El dia W

Ja fa mesos que el cometa Wagner és visible al nostre firmament cultural: conferències, concerts, projeccions cinematogràfiques i exposicions. Però el perigeu té una data concreta: 22 de maig. Núvol recull algunes idees per celebrar el dia culminant del bicentenari del naixement de Richard Wagner.

Ja fa mesos que el cometa Wagner és visible al nostre firmament cultural. A la seva estela s’han organitzat conferències, concerts, projeccions cinematogràfiques i exposicions. Avui arrenca l’any Wagner. Oriol Saladrigas recull algunes idees per celebrar el primer dia del bicentenari del naixement de Richard Wagner.

L’exposició Visions sobre La Valquíria es trasllada a l’Auditori de Barcelona. La mostra, que Núvol ja va ressenyar en el seu dia, s’instal·larà al foyer del coliseu. L’acte d’inauguració inclou un col·loqui i un concert. El popular presentador televisiu Ramon Gener conversarà amb el col·leccionista Manel Bertran i amb els artistes. Després, la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Juan Miguel Romero Llopis, interpretarà un programa de transcripcions per a banda de fragments de les òperes Lohengrin, La Valquíria i Els mestres cantaires. La cita és a dos quarts de vuit del vespre.

Qui prefereixi un altre tipus d’aproximació al geni de Leipzig pot assistir a la conferència Wagner. Però, per on començo? que oferirà el divulgador musical Pere Andreu Jariod.  Per assistir-hi caldrà començar per anar a la Biblioteca Central Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi del Llobregat, a les set de la tarda.

La ciutat de Bayreuth no podia faltar a la cita en una data tan assenyalada. A la sala especialment concebuda per Wagner per a l’execució de les seves obres hi haurà un concert especial d’aniversari. Al podi del sancta sanctorum hi haurà una de les batutes wagnerianes més prestigioses del moment, l’alemany Christian Thielemann, que dirigirà l’Orquestra del Festival de Bayreuth. Els wagnerians podran gaudir d’aquesta cita, que promet ser memorable, sense sortir de casa. La cadena de televisió francesa ARTE retransmetrà les dues hores de música a través del seu canal d’internet a partir de les 22:25.

Els qui vulguin viure la data des d’una dimensió més interior poden assitir a la missa en memòria de Richard Wagner “i de tots els wagnerians difunts” convocada per l’Associació Wagneriana. Després de la celebració, Fra Boadas oferirà un recital d’orgue amb obres de Liszt, Massana i transcripcions per a tecla de fragments operístics wagnerians. Els peregrins hauran de ser a les vuit del vespre al Santuari de Sant Antoni del carrer Santaló de Barcelona.

Precisament, un dels fundadors de l’Associació Wagneriana fou Joaquim Pena, un personatge cabdal en la difusió de l’obra wagneriana a casa nostra. La Biblioteca de Catalunya ha organitzat, amb el fons que el musicògraf donà, l’exposició Wagner col·leccionat per Joaquim Pena. La mostra recull, entre altres materials, fotografies, partitures, programes de concerts i cartes. Es podrà visitar a la sala d’exposicions de la Biblioteca fins el 29 de juny.

Aprofitant que és dimecres, també es pot anar a visitar els quatre vitralls dedicats a L’Anell del Nibelung que decoren el Cercle del Liceu. Les peces, encarregades a Oleguer Junyent (1876-1956), són un dels conjunts d’iconografia wagneriana més importants del modernisme català.

El col·lectiu Musicològics ofereix rutes waagnerianes pel centre de la ciutat, que ajuden a rastrejar les petjades que el wagnerisme ha deixat a Barcelona. Us hi podeu inscriure aquí.

La xarxa també ofereix incomptables oportunitats per aproximar-se a la figura de Wagner. Aquells que vulguin que la celebració no sigui flor d’un dia poden aprofitar l’aniversari per fer-se seguidors de la bitàcora del Grup Wagner. Aquest espai de comunicació wagneriana publica notícies relacionades amb l’òpera i el lied en general, però amb una atenció molt especial a l’obra del de Leipzig. Les seves entrades són el sedàs ideal per atrapar l’or de les produccions de referència interessants i les gravacions històriques.

A la xarxa també es poden recuperar articles o programes dedicats a la figura i l’obra de Richard Wagner. De tots ells en destaquem només alguns. A Catalunya Ràdio, Jaume Radigales ha dedicat una secció del programa Una tarda a l’òpera al bicentenari. Alguns Aspectes de Wagner abordats han estat els tipus de veus adequats per interpretar les òperes del compositor, l’enfrontament amb Nietzsche o l’antisemitisme. D’entre els mitjans escrits, destaca l’especial de la pàgina web del diari El País. És un excel·lent recull d’articles d’opinió i de recomanacions bibliogràfiques i discogràfiques sobre el compositor. Per la seva banda, el programa Òpera en texans, de TV3, ha dedicat un programa a Parsifal, un altre a Tristan und Isolde i encara un altre a la filia catalana per Wagner.

Després el cometa comença a allunyar-se lentament. El dia 26, les corals associades a tres entitats diferenst (FCEC, l’Emipac i la Federació dels Cors de Clavé) cantaran conjuntament, a diverses poblacions catalanes, un programa encapçalat per la Marxa dels convidats de Tanhäuser. A banda del bicentenari, l’acte també vol commemorar la primera vegada que la música de Wagner s’escoltà a Catalunya, fa 150 anys. Fou el 16 de juliol del 1862, interpretada pels obrers de la coral d’Anselm Clavé i les veus femenines del cor del Liceu. Aquestes i altres activitats es poden consultar a l’adreça del Bicentenari Wagner.

Els aficionats podran gaudir del fenomen astronòmic durant dies. Al Palau de la Música, Marc Minkovski dirigirà una versió concert de Der Fliegende Holländer el 3 de juny; també versió concert serà la que el Gran Teatre del Liceu oferirà el 27 de juny de l’òpera Rienzi. Entre ambdues cites, a l’Auditori, l’Orchestre National de France oferirà un programa amb obres de Verdi i Wagner.

La cua del cometa encara serà visible a l’estiu, quan les Visions sobre La Valquíria i la música de Wagner s’instal·lin al Festival de Perelada. Al setembre, la Schubertíada de Vilabertran tancarà un cicle esplèndid que s’inaugurà amb les excepcionals produccions del Festival de Bayreuth al Liceu.

El cometa Wagner ens tornarà a visitar amb periodicitat, però difícilment amb tanta esplendor. Feliç Bicentenari!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació