De Lleida a Madrid: el cas d’Íntims Produccions

Ivan Morales destaca que és força curiós que per a una companyia de Lleida sigui més fàcil fer temporada a Madrid abans que a Barcelona.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

Íntims Produccions és una companyia que va néixer el 2012 a Lleida, formada per joves actors provinents de l’Aula de Teatre de la capital del Segrià. En els seus quatre anys de vida han estrenat tres espectacles: Caretas, una peça de microteatre escrita i dirigida per Nico Aguerre; El lloc, amb dramatúrgia i direcció de Jorge Yamam Serrano (FiraTàrrega 2013 i Sala Flyhard 2014); i Wasted, de Kate Tempest, coproduït el 2015 amb FiraTàrrega (dins del Programa de Suport a la Creació).

Ivan Morales / Ester Roig

Wasted, el seu darrer espectacle, ha fet alguns bolos per Catalunya i ha passat per l’Ateneu Popular 9 Barris. També s’ha pogut veure al Frinje i avui s’estrena al Teatro del Barrio. El Frinje de Madrid, i el Teatro del Barrio de Madrid. Com és que Wasted fa temporada a Madrid abans que a Barcelona? Ivan Morales, director i adaptador de la proposta, ens ho explica en aquesta entrevista al Núvol.

La resposta potser és més simple del que sembla: les condicions proposades per La Seca – Espai Brossa, el teatre que havia programat Wasted durant el mes de juliol (per tant, emmarcat dins del Grec), no van semblar prou adients a la companyia, i més tenint en compte que es tracta d’una sala subvencionada i anomenada “fàbrica de creació”. Aquestes condicions són, de fet, molt habituals a la majoria de sales alternatives de Barcelona: el 50% de la taquilla recaptada és per al teatre, l’altre 50% se’l queda la companyia. Morales reivindica la responsabilitat múltiple per aconseguir superar la precarietat de les companyies que fan teatre alternatiu, al marge de les produccions més comercials o del teatre públic. Les companyies haurien de posar-se d’acord i exigir uns mínims, els teatres haurien de veure de quina manera poden oferir millors condicions, la premsa hauria de ser conscient d’aquesta situació i els espectadors haurien de poder saber si l’intèrpret es troba en una situació precària i pot viure (o no) de la seva feina. En el cas del cinema, continua el director, és molt fàcil saber quant ha costat fer una pel·lícula i si ha generat beneficis o no. El director reclama el mateix en el cas de les arts escèniques, especialment en teatres públics i subvencionats. Si no és quan es produeix la situació que està succeint a l’actualitat: l’acomodador del teatre té un sou més digne (tot i que segurament precari) que l’artista que hi està treballant. Ivan Morales creu que tots els que treballen en un teatre haurien de tenir un sou digne, i no únicament els que estan en plantilla fent tasques de producció, comunicació o premsa.

La companyia Íntims Produccions va escriure, el passat 5 d’abril, una carta oberta al seu compte de facebook on explicaven el fet i els motius de la seva decisió, que copiem a continuació:

“Amics i amigues,

Feia uns dies estàvem molt il·lusionats perquè s’obria la possibilitat davant nostre d’estrenar WASTED a Barcelona aquest estiu. El Festival GREC i La Seca ens havien fet la proposta d’estrenar dins la seva programació i fer una temporada de 4 setmanes a La Seca.
Finalment, aquesta setmana hem hagut de dir que no. No podem anar a fer-hi temporada amb les condicions que se’ns han ofert: 50% de taquilla dins d’un festival públic i d’una sala subvencionada i anomenada fàbrica de creació.
Ha estat una qüestió de sostenibilitat, ideològica i de justícia. I com que no crèiem que fos just, doncs no hi anirem. Una temporada té uns costos i anar-hi així és simplement impossible.
Tardarem doncs potser una mica més a venir a Barcelona, però quan vinguem ho farem amb totes les de la llei i amb tota l’energia possible.

Gràcies a tothom pel suport!”

De fet, no es tractava del primer cop que una companyia teatral rebutjava l’oferta d’actuar a La Seca – Espai Brossa. El novembre del 2014, l’Agrupación Señor Serrano també va declinar la proposta de fer temporada a la sala del Born, i van penjar un escrit al web TEATRON, amb el suggerent i revelador títol de A taquilla, (La estrategia suicida).

Ivan Morales destaca que és força curiós que per a una companyia de Lleida sigui més fàcil fer temporada a Madrid abans que a Barcelona, i reconeix que les condicions ofertes pel Teatro del Barrio no és que siguin una meravella, però que almenys el teatre ha mostrat més empatia i disposició a acollir la companyia. Això vol dir, més concretament, que han ofert allotjament als membres d’Íntims Produccions.

Des del Núvol els desitgem molt d’èxit en la seva temporada a Madrid, i esperem poder veure’ls ben aviat a Barcelona. Morales ens ha revelat, a micro tancat, una possibilitat que si s’acaba produint seria una excel·lent manera de veure, finalment, Wasted a la nostra ciutat. Seguirem informant des del Núvol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació