyar el premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb el recull Animals d’hivern. Llegint els seus versos, fa la sensació que és una poeta que es podria deixar temptar per l’inefable, però ahir durant el dinar no es va rendir davant del calamar.

Eva Baltasar ha guanyat el Premi Sant Cugat de Poesia en memòria de Gabriel Ferrater

“Parlo de la supervivència en un món que percebo com a glaçat, un món que se’m presenta hostil, també les persones”, em deia l’Eva Baltasar. “Jo escric des d’un estat anímic, mental i corporal, des de la percepció que el món és un lloc inhabitable, i d’aquí surten els poemes”. L’Eva no freqüenta els recitals poètics que tant abunden ara mateix i que s’han convertit en un espai d’exhibició i de socialització per a molts poetes. Viu a Cardedeu amb la seva dona, la Laia (que va donar títol al seu primer poemari) i dedica tots els matins a escriure. No sent que formi part de cap colla de poetes. “No vaig a recitals si no m’hi conviden. Tampoc no em sento identificada amb la poesia que fa ara la gent de la meva generació. No tinc Twitter, i pocs amics. L’Eva Baltasar (Barcelona, 1978) no és una autora inèdita i tampoc desconeguda. Ja havia publicat set llibres de poemes, entre els quals destaquen Laia (Premi Miquel de Palol), Dotze treballs (Premi Benet Ribas), Medi aquàtic (Premi Màrius Torres) i Vida Limitada (Premi Miquel Àngel Riera). Segons el jurat que li ha concedit el premi Sant Cugat, que enguany estava format per Jordi Cornudella (president), Xavier Folch, Marta Pessarrodona, Empar Moliner i Marc Romera. l’obra poètica de Baltasar oscil·la entre els gèneres filosòfic i confessional, amb una recreació constant d’una poètica lèsbica del cos”.

Ara el premi Gabriel Ferrater, que comporta la publicació del llibre a Edicions 62, li pot donar una empenta definitiva. Cal recordar que el premi de Poesia de Sant Cugat ha servit per donar a conèixer poetes com Yannick Garcia, Albert Balasch, Adrià Targa o Enric Virgili.

Baltasar es confessa admiradora de Maria Mercè Marçal, i també de poetes de la tradició anglosaxona com Sylvia Plath, Anne Sexton, Les Murray o Ted Hughes. Ara bé, llegint els versos de Baltasar no tens la sensació que estigui emulant aquests poetes, sinó que ja ha superat la fase imitativa i ens dóna una versos que no són de cap escola i que no s’assemblen a cap altre poeta català en actiu ara mateix. Que aviat és dit.

El jurat estava

‘Animals d’hivern’ es podrà trobar a les llibreries el dimecres 18 de maig i a Sant Cugat dos dies més tard, el 20 de maig, es presentarà la versió impresa en un acte que se celebrarà al celler modernista. Núvol us ofereix un petit tast del recull aquí mateix:

National Geographic

Les superfícies vastes em criden.
Hi ha un horitzó de llum, el punt on es doblega
el llençol d’aquest paisatge. I cau.
Entre els éssers sens dubte monstruosos
també deu haver-hi poetes, amb estris de feina arrenglerats
en una cartutxera i amb bombetes incandescents,
les seves corones de sants o de santes.
Per a ells la vida és resistència,
caragolar cada poema per fer-ne una ventosa
i arrapar-se a la paret com un insecte.
Mireu-los: els seus terribles caps pensants llueixen
com unes ales autèntiques i negres.
Tot sembla indicar que ha arribat l’hora
de fer-los confessar o d’executar-los.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació