Cançons i romanços populars del 1714

El professor i músic Antoni Rossell i la filòloga Joana Escobedo han realitzat un treball de recuperació de diverses cançons i romanços populars que es cantaven a Catalunya a principis del segle XVIII, i el dissabte vinent 12 d’abril ens presenten la seva interpretació dramatitzada.

La societat catalana està bolcada en el Tricentenari, i el món editorial ens ho demostra cada setmana publicant noves obres que investiguen sobre cadascun dels aspectes generals i concrets de la Barcelona de 1714. Ara, però, arriba el torn de la música. 

El professor i músic Antoni Rossell i la filòloga Joana Escobedo han realitzat un treball de recuperació de diverses cançons i romanços populars que es cantaven a Catalunya a principis del segle XVIII, i el dissabte 12 d’abril ens presenten la seva interpretació dramatitzada. L’escenari, immillorable: la Sala Moragues del Born CC, al lloc on, ara fa tres-cents anys, se sentien totes aquelles cançons.

Acabada la Guerra de Successió i amb els Decrets de Nova Planta, Felip V va prohibir, entre moltes altres coses, una sèrie de romanços i cançons amb referències polítiques clares en favor de l’Arxiduc Carles, i que esdevingueren molt populars a la Barcelona d’abans del 1714. Es tractava de textos escrits en vers, impresos en plecs solts entre 1705 i 1714, i que combinaven oralitat, lectura, representació i música. Els textos, durant centenars d’anys oblidats pel món editorial, narren episodis de la Guerra com l’arribada a port de l’Arxiduc Carles o els primers setges, i tenen un alt contingut propagandístic.

Una de les dificultats més altes d’aquesta recerca ha estat la reinterpretació musical, que s’ha basat en goigs documentats del segle XVIII i en el cançoner tradicional català existent ja en aquella època. El treball s’ha realitzat a partir de cançons que es troben en manuscrits de l’època o que es poden relacionar mètricament amb el repertori dels plecs poètics. Aquesta reconstrucció musical –també coneguda com a contrafacta– ja era una fórmula habitual en aquella època, quan s’aplicaven melodies preexistents a lletres noves de les quals no es coneixia la música.

El treball dut a terme per Antoni Rossell i Joana Escobedo es visualitzarà en el concert del dia 12 al costat de les runes del Born. La iniciativa s’emmarca en la commemoració del Tricentenari i pretén donar a conèixer una part significativa, encara que poc coneguda i estudiada, del fons patrimonial del país. L’espectacle, d’entrada gratuïta, anirà a càrrec dels actors Xavier Tor i Arnau Puig i del mateix Antoni Rossell com a primera veu. Damunt l’escenari també els acompanyaran Ferran Pisà a la guitarra barroca, Pere Gómez a la percussió i la Societat Coral La Lira de Sant Cugat del Vallès. L’espectacle s’escenificarà posteriorment en altres concerts.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació