Un club de lectura musical

"Llegir la Música" programa deu sessions musicals i deu llibres que vinculen literatura i música. La segona sessió del club va tenir lloc aquest dissabte passat a l’Ateneu Barcelonès, on Murtra Ensemble va interpretar un repertori de Stravisnki. Benvinguts al Club Dedéu.

El Club de lectura “Llegir la Música” programa deu sessions musicals i deu llibres que vinculen literatura i música. La segona sessió del club va tenir lloc aquest dissabte passat a l’Ateneu Barcelonès, on Murtra Ensemble va interpretar un repertori de Stravisnki.

L’art musical s’aprecia sensorialment, però també de manera intel·lectual. “És important a més d’escoltar la música i viure-la, comprendre-la i saber detalls del compositor, de les obres, del marc històric, que ens puguin ajudar a gaudir millor de l’audició”, explica Bernat Dedéu, coordinador del club de lectura ‘Llegir la Música’, que impulsa el Servei de Biblioteques de Catalunya. “Es tracta d’un club de lectura virtual. Els participants llegeixen unes lectures vinculades estretament als concerts programats pel club de lectura. En la primera sessió, per exemple, vam llegir El Concierto Barroco d’Alejo Carpentier i El discurso Sonoro de Niklaus Harnoncourt, tots dos relacionats amb el concert de “Les Quatre Estacions” de Vivaldi, que va tenir lloc a l’Auditori de Girona a càrrec de Forma Antiqva, dirigida per Aarón Zapico”.

Un cop els participants han llegit les lectures i abans del concert, s’obre un espai virtual de debat entre els integrants del club i el moderador. “Aquest canal serveix tant per comentar curiositats, exposar dubtes o contrastar diferents opinions sobre el temari que llegim”. Més tard i posteriorment a l’audició, els integrants tornen a intercanviar opinions.

Música i literatura, dues arts germanes

“Recomanem 10 novel·les d’autors que són a les nostres biblioteques i que són historiadors o novel·listes que han basat les seves obres en un aspecte relacionat amb la música”, comenta Dedéu. “La música, malauradament, s’ha entès com un art que queda aïllat de la resta d’expressions artístiques i sovint s’entèn de manera passiva. Anar a escoltar música és molt més que asseure’s a la sala de concerts, aplaudir i marxar cap a casa. El club de lectura vol reivindicar una manera activa d’entendre i escoltar la música, a partir de la lectura d’obres que poden donar joc”.

La tercera sessió tindrà lloc aquest proper 23 de març, a l’Atlàntida, el centre d’arts escèniques d’Osona. En aquest escenari, el Collegium Bach Japan –dirigit per Maasaki Suzuki- interpretarà “Passió segons Sant Joan” de Johan Sebastian Bach. “Ara ja estem llegint i comentant els Evangelis de Marc, Mateu, Lluc i Joan, amb els fets dels Apòstols, la Carta de Pau als romans i el Llibre de L’Apocalipsi”, ens diu Bernat Dedéu. Si us agrada Mozart, no us podeu perdre les lectures recomanades i els comentaris de “Llegir la Música” que protagonitzaran la quarta sessió. Per inscriure’s al club només cal enviar un correu electrònic a la següent adreça.

Trobareu tota la informació sobre les lectures i les audicions proposades, aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació