Bones notícies

Edicions 62 fa cinquanta anys. Els aniversaris han de servir per generar una documentació en la qual els historiadors i investigadors puguin capbussar-se per estudiar i valorar les fites dutes a termes.

Escrivia fa uns dies Sergio Vila-Sanjuan a propòsit de la publicació de les Memòries confidencials d’un editor. Tres escriptors amics, d’en Josep M. Castellet, que els aniversaris han de servir per generar una documentació en la qual els historiadors i investigadors puguin capbussar-se per estudiar i valorar les fites dutes a termes.

Aquesta reflexió ha estat des del primer moment una de les idees centrals de la celebració d’aquest 50 aniversari d’Edicions 62. Per això, ara, després de gairebé dos anys de feina, estem més que satisfets d’haver aconseguit confeccionar el Catàleg general 1962-2011 d’Edicions 62 amb un dibuix original de Jaume Plensa a la coberta.

Foto de Pere Virgili

Diuen que la personalitat d’una editorial es pot llegir a través del seu catàleg. En aquest també, tot i que ateses les seves dimensions us haureu d’entretenir més que una mica per descobrir-la. Es tracta d’un inventari exhaustiu dels més de 2.000 autors i de les més de 5.000 novetats publicades al llarg d’aquests 50 anys. Un fons que a tots els qui hem participat en diferents etapes en la seva realització ens omple d’orgull: hi tenen cabuda una àmplia representació dels llibres literaris, de pensament o d’història dels autors catalans i internacionals més destacats del darrer mig segle.

Un catàleg general que, d’altra banda, quan s’analitza cronològicament ens permet també resseguir la història de l’editorial, que avança en paral·lel als canvis polítics, socials i culturals que han marcat la societat aquests darrers 50 anys. Com és lògic, Edicions 62 ha canviat molt en aquest temps. Tanmateix hi ha uns quants principis fonamentals, establerts des d’un inici pels seus fundadors, Max Cahner i Ramon Bastardes -a qui mai no agrairem prou que ens uns anys tan difícils com els primers 60 creguessin a cegues en l’existència, no comprovada, d’un lector català-, que han marcat el caràcter de l’editorial i han establert una línia coherent de continuïtat. Em refereixo a la seva vocació generalista, universal i moderna, valors amb els quals pretenien dotar d’eines de reflexió crítica al lector català i treure’l de la situació d’aïllacionisme i provincianisme en la qual es trobava.

Aquesta vocació cosmopolita es va concretar de seguida en el naixement el 1962 de la col·lecció “Llibres a l’abast” -propera conceptualment a la “Que je sais?” francesa-, el primer títol de la qual, Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster, és més que significatiu. Amb el naixement el 1963 de la Cua de Palla –la primera col·lecció en català dedicada exclusivament a la novel·la negra, amb aquell disseny tan encertat de Jordi Fornas, barreja del giallo italià i el noir francès-, i un any més tard, el 1964, amb l’entrada de Josep M. Castellet com a director literari amb l’encàrrec de tirar endavant una col·lecció de narrativa internacional contemporània, El Balancí, van quedar establerts els puntals que guien encara avui la línia editorial. Tot i els canvis, tant Llibres a l’Abast, amb 421 títols, com El Balancí, amb 656 (la col·lecció amb més títols de tot el catàleg), continuen molt vives, i els autors literaris internacionals contemporanis, de gènere o no, representen una de les marques d’identitat i de qualitat de l’actual Edicions 62. També la vocació generalista perviu. I tot i que a un ritme més lent que els anys 60 o 70, avui dia continuem publicant poesia i teatre.

Una editorial , però, estaria abocada a morir si no evolucionés,  i si no s’adeqüés als canvis socials, tecnològics o de gustos dels lectors. D’aquí la progressiva incorporació d’alguns autors catalans de narrativa de gènere dins la col·lecció anomenada Exits, inaugurada el 1996, o l’aparició ja el 2009 dels primers e-books.

Però a més de gestionar el present i apassionar-se pels nous llibres contractats, els darrers autor publicats o per tenir una idea genial per a un nou projecte, una editorial com Edicions 62 ha de saber gestionar el passat; és a dir, el seu fons. I és per això que una part important del fons d’Edicions 62 es troba avui dia representat en dues col·leccions transversals de Grup 62 com labutxaca i Educaula.

Cada llibre és un món en la realització i difusió del qual hi participen un munt de persones, des de redactors, traductors, dissenyadors, correctors, impressors, gent de logística i comercialització, i per suposat el departament de comunicació i els llibreters, sense els quals els editors tindríem els magatzems plens de llibres i els lectors gairebé no existirien.

Ara bé, una editorial no existiria sense els seus autors. Així que als més de 2.000 autors que han confiat en Edicions 62 durant tots aquests anys, moltes gràcies.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació