Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

Catalufos i castellufos

Fa uns dies, Marina Pibernat Vila, número quatre de la candidatura d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Girona, va ser apartada de la llista per un tuit per insults.

Fa uns dies, Marina Pibernat Vila, número quatre de la candidatura d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Girona, va ser apartada de la llista per un tuit per insults. Deia, literalment, així: “Nada más bonito que ver en #BTVe15 a la derechona catalufa rajando de Ada Colau. Estáis cagaos, escoria” i va fer aixecar un gran revolt a la xarxa social. Després de diversos tuits homòfobs, Pibernat es va veure obligada a presentar la seva renúncia i ICV la va acceptar.

Una imatge antiga del castell de Sant Felip, a Maó, des del mar.

Això va fer que sorgissin alguns comentaris i diverses opinions sobre aquests fets. Els primers a prendre partit van ser Javier Pérez Andújar a El País amb un article titulat “Marina i la catalanofòbia” i Gregorio Morán a La Vanguardia. Javier Pérez Andújar destacava l’anormalitat del “clima democràtic” que s’està vivint actualment a Catalunya, que, segons ell, “la pressió que s’exerceix sobre qui no combreguen amb la causa independentista arriba sovint a fer-los objecte d’assetjament i linxaments verbals col·lectius sense que ningú faci res per evitar-ho”.

Per la seva banda, Gregorio Morán asseverava en un article titulat “Quan els diaris fan pudor” que “ho repeteixo, per als que neguen entendre-ho: la derechona españolista i catalufa, que procedeixen de la mateixa font i de negocis semblants, produeixen fàstic i repulsió”. I finalment instava els lectors a votar Marina Pibernat Vila per creure que era injust que el grup d’ICV acceptés la renúncia de la candidata.

A partir d’aquests tuits de Marina Pibernat Vila, Pau Vidal, al seu article a Núvol “Catalufos”, explica que “no he aconseguit saber qui ni quan va engendrar el concepte, però pel cap baix ha de tenir tres o quatre dècades perquè recordo haver-lo sentit des de petit”. Segons afirma Vidal, el sufix –ufo no té gaire rendiment, però considera que la postura d’aquesta dona és prou coherent. “Ara, un retret sí que li faré. Ella que és tan megacosmopolita, feminista extrema i àcrata irredempta, com és que va caure en la imperdonable incorrecció política d’ofendre només els catalans i en aquell altre tuit esplèndid, sempre majusculós (“CATALUUUUFUUUUUUUUUS”), es va descuidar d’insultar les catalanes, vull dir, les catalufes?”, remata.

Enric Gomà, per la seva banda, a l’article “Castellufos”, ens proposa no fer-ne un gra massa sobre aquesta qüestió: “Si ens diuen catalufos, tampoc no cal que ens esquincem el xandall. Deixant de votar-la n’hi ha ben bé prou. Per això els partits de la seva candidatura, la d’IC-EUiA, l’han enviat cap a casa”, opina Gomà. Segons ell, la forma catalufo, que es preguntava Pau Vidal, podria provenir de la forma castellufo, terme que apareix a Maó, que és com s’anomenaven els habitants des Castell, “la població que va néixer a l’entorn d’una força”, apunta.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació