Alicia Giménez Bartlett, guardonada amb el X Premi Pepe Carvalho

El dia 5 de febrer Alicia Giménez Bartlett rebrà el guardó al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona (19h). Els membres del jurat destaquen que l'autora "ha renovat la novel·la policíaca, aportant-hi una perspectiva femenina i feminista".

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

El dia 5 de febrer Alicia Giménez Bartlett rebrà el guardó al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona (19h). Els membres del jurat, Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, destaquen que l’autora “ha renovat la novel·la policíaca, aportant-hi una perspectiva femenina i feminista” i que les sagues protagonitzades per Petra Delicado i Fermín Garzón han obtingut el reconeixement de personatges clàssics del gènere.

Alicia Giménez Bartlett

L’agudesa, valor, ull crític i humanitat de Petra Delicado -la inspectora que resol casos implacablement al costat del seu ajudant el subinspector Fermín Garzón- han fet que el jurat del X Premi Pepe Carvalho atorguessin el guardó a Alicia Giménez Bartlett.

Paco Camarasa, comissari del Festival BCNegra 2015, ha recordat la primera aparició de Petra Delicado l’any 1996 i la llarga trajectòria de Giménez Bartlett en el gènere policíac.  “Si Pepe Carvalho -el detectiu creat per Manuel Vázquez Montalbán- té 30 sèries, Petra Delicado s’aproxima a la desena”, apunta Camarasa.

Emili Rosales, editor de Destino, ha presentat el nou llibre d’Alicia Giménez Bartlett, Crímenes que no olvidaré: un recull de relats inèdits a l’estat espanyol, que havien estat publicats en revistes estrangeres. “Aquest és el desè llibre de la sèrie Petra Delicado, quan fa gairebé 20 anys de l’aparició del primer- ha recordat Rosales-. Els crims resolts per Petra Delicado s’han publicat a Espanya, Itàlia, França, Polònia, Finlàndia, Alemanya i els Estats Units. A Finlàndia ja s’han venut més d’un milió de llibres amb Delicado com a protagonista, rebent un reconeixement internacional a una de les grans sèries de novel·la negra”. Crímenes que no olvidaré presenta 9 casos policials ambientats en indrets i èpoques inesperades: el Nadal, les vacances d’estiu, el Carnaval, un hospital o un institut de secundària, en són alguns dels escenaris.

L’autora explica que les relats són un repte per a ella que es considera “més aviat una narradora de larga distància”. En aquests relats, la resolución és rápida i l’acció trepidant.

Quan pregunten a l’autora per l’evolució del personatge de Petra Delicado, ella reconeix certa nostàlgia i admet que “el personatge va començar quan encara hi havia la pesseta i els mòbils no existien, i això reflecteix els canvis econòmics, socials i tecnològics de l’epoca, que el personatge viu i acara quan no està ocupada  resolent els diferents crims”. I la seva relació amb aquest personatge és “bàsicament d’amistat”. Alicia Giménez Bartlett admet que com que escriu molts llibres de temàtica different “amb Petra Delicado no em veig abocada a l’avorriment o a l’enamorament”, sinó que és una relació de molts anys que Giménez Bartlett tradueix com a amistosa. “Veig -també- que el personatge cada cop s’independitza més de mí, tenim un décalage d’edats. Faré que Delicado faci 50 anys, perquè sinó la separació serà inevitable”.

La primera dona policia dins el gènere detectivesc

“Quan vaig crear la figura literària de Petra Delicado, a la novel·la negra la dona sempre era o bé la víctima, o l’esposa del policia, o l’ajudant del fiscal o la còmplice de l’assassí. Ni tan sols les dones assassinaven! I en les meves novel·les, volia fer que la imatge més angelical de la dona es convertís en policia. Reivindicar la figura de la dona. Els casos que ha de resoldre Petra Delicado – que és qui fa de cap, ajudada per en Garzón- inclouen tant dones culpables, com dones policia”.

Alicia Giménez Bartlett participarà a la taula rodona ‘La primera policia es diu Petra, Petra Delicado’ el divendres 6 de febrer a la Sala Barts (18,15h), acompanyada d’Emili Rosales, editor de Destino, Outti Makinnen, l’editora finlandesa de l’autora, Anja Ruediger, l’editora alemanya, i Antonio Selleiro, l’editor italià, en el marc de BCNegra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació