El portal d’ebooks dels llibreters, Liberdrac

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha posat en marxa el portal de venda de llibres digitals Liberdrac. El projecte neix amb una oferta de 11.500 títols, 2.000 dels quals en català.

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha posat en marxa el portal de venda de llibres digitals Liberdrac. El projecte neix amb una oferta de 11.500 títols, 2.000 dels quals en català, amb l’objectiu doble d’incorporar les llibreries com un actor més dins del negoci del llibre digital i per facilitar als lectors l’adaptació als hàbits digitals.

Quaranta llibreries, de les 200 que té el gremi, han unit forces per llançar-se al nou mercat digital i ser competitius mantenint el seu paper de prescriptors. “No som una empresa tecnològica, som els llibreters de tota la vida”, ha subratllat Àlex Manyé, el coordinador del projecte, que creu que un cop engegat s’hi sumaran més llibreries, també de fora de Catalunya “ja que estem oberts i no som excloents”. De fet, en aquest sentit, s’està parlant amb la Franja i Mallorca.

El projecte també té un e-reader propi que les llibreries vendran a partir del 8 d’octubre i pel qual s’ha començat a formar els llibreters. Es tracta que puguin ajudar els lectors no avesats a les noves tecnologies, potenciant el tracte lector-llibreter que entenen com el seu valor afegit. “Estem fent pedagogia per ambdues bandes”, ha conclòs Manyé.

Pel que fa al llibre en català, tot i que el seu catàleg comptarà amb títols en castellà, català i anglès, volen tractar-lo amb especial atenció i ampliar el seu fons fins a ser-ne el principal referent. Un exemple d’aquesta voluntat, és que l’e-reader tindrà ja incorporat el diccionari en català.

Mentre aquests dies a Barcelona se celebra la Fira del Liber, on queda clar que la indústria del llibre es troba en ple procés de transformació, amb una àrea digital que guanya pes i amb els editors posant l’accent en importància de la marca i el màrqueting per a les vendes, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha presentat Liberdrac a l’Institut d’Estudis Catalans com una eina per accelerar la presència del llibre digital.

Per fer-ho fàcil, el portal web usa el sistema de compra més ràpid i senzill, conegut com one-click-payment, que no necessita que el lector s’insatal·li cap programa. Només cal donar les dades un vegada per registrar-se i després cada cop que es vol comprar un llibre n’hi ha prou amb identificar-se amb el nom d’usuari i el PIN.

En aquest sentit, cal dir que els impulsors de Liberdrac han pogut aprendre d’altres iniciatives prèvies, com la fallida 36L Books o, aquí a Catalunya, la pionera Edi.cat, creada el setembre del 2008.

A més, Liberdrac surt d’entrada amb aplicacions per a Android i Apple i amb presència a les xarxes socials, tant a Twitter, @liberdrac_cat i @liberdrac_es, com a Facebook, amb comptes en català i en castellà.

Tal i com està pensat, Liberdrac beneficia les llibreries grans i les petites. A les primeres, com “La Central”, els permet estalviar en serveis i gestió, mentre que a les de menor tamany els permet entrar en un mercat amb gegants com Amazon.

Una d’aquestes llibreries que ha fet el pas és “L’Espolsada” de les Franqueses del Vallès. La seva llibretera, Fe Fernàndez, destaca precisament el fet que “tots els llibreters hem estat capaços de fer una cosa a la una” i que al projecte “s’hi han sumat petites i grans”. “Ja només això és engrescador”, ha assenyalat sobre Liberdrac. Ella, però, ha decidit no vendre e-readers de moment per la inversió que comporta, i en aquest sentit considera que les grans superfícies juguen amb l’avantatge que poden rebentar preus. “Nosaltres no som una botiga tecnològica”, diu, “al cap i a la fi al que ens dediquem és a vendre llibres”.

Però el que més li preocupa pel que fa a l’èxit de Liberdrac i a la venda de llibres digitals no és això, sinó la pirateria. “Estem fent de prescriptors perquè la gent es baixi gratis les coses”, diu sobre com està ara aquesta qüestió. “M’han arribat a dir que tot el que troben a internet s’ho descarreguen sense pagar, però que, això sí, miren el meu blog: ‘M’agrada molt les recomanacions que fas”. Amb tot, afirma que en el negoci digital: “S’hi ha de ser” i conclou: “Quin serà el paper de les llibreries en un futur si no és el digital?”

Twitter: @vickymiro

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació