Diversitat en blanc i negre al Raval

L'arquitecta francesa Odile Decq és una de les convidades del circuit d'arquitectura efímera BCN RE.SET i ha contribuït a dissenyar la instal·lació artística situada a la Plaça dels Àngels, acompanyada pel col·lectiu d'arquitectes i artistes Recetas Urbanas. Ens presenten un mapa de diversitat al barri del Raval.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

L’arquitecta francesa Odile Decq, que va rebre el títol de dissenyadora de l’any Maison el 2013, és coneguda per la seva versatilitat en la planificació urbanística, l’art, el disseny de productes i l’arquitectura. El 1996 Decq va rebre un Lleó d’Or per la seva visió artística: una mirada que enfoca el món amb tendresa i alhora mostrant-ne arestes de duresa i retrats crus, sense concessions. Ella és una de les convidades del circuit d’arquitectura efímera BCN RE.SET i ha contribuït a dissenyar la instal·lació artística situada a la Plaça dels Àngels, al Raval, acompanyada pel col·lectiu d’arquitectes i artistes Recetas Colectivas, sota la direcció de Santiago Cirugeda. Ens presenten un mapa de diversitat al barri del Raval.

Sovint si pensem en una imatge a l’atzar que ens catapulti cap a la idea de diversitat molts coincidirem en una amalgama de colors, una barreja de formes, un mosaic variat i infinit. La diversitat, però, també es pot enfocar des d’un altre angle: el de veure els punts en comú i accentuar-ne aquest aspecte, serialitzant la igualtat i deixant la característica diferencial com a un detall revelador -petit i amagat-. “Quan penso en diversitat, ho faig evocant una varietat de gent de diferents procedències, que dins la ciutat es barregen, s’ajunten, interaccionen. Som ciutadans que venim d’arreu del món. I que un lloc sigui divers, vol dir reconèixer la diferència que hi ha en tots i cadascun de nosaltres”, ens diu Odile Decq. “M’agrada fixar-me en les cares de la gent, en els seus rostres, perquè això és el que ens fa únics. I una mostra d’aquesta diversitat la podríem agafar mirant -només- els diferents rostres que poblen un barri”. D’aquí va començar a sorgir l’espurna que faria aconseguir 300 samarretes negres que portarien impreses les fotos de rostres de persones que viuen al barri del Raval a la part frontal i al revers, cares de personalitats històriques que han tingut relació amb la plaça en el passat. “Mirar al cel i veure els rostres d’aquestes persones, que són diferents les unes de les altres, però que alhora totes són iguals -el rostre blanc imprès sobre el fons negre- ens fa homenatjar la diferència sense passar per alt que tots hauríem de ser tractats en igualtat”, afegeix l’arquitecta francesa.

Un altre dels motius d’inspiració d’aquesta singular instal·lació artística és el nom de la plaça. “La Plaça dels Àngels em va portar a reflexionar sobre la figura de l’àngel. Aquella entitat que ens vetlla, que ens acompanya, que sembla que hagi de frenar-nos els cops, o afavorir els bons moments. I vam dissenyar aquesta estructura de cables suspesos en l’aire -que van des del Centre de Documentació del MACBA i uns suports situats a la mateixa plaça dels Àngels- per fer que la gent mirés al cel. Els veïns del barri que hem fotografiat, conformaven el barri abans que la plaça aparegués i els seus rostres romandran un temps al sostre de la plaça com a entitats protectores dels vianants, a més de ser un reflex viu de la història del barri”, destaca Decq. Les fotografies dels rostres exposats van ser fetes pel col·lectiu d’artistes Recetas Urbanas durant els mesos anteriors al muntatge de la instal·lació. “Els passavolants que poblaven la plaça i que van acceptar formar-ne part, ara són aquí presents, en aquest mosaic de samarretes -quotidianes, humanitzades- que ens recorden les singularitats de tots nosaltres. Aquí el rostre és una metàfora de la nostra identitat”, conclou Decq.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació