El TERMCAT es fa gran

Complir 30 anys al capdavant de la creació i difusió de la terminologia especialitzada en català és tot un repte que el TERMCAT ha dut a terme. 30 anys normalitzant i portant la llengua pels nous camins globals no és una tasca fàcil, però el TERMCAT s’hi ha anat fent camí.

Complir 30 anys al capdavant de la creació i difusió de la terminologia especialitzada en català és tot un repte que el TERMCAT ha dut a terme. 30 anys normalitzant i portant la llengua pels nous camins globals no és una tasca fàcil, però el TERMCAT s’hi ha anat fent camí. I per això ho va voler celebrar ahir, dijous 23 de juliol, al Teatre de Sarrià, entre dinosaures, pianos i robots.

Núria Bonet i Aitor Leniz ballen swing en la celebració dels 30 | Foto: TERMCAT

Creat l’any 1985 amb l’objectiu d’elaborar propostes per a nous termes catalans necessaris per al desenvolupament de tots els sectors especialitzats en el dia a dia. La celebració va servir per repassar la feina que l’organisme ha fet al llarg dels 30 anys. Jordi Bover, actual director del centre des del 2013, va voler subratllar que “la nostra feina sense vosaltres no tindria cap sentit”: totes les propostes han d’arribar a la societat i hi han de sintonitzar. Per això, el TERMCAT vol ser una referència en el desenvolupament de recursos i en l’actualització del lèxic especialitzat.

Juntament amb Jordi Bover i amb l’actriu Lali Feliu com a conductora de l’acte, hi van participar també Joandomènec Ros, president de l’IEC, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Joan Veny, Albert Jané i altres membres de l’IEC i directors de diversos centres de normalització lingüística també hi van voler assistir.

Durant l’acte, científics i músics van voler mostrar que la terminologia es troba en els llocs més insospitats i van amanir l’acte amb les seves intervencions. Marc Boada, científic i divulgador, va reflexionar sobre la terminologia que fan servir els palentòlegs i altres científics, mentre que l’especialista en robòtica Pau Nin va portar un robot i va reflexionar sobre la terminologia d’aquest àmbit. El pianista Martí de Borja també s’hi va apuntar i, juntament amb la parella de ball Aitor Leniz i Núria Bonet, va voler mostrar quina és la terminologia

Com es normalitzen els termes?

Durant els seus 30 anys de feina, el TERMCAT ha incorporat al nostre sistema lingüístic més de 7.500 termes normalitzats que es poden trobar en més de 600 diccionaris, vocabularis, lèxics, etc., com per exemple: arrova, maregassa, zàping, web, navegador, transmèdia, virus de l’Ebola, micromecenatge, dron, etc. Tots es poden consultar a la Neoloteca de la seva pàgina web i segueixen la metodologia de treball i els criteris propis que ha elaborat el centre.

El centre, que sempre treballa conjuntament amb entitats de cada sector, ha dut a terme més de 594 reunions del Consell Supervisor, més de 20 sessions de normalització —és a dir, trobades amb especialistes—, i compta amb més de 250 especialistes que participen anualment en la presa de decisions de normalització. Actualment, el TERMCAT treballa en suport digital —ja té més de 90 Diccionaris en Línia i tota la terminologia s’ofereix en format obert—, però no s’ha abandonat el paper, que es fa servir en casos concrets.

A més a més, la institució no només vetlla per la creació de nous termes, sinó que també ofereix assessorament terminològic i documental a especialistes, divulgadors científics, periodistes, etc, que actualment es poden fer a través del Cercaterm. De fet, durant 30 anys, ha atès més de 200.000 consultes i ha elaborat més de 343.000 fitxes de consulta pública. Algunes de les seves propostes també es poden trobar a l’Optimot.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació