Centre Quim Soler, la literatura i el vi

El centre Quim Soler és un dels focus culturals més actius de la comarca del Priorat. Fundat l'any 2006, es proposa dinamitzar culturalment la comarca, especialment en l’àmbit de la literatura i el vi.

El centre Quim Soler és un dels focus culturals més actius de la comarca del Priorat. Aquesta associació, fundada l’any 2006 a partir d’una vintena de socis, aplega gent del Priorat i de fora de la comarca, amb la voluntat d’articular iniciatives encaminades a dinamitzar culturalment la comarca, especialment en l’àmbit de la literatura. Actualment ja compta amb uns 130 associats.

El centre Quim Soler té entre els seus propòsits la difusió del llegat de l’escriptor Joaquim Soler Ferret, membre de la generació dels 70 desaparegut prematurament. Però el centre es dedica primordialment a la promoció d’activitats que relacionin la literatura i la cultura del vi, que és un dels eixos que vertebren l’economia de la comarca del Priorat. “La nostra vocació, que en podríem dir militant, està estretament lligada al territori i la seua gent”, explica Roser Vernet, actual directora del centre Quim Soler. “Per això el nostre àmbit d’actuació és prioritàriament la comarca i establim sempre que podem col·laboracions amb entitats, cellers, institucions i persones dels diferents pobles per organitzar les activitats. Amb tot, també tenim lligams amb altres entitats i espais d’arreu dels PPCC i, mitjançant els món virtual, xarxes socials, etc. mantenim oberts tots els canals possibles d’entrada i sortida d’informació, comunicació i intercanvi”.

La programació anual del centre s’articula seguint les estacions de l’any, que pauten també la vida de la comarca. A cadascuna hi ha la tertúlia Viterària (l’única activitat adreçada exclusivament al socis), presentacions de llibres, lectures i tast de vins. I amb altres col·lectius (casals diversos, centre de lectura Xavier Amorós, cellers diversos, Priorat Centre d’Art, músics, etc) celebren recitals de poesia, teatre, col·loquis, exposicions…

Pel que fa a les activitats, Roser Vernet explica que  “les tertúlies Viteràries mariden els textos que entre tots triem per a cada sessió, amb el vi que s’hi adiu. Ja sigui perquè surt explícitament citat a l’obra (p.e. No se sap mai, d’Imma Monsó i el gewürztraminer) o per alguna altra relació amb l’escenari, la temàtica, etc. En aquestes tertúlies, una enòloga presenta el vi i el bevem mentre fem la tertúlia sobre l’obra, i al sopar de després”.

El projecte de més envergadura és Priorat en Persona, que vol propiciar la trobada d’escriptors al Priorat i que es planteja com a una inversió a llarg termini. “El projecte Priorat en persona parteix de la constatació sabuda i confirmada de la gairebé total invisibilitat del paisatge físic i cultural, i per tant humà, del Priorat, en l’àmbit de la literatura catalana d’ara i d’abans” explica Roser Vernet, que és també  l’ànima del Perxe, la casa rural que acull la biblioteca seu del centre.

Per tant, Priorat en Persona vol ser un espai i un temps de trobada per fer conèixer, de manera directa i a través de la seva gent, un territori que ha estat des de sempre massa invisible en l’imaginari literari català. I, també de manera directa, fer conèixer a la gent del territori els escriptors que ens visiten.

“Es vol que el territori i el seu paisatge físic i humà es facin visibles i presents, fora de visions estereotipades, simplistes o esbiaixades, a través de l’intercanvi i l’experiència compartida entre els protagonistes directes (escriptors convidats i adalils del territori) i la resta de gent amb qui interactuen durant les seues estades”, explica Vernet.

Cada edició de Priorat en Persona s’organitza en dos parts, en dos anys consecutius. Els 6 escriptors, de diferents gèneres, veterans i novells i de tot el domini lingüístic, són convidats primer any i durant 4 dies s’estan al Priorat. Els 4 adalils, triats també amb criteris de diversitat territorial i de relació amb el seu espai vital, els fan viure el seu Priorat personal. El darrer dia, uns i altres expliquen les primeres impressions de l’experiència en un acte obert al públic.

Durant els mesos següents, els escriptors han de crear textos a partir de l’estada, textos que formalment segueixen les pautes d’un diccionari, el diccionari literari de Priorat en Persona.

Al cap d’un any, els escriptors tornen per presentar l’obra feta i per fer activitats a partir dels seus textos, a les escoles, a l’institut i a la biblioteca Estrem i Fa. Des del començament de curs els alumnes ja han treballat els textos que els parlen del seu territori i que els interpel·len de manera directa, i que després comentaran amb els autors. “El darrer dia, en un acte obert, que com tots es va fent de manera itinerant a diferents pobles de la comarca, presentem textos, imatges, web i ho celebrem tots plegats”, explica Roser Vernet.

Priorat en Persona, també és, doncs,  l’espai virtual, el web que recull l’obra literària generada a partir de la trobada i s’estructura com un diccionari enciclopèdic que es va alimentant a cada sessió, i que planteja com a una obra oberta, individual i col·lectiva alhora. El web també il·lustra amb tota mena de suports, l’experiència de l’estada dels escriptors al Priorat, els seus participants, els itineraris recorreguts i els vídeos del making off del dia a dia, i recull també les aportacions fetes des del territori.

L’experiència de les dues edicions, (la segona es clou aquest proper cap de setmana  del 19 al 21 d’octubre amb la tornada dels escriptors, Sara Bailac, Manuel Baixauli, Estrella Ramon, Teresa Roig, Toni Sala,  i la incorporació dels nous textos al web www.prioratenpersona.cat), permet fer una valoració positiva i sobretot deixa obertes possibilitats de creixement que caldrà valorar i promoure si les implicacions territorials i sectorials responen a les expectatives generades.

[Aquí pots trobar les activitats fetes des 2006 al 2010 http://centrequimsoler.cat/html/quefem.html

I a partir del 2011 al bloc http://prioratenpersona.cat/bloc/]

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació