El book town català, a Bellprat

El poble de Bellprat, a l'Anoia, s'ha convertit per un cap de setmana amb 'booktown', una vila-llibre, que ha aplegat editors, llibreters, i autors com Màrius Serra, Aracdi Oliveres o Joaquim Carbó.

Llibres nous, antics i reutilitzats inunden un poble minúscul, i només durant dos dies. Al book town català els llibres sorprenen al mig del camp, fent companyia a un sofà, un tractor o instal·lats en espais agrícoles. Entremig del miler d’obres, el petit Bellprat (Anoia) llueix la bellesa del seu paisatge i d’unes construccions rurals que encanten.

Bellprat s’ha convertit, des de fa pocs anys, en el primera Vila del Llibre de Catalunya i en una més entre els més de vint book towns que existeixen a Europa. La fira aprofita el món del llibre i tot el que gira al seu voltant per donar a conèixer l’entorn natural i les cases rurals, que es converteixen en llibreries improvisades, espais d’exposició o de presentació d’obres. En aquesta cinquena edició, que es va celebrar els dies 13 i 14 d’octubre, van passejar per Bellprat unes 3.000 persones, segons Enric Bono, el president de l’entitat organitzadora de la fira, Amics de Bellprat.

Un dels punts forts de la Vila del Llibre passa per les personalitats que Amics de Bellprat convida. Aquesta vegada, Muriel Casals, la presidenta d’Òmnium Cultural va apadrinar la Vila, l’economista Arcadi Oliveres es va fer càrrec del parlament d’obertura de la fira, i també es va comptar amb el fundador de Cavall Fort, Joaquim Carbó, la periodista Núria Ferré, i els escriptors Màrius Serra, David Escamilla, Montse Balada… Tots ells van assegurar tornar a passejar per Bellprat el proper any, ja que “es tracta d’una iniciativa única al nostre país, i s’ha de potenciar, tant per la importància del món literari com de l’entorn natural que l’envolta durant dos dies”, va apuntar Muriel Casals.

Passejar per Bellprat és similar a moure’s per una llibreria immensa, amb petites exposicions d’ex-libris o il·lustracions, lectura de llibres, tallers creatius i literaris i un mercat de llibres de segona mà, integrat de forma original a les construccions rurals del poble. En concret, el poble-llibre va tenir més d’una vintena d’estands d’editorials i llibreries, tant d’obres noves com de segona mà. La llibreria “Cal Xup” és un de les que quedava ubicada en una entrada d’una casa rural. La seva propietària va explicar que la Vila del Llibre “és una iniciativa molt positiva pel poble” i que el fet d’oferir llibres a “preus populars” obria les portes a augmentar les vendes. El benefici que cada llibreria genera, junt amb el que s’extreu dels bars, serveix per finançar la fira de l’any següent.

Segons va explicar el president d’Amics de Bellprat, Enric Bono, la idea d’impulsar la Vila del Llibre va sorgir amb la voluntat de donar a conèixer el municipi i donar una oferta literària potent, per apropar-se a la idea europea dels book towns. Els personatges mediàtics generen reclam i “això ens beneficia” i, per altra banda, per primera vegada les editorials han estat presents a la vila-llibre. Aquesta aposta també aporta un guany per l’esdeveniment, i n’avala una propera edició.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació