Dybbuk i les falses identitats

Literatura, frau i suplantacions d’identitat en una proposta que, com ja és habitual amb Sixto Paz, comença abans i tot d’entrar al teatre.

Avui s’estrena a la Sala Beckett la nova producció de Sixto Paz, una de les companyies residents del teatre, després del seu pas pel Temporada Alta. Dybbuk, escrita per Jan Vilanova Claudín, relata com l’escriptor francès Romain Gary va inventar-se el pseudònim Émile Ajar i, degut a l’èxit dels llibres que signava amb aquest nom, va proposar al seu nebot que adoptés públicament la personalitat d’aquest autor fantasma. Literatura, frau i suplantacions d’identitat en una proposta que, com ja és habitual amb Sixto Paz, comença abans i tot d’entrar al teatre.

L’únic escriptor francès que ha guanyat dos cops el prestigiós Premi Goncourt, Romain Gary, va aconseguir burlar un país tan gran com França i qüestionar el funcionament de l’alta cultura amb una jugada mestra. Així com els llibres que signava amb el seu nom (també un pseudònim, de fet, ja que va néixer com a Roman Katsev) eren acusats d’anacrònics i romàntics, els d’Emile Ajar van ser rebuts de forma entusiasta per la crítica especialitzada.

Vilanova portava molt temps interessat en la història de Romain Gary, que relaciona amb el documental F for fake (Frau) que Orson Welles va dirigir el 1973. L’acte de Gary –fer que el seu pseudònim Émile Ajar sigui personificat pel seu nebot– uneix la ficció intrínseca de la literatura a la realitat, tancant un cercle perfecte que no serà descobert per la societat fins al cap de sis anys. Aquesta gesta seria impossible avui en dia, on la immediatesa de les xarxes socials fan que la informació circuli gairebé tan ràpid com la velocitat de la llum.

Víctor Pi protagonitza el muntatge, acompanyat de Patrícia Bargalló, Pepo Blasco i el propi Pau Roca. El dramaturg Jan Vilanova ha fet d’ajudant de direcció d’aquest muntatge, que després de la seva estrena al Temporada Alta (a La Planeta i en funció única, el 25 de novembre) ha patit un descans forçós d’un parell de mesos.

La presentació de Dybbuk a la premsa a Barcelona (a Girona ja es va presentar al seu moment) va consistir en un glamurós còctel a l’hotel Melià Sky, el gratacels situat al mateix carrer Pere IV de la nova Beckett. Vestits de gala (Pau Roca encara amb les etiquetes penjades a l’esmòquing) i amb la presència de convidats especials, els Sixto Paz van presentar l’espectacle i al mateix temps la campanya que han preparat durant el mes que duraran les funcions a la Sala Beckett. La companyia cobrirà el cost de l’entrada d’aquells espectadors que vagin al teatre preparats per suplantar la identitat d’un personatge famós. No es tracta pas d’un concurs de transformisme ni d’imitadors, sinó d’un exercici pràctic perquè tot aquell qui vulgui visqui en pròpia pell l’angoixa que suposa defensar que un és algú que en realitat no és. Els personatges a suplantar són un grup si més no heterogeni: Donald Trump, Joan Dausà, Pilar Rahola, Paulo Coelho i Whitney Houston (no ens els volguéssim trobar tots junts en una habitació).

Dybbuk s’estrena aquesta nit i es podrà veure a la Sala Beckett fins al 12 de març. Aquí teniu l’entrevista que Raquel Barrera i Oriol Puig Taulé han realitzat a Jan Vilanova Claudín i Pau Roca:

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació