Claudi M. Cuchillo Foix guanya el Premi Borni als Lectors

Dijous, 9 d’abril va tenir lloc l’acte públic del II Premi Borni als Lectors 2015 al Born Centre Cultural. Enguany van haver 41 participants, triplicant de llarg el nombre respecte de l’edició anterior.

Dijous, 9 d’abril va tenir lloc l’acte públic del II Premi Borni als Lectors 2015 al Born Centre Cultural. Enguany van haver 41 participants, triplicant de llarg el nombre respecte de l’edició anterior.

Claudi M. Cuchillo Foix ha guanyat el premi Borni 2015 | © Pere Virgili

El jurat, constituït per Enric Calpena, Carme Fenoll, Esther Lucea (guanyadora de la primera edició del Premi Borni), Màrius Serra (vocal i secretari del Jurat) i Quim Torra (president del jurat), van decidir que el guanyador del II Premi Borni al Lector fos Claudi M. Cuchillo Foix, de Palau-solità i Plegamans, per haver localitzat fins a 7 anacronismes o incoherències en la novel·la L’Arqueòleg, de Martí Gironell.

En recollir el premi, Cuchillo va agrair a Martí Gironell l’oportunitat de guanyar el Borni. “No sé si ho ha fet voluntàriament. He de dir que el vaig llegir fa dos anys i m’ho vaig passar molt bé, va ser una lectura molt amena. El llibre està molt ben documentat des del punt de vista històric, geogràfic, etnològic, però se li van escapar alguns detall de caire tècnic”, va dir Cuchillo abans d’enumerar els set anacronismes que ha detectat en la novel·la de Gironell. Us les consignem a continuació:

1) Acció situada en 1910 “no tenien res per aixoplugar-se, ni un trist plàstic per improvisar una tenda”. Diu que no li estranya i documenta les dates d’aparició dels diversos plàstics.

2) El pare Ubach cau en una torrentada contra el terra de pedres i sorra, li practiquen la respiració artificial i només escup “una glopada d’aigua”. El lector considera que “els seus pulmons haurien de contenir aigua, fang, sorra i pedres (cosa que faria difícil la seva recuperació) i no només aigua”.

3) La novel·la descriu la tècnica de respiració artificial que li apliquen (l’any 1910). El lector aporta l’article “Cardiopulmonary ressuscitation” de la Wikipedia per dir que aquesta tècnica no es va utilitzar per primer cop fins a mitjan segle XX.

4) Apareix un Ford T venut per un agregat britànic, descrit com “una vella carraca comprada en una botiga de desferres” i “una relíquia” que “semblava que l’haguessin salvat del desballestament”. El Ford T es va començar a fabricar l’octubre de 1908 als Estats Units.

5) Un personatge inspecciona sota el seient del cotxe i hi troba el dipòsit de gasolina. Els dipòsits sempre estaven per sobre del motor perquè el carburador es nodria de la gasolina per gravetat.

6) Un personatge prem l’accelerador del Ford T. En el Ford T l’accelerador no es trepitjava, era una palanqueta situada al volant, no pas un pedal.

7) El Ford T pateix pana i la roda queda torta en canviar el terreny. Els primers Ford T tenien rodes de fusta com les de les peces d’artilleria. Es podien trencar però no es podien quedar tortes com les metàl·liques amb radis, que no es van incorporar fins al 1926.

En acabar tota aquesta exposició. Màrius Serra, presentador de l’acte, va dir que amb el nom que té, no era estrany que el senyor Cuchillo tallés tan fi. El premi per al guanyador va consistir en una lupa –el Premi Borni–, tots els volums de la col·lecció “Barcelona 1700” editada pel Born CC i un passi gratuït per a totes les activitats organitzades pel Born Centre Cultural durant el 2015.

Claudi M. Cuchillo Foix recull el premi de la mà dels membres del jurat, Màrius Serra, Carme Fenoll i Enric Calpena | © Pere Virgili

Durant aquest acte també va tenir lloc la presentació de 12 novetats editorials en el gènere de la novel·la històrica, amb la presencia dels seus autors i autores, que van parlar de les seves novel·les.

L’acte va ser conduït per l’escriptor Màrius Serra i va comptar amb la presència d’autors com Pilar Rahola, Vicenç Villatoro, Joan Carreras, Rosa Regàs, Jorge Wagensberg o Guillem Martí, autor de Cremeu Barcelona. L’editor de 1984, Josep Cots, va presentar Els quaranta dies del Musa Dagh de Farnz Werfel. Els autors van llegir fragments de les seves obres. Cada títol presentat tenia assignat un any dins un cronograma que anava de l’any 1000 al 2000. El públic va tenir l’oportunitat de fer el seu cronòstic, és a dir aventurar la xifra de la mitjana de totes les obres presentades. La mitjana va donar 1801. Maria Jesús Galera va ser la que més s’hi va acostar, ja que havia aventurat que la mitjana seria 1800.

Amb el Premi Borni, el Born CC es proposa, amb sentit de l’humor, una via d’accés al coneixement del passat històric a través de la literatura. Els anacronismes detectats en obra narrativa històrica (original i traduïda, en català i en castellà) conformaran un Observatori del Born CC, un arxiu consultable amb la voluntat de fomentar el rigor històric tot fent èmfasi en la participació del lector com a subjecte actiu en la transmissió del coneixement.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació