El festival Grec arriba a l’equador amb ‘Bartolomé encadenado’ i Bobby McFerrin

El Grec afronta una nova setmana amb algunes de les actuacions més esperades de tot el festival. Destaquen l'estrena de Bartolomé encadenado de Sanchis Sinisterra, l'espectacle infantil Patatu, d'Àngels Bassas, i l'esperada de Bobby McFerrin.

El Grec afronta una nova setmana amb algunes de les actuacions més esperades de tot el festival. Destaquen l’estrena de Bartolomé encadenado de Sanchis Sinisterra, l’espectacle infantil Patatu, d’Àngels Bassas, i l’esperada visita de Bobby McFerrin.

Rudo, al Teatre Lliure els dies 18 i 19 de juliol

Rudo és espectacle de circ contemporani que parla de l’esforç. Segons explica el seu creador i intèrpret, Manolo Alcántara, la idea de fer un número basat en els llargs camins que recorren algunes dones i nens africans per aconseguir aigua es va transformar en tot un espectacle sencer. El resultat és un espai íntim on l’intèrpret treballa amb pesades caixes per tal de projectar a l’espectador una reflexió sobre el risc inherent a l’existència. És un treball que pretén suggerir, més que explicar. L’ambigüitat i l’abstracció del conjunt permeten diverses lectures, per bé que les idees principals de perill, risc, esforç i anhel per la vida són evidents.

La música juga també un paper fonamental com a contrapès líric, i contribueix a transmetre la duresa d’aquesta experiència. Alcántara realitza sobre les estructures diversos treballs de desequilibris, que l’espectador també podrà gaudir en primera persona gràcies a l’atrotinada grada que sembla que hagi de caure. Sense aquest risc, diu l’intèrpret, no s’entén el circ. Però que ningú s’espanti, que tot és perfectament segur.

Bartolomé encadenado, al Teatre Grec del 18 al 20 de juliol

És un dels plats forts del festival d’enguany, i probablement una de les obres més “Grec” del programa. Bartolomé encadenado és un encàrrec del director del Grec, Ramon Simó, a Sanchis Sinisterra. El nou projecte del Grec contempla qye cada any un autor escrigui una peça sobre un tema contemporani incorporant elements del teatre clàssic. Un polièdric text de José Sanchís és portat a l’amfiteatre per Antonio Simón i compta amb els actors de referència Lluís Soler i Manel Barceló com a protagonistes. A Bartolomé encadenado, una obra inspirada en el mite de Prometeu però portat a l’actualitat, un farmacèutic indignat (homenatge al suïcida Dimitris Christoulas) s’encadena a les portes del Banc Mundial per demanar el retorn de la dignitat a la humanitat. L’espectacle té un fort fonament de crítica social i política, i el tema és tractat de forma satírica. Sanchis Sinisterra definia l’espectacle en termes de comitragèdia.

“La proposta és un regal”, explicava Lluís Soler en roda de premsa. Manel Barceló va destacar alguns dels moments més dramàtics de l’obra, definint-los com “moments de teatre que fan goig”. Hi ha molta expectació per una obra que sembla tenir-ho tot: la renovació tematològica d’un mite concret i conegut feta de forma satírica i amb grans actors, i que toca sensiblement molts temes diferents: la crisi econòmica, les relacions personals, els canvis vitals, la mort… Per si fos poc, els responsables de l’espectacle han fet un gran esforç en portar un cor, aquell concepte del teatre clàssic que resulta tan complicat d’adaptar a molts autors contemporanis. L’Institut del Teatre ha col·laborat en la tria i el seguiment d’un grup d’actors que, fent el paper de joves indignats, presenten el context als espectadors.

Patatu, els dies 19 i 20 de juliol al Mercat de les Flors

Patatu és un personatge fantàstic que viu nombroses aventures envoltat de gegants, bruixes i altres criatures màgiques, en un món igualment meravellós. Una de les propostes més interessants d’aquest MiniGrec és aquesta adaptació a teatre dels coneguts llibres infantils d’Àngels Bassas. Els més de 10 llibres publicats fins ara han suposat un gran èxit per a l’editorial La Galera i una de les seves principals apostes en el gènere. La seva creadora ha tingut un paper fonamental en aquesta adaptació d’Únics Produccions, que celebren el seu desè aniversari. Bassas, que té un paper en l’obra, va destacar la importància de la imaginació i el consum de cultura pels més menuts, i com aquest tipus d’històries intervenen de manera decisiva en la psicologia dels nens. Com a curiositat de l’obra, els papers dels mags estan interpretats per mags de debò, com el Mag Lari o el Màgic Andreu.

Prop de la música del teu nom, els dies 19 i 20 de juliol al Mercat de les Flors

El Grec recorda el desaparegut Joan Saura amb aquest homenatge a la seva vida i obra. Es tracta d’un conjunt d’activitats que es presenten durant dos dies al Mercat de les Flors, a la Sala Maria Aurèlia Capmany. Lectures de poesia, projeccions de vídeo, actuacions musicals i de dansa durant dos dies enaltiran la figura del potser poc mediàtic Joan Saura, figura clau en la història de la música experimental catalana. El dissabte gaudirem de l’obertura del Cor EuskalHiria (del qual formava part Saura), l’acció-instal·lació de Maria Castelar i Núria Saura i projeccions de vídeo i imatges de l’artista. El següent dia, el diumenge dia 20, contemplarem la majoria d’espectacles de música i dansa.

Actuacions musicals

Pel que fa a les propostes musicals que s’estrenen, el 22 de juliol podrem escoltar el primer Jamboree Duet a càrrec del pianista de gran projecció Marco Mezquida i la versàtil vocalista Celeste Alías.

Iván Ferreiro, que probablement serà un dels èxits d’assistència d’enguany, farà el 20 de juliol a la Sala BARTS un concert de versions de música que normalment ell no interpreta amb un treball d’imatge particular.

El plat fort de la música d’aquest Grec arriba a l’amfiteatre amb Bobby McFerrin. El  vocalista americà, que va inspirar tota una generació de beatboxers i cantants a capella, demostrarà el 21 de juliol que és molt més que el responsable de l’èxit mundial Don’t worry, be happy.

També el mateix 21 de juliol a la sala BARTS podrem escoltar l’islandès Ólafurd Arnalds, un dels artistes que més expectativa i demanda han generat en el festival d’enguany. Arnalds, que podria ser perfectament un cap de cartell del Sònar, crearà pel Grec una presentació particular, diferent del que ens té acostumats.

I finalment el dia 22 de juliol, Adrià Puntí actuarà a la sala BARTS. L’Incompletament Puntí va ser un dels grans concerts de l’escena catalana el 2013. L’artista geniüt, tal com ell mateix es definia en aquesta entrevista a Núvol, ha protagonitzat un retorn màgic que ha generat un gran aplaudiment de crítica i públic.

Com sempre, podeu acabar d’informar-vos sobre els detalls i les entrades a la web del Festival.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació