Deu lectures per refrescar-se a la platja

Ara que és agost i que tenim temps per relaxar-nos a la platja i llegir un bon llibre és un bon moment per posar sobre la taula algunes de les novetats de les editorials per aquest estiu. A continuació us n'oferim deu que segur que no us decebran!

Ara que és agost i tenim temps per relaxar-nos a la platja i llegir uns quants llibres, des de Núvol us proposem deu lectures refrescants ideals per a les nits d’estiu. 

Perquè no et perdis pel barri

Patrick Modiano és un escriptor amb una llarga trajectòria, la qual cosa li ha valgut diversos premis. Entre d’altres, ha guanyat el Premi Goncourt i el Gran Premi de Novel·la de l’Acadèmia Francesa, i aquest 2014 ha rebut el Premi Nobel de Literatura. Per això creiem que una de les nostres recomanacions ha de ser Perquè no et perdis pel barri (Edicions Proa), publicada a França el 2014, i traduïda al català per Mercè Ubach aquest 2015. La crítica l’ha valorat com una novel·la rodona, greu i punyent. Sens dubte, molt recomanable de llegir aquests dies de canícula.

Cartes seleccionades (1897 – 1926) de Rainer & Lou

L’editorial Límits ens presenta el primer volum de les Cartes seleccionades (1897 – 1926) de Rainer & Lou, un epistolari on la complicitat i l’afecte intel·lectual donen forma a unes epístoles d’amistat sincera entre el poeta Rainer Maria Rilke i l’escriptora i pensadora Lou Andreas-Salomé. Rainer Maria Rilke, escriptor de projecció universal, va escriure a les seves Cartes a un jove poeta consells com aquest: “No es deixi dominar per la ironia, especialment en els moments no creatius. En els creatius provi de fer-la servir com un instrument més per a copsar la vida. Emprada amb autenticitat també esdevé autèntica i no cal avergonyir-se’n”.

Els llunàtics

Si la vostra infància no s’explica sense Los Goonies o Cuenta conmigo i us sabeu de memòria els diàlegs d’ET l’extraterrestre, aquest és el vostre llibre. Pep Prieto ha escrit un llibre sobre l’amistat, la lleialtat i, sobretot, la importància de fer-se gran sense oblidar-se del nen que hem estat. Un llibre que farà les delícies dels nascuts a la dècada dels 70 i fins i tot 80 i, en certa manera, obligarà al lector a mirar enrere i fer balanç. Atenció, perquè us deixarà empremta.

El temps de cada cosa

Amb aquesta novel·la l’escriptora valenciana Raquel Ricart ha guanyat aquest 2014 el Premi dels lectors que atorga la llibreria Odissea. Una obra profundament emotiva, que marca “pel pòsit perdurable d’humanitat que deixa”, segons el jurat. A través del record d’un amor perdut que revifa en les entranyes del protagonista, Ricart teixeix una trama que tracta dues constants de l’espècie humana, l’amor i l’abandó, “amb la pèrdua dels fills, els secrets, el remordiment i la redempció com a elements principals”.

Un riu als ulls del corb

L’estiu també és un bon moment per llegir poesia i per això us aconsellem que no deixeu escapar el poemari de Josep Maria Capilla, Un riu als ulls del corb, publicat per Godall Edicions. Amb el corb com a “estructura simbòlica essencial”, Josep Maria Capilla, que actualment resideix a Xangai, basteix un poemari que parteix de tres substantius: vol, ulls i corb. Segons Abraham Mohino i Balet, que signa la introducció, Capilla és “un poeta de llum crepuscular, un elegíac abocat a furgar en la carn del temps que transcendeix els cicles: el temps del record, el temps revelat o el temps de la destrucció”.

El jardí dels déus

Si sou més de novel·les, us recomanem que feu una ullada a una de les propostes més interessants de Viena Edicions: El jardí dels déus, de Gerald Durrell. L’any 1935 la seva família va decidir instal·lar-se a l’illa grega de Corfú, on l’escriptor –però també naturalista, zoologista i conservacionista– va descobrir tot un món d’animals que va plasmar amb grans dosis d’humor en algunes de les seves novel·les, La meva família i altres animals (1956) i Ocells, bèsties i parents (1969). El jardí dels déus, traduïda per Jordi Arbonès, és una novel·la apta per llegir aquests mesos d’estiu per la frescor i la gràcia que desprèn.

Escarabats

Després d’El ratpenat, la primera novel·la de la sèrie del detectiu Harry Hole, ens arriba, també amb traducció de Meritxell Salvany i de la mà de l’Editorial Proa, la segona part de la saga, Escarabats, publicada per primer cop el 1998. El consagrat Jo Nesbø (Oslo, 1959) ens presenta en aquesta obra una visió sense compliments de la vida dels occidentals a Tailàndia, amb un món narratiu convincent i amb Bangkok com a teló de fons. Si us va agradar El ratpenat, de ben segur que aquesta obra tampoc no us decebrà.

Jo Nesbø és el creador del detectiu Harry Hole

La xava

Edicions de 1984 ens proposa una novel·la de començaments del segle XX que retrata fidelment els baixos fons de la Barcelona d’aquells temps. Es tracta de la novel·la de Juli Vallmitjana, La xava, editada a càrrec d’Enric Casasses. A través de la riquesa i barreja del llenguatge dels personatges de l’obra, l’autor fa una panoràmica molt acurada i precisa de la realitat de la ciutat el 1905. La novel·la va ser un èxit entre els lectors de l’època, si bé el sector benpensant de la cultura del moment la va rebutjar amb fermesa. Potser ara és un bon moment per repescar aquesta lectura d’una Barcelona no tan llunyana.

La víctima

El The New York Times considerava aquesta novel·la de Saul Bellow, Premi Nobel de Literatura, com “una mena de malson a l’estil de Dostoievski, escrit amb una força i una perspicàcia inusuals”. Efectivament, en les seves novel·les, Bellow va tractar a bastament temàtiques com l’aïllament o la dissociació espiritual. La víctima, publicada ara en català per Edicions Viena, és una de les seves obres més intrigants. Sens dubte, una lectura interessant i que no deixarà ningú indiferent.

Tres Contes

Tres contes, tres petites històries escrites per la filla i il·lustrades pel seu pare. Sílvia Juncà i Mim Juncà han creat un llibre per a nens i adults a partir de la seva peculiar manera de cartejar-se: ella li escriu una frase o una escena i ell li respon amb un dibuix. Tres contes, publicat per l’editorial El Cep i la Nansa, són històries mínimes que fugen de l’artifici i van directes a l’essència, a l’emoció. Una lectura que, de ben segur, recordaran tant els pares com els fills.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació