Bojos pels trens

Recordem algunes línies emblemàtiques i museus que recuperen la història del ferrocarril a Catalunya

El 6 de juny del 1845 es va constituir la Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Mataró: la primera línia ferroviària de la Península Ibèrica, que es va inaugurar el 28 d’octubre del 1848. Des d’aleshores, els trens s’han convertit en un mitjà de transport habitual a casa nostra, connectant històries, paisatges i persones al llarg del territori entre l’Ebre i els Pirineus, la Franja i la Costa Brava.

Reproducció de la locomotora Mataró al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú

Els trens són un símbol de modernitat que fascina grans i petits. Els seus orígens a Catalunya es remunten a l’època de les Guerres Carlines, en plena revolució industrial, i van tenir en Miquel Badia el seu gran impulsor. Aquest mataroní , nascut l’any de l’esclat de la Revolució Francesa, va ser un dels molts empresaris catalans que van fer les Amèriques, i de fet va ser a Cuba on va descobrir els avantatges i els progressos d’aquest nou mitjà de transport. Concretament, del primer ferrocarril de l’Estat espanyol, que unia Güines i l’Havana a l’aleshores colònia espanyola del Carib. Des de la inauguració del tren entre Barcelona i Mataró, la construcció de vies fèrries a Catalunya es va disparar. En aquest article recordem algunes línies emblemàtiques i museus d’aquest passat recent i del nostre present.

Tren del Ciment

El Tren del Ciment és el ferrocarril turístic de l’Alt Llobregat: una línia històrica que connectava l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia de ferrocarril de via estreta capa Berga i Manresa. El tren té un recorregut de 3,5 km i 4 estacions: La Pobla de Llillet, la Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n’Hug, amb un trajecte lleuger que dura 20 minuts. La fàbrica Asland, tancada l’any 1975, és un dels conjunts fabrils més impressionants de la industrialització catalana, d’estètica modernista i convertit actualment en museu. Forma part de la xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Podeu descobrir-ne més detalls en aquest enllaç.

Una imatge del ferrocarril a l'antiga estació de la Pobla de Lillet | Tren del Ciment - Gencat

Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú

Anomenat també Museu del Ferrocarril de Catalunya, posa a l’abast de tothom la història del ferrocarril i els seus protagonistes amb un recorregut divulgatiu pel món de la tècnica, la cultura, els records i les emocions, i també amb tot tipus d’activitats i propostes educatives. És un centre de referència no sols d’àmbit català, sinó estatal, inaugurat l’any 1990 i ubicat a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú (de finals del segle XIX). Disposa de més de cinquanta vehicles, entre ells la composició completa del Tren del Centenari: la rèplica del tren impulsat per Miquel Badia l’any 1848. Igual que el Museu del Tren del Ciment, integra la xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Un espai únic per visitar una de les col·leccions més completes de la història de la locomoció.

Vista aèria del museu i la ciutat.

Cremallera i funiculars de Montserrat

Montserrat no només és un símbol de Catalunya des del punt de vista místic, religiós o muntanyenc (fins i tot turístic, a dia d’avui); també ho és, per història i popularitat, pel Cremallera i els funiculars, que ens connecten amb aquest massís de formes increïbles que governa el Llobregat i el pla del Bages. El Cremallera es va inaugurar l’any 1892 i no va trigar a gaire a convertir-se en el ferrocarril més popular de Catalunya. El seu trajecte és una atracció en si mateixa. El 1957 va fer el seu últim viatge, però el desig de tornar-lo a veure a circular no va desaparèixer;  el 2003, finalment, es va recuperar i es va (re)inaugurar, rescatant la genuïnitat original i introduint-hi les millores de la tecnologia moderna. El funicular, inaugurat l’any 1918 i modernitzat el 1997, ens permet contemplar amb una panoràmica més oberta la muntanya i el seu paisatge des d’un entorn privilegiat, a mil metres d’alçada. Aquí trobareu més informació.

El cremallera | Cremallera de Montserrat - Gencat.

Museu del Tren en Miniatura Railhome d’Igualada

Museu amb milers de peces en miniatura i objectes que tenen relació amb el món ferroviari, que es va inaugurar l’any 2014 amb l’impuls d’Antoni Rabell. El museu, també anomenat Railhome BCN, és un dels equipaments de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya i un centre referent pel que fa a la difusió de la història del tren a casa nostra, que exposa una enorme i espectacular maqueta ferroviària (200 m2) i una gran quantitat de trens en miniatura d’allò més variats, màquines, vagons i objectes relacionats amb aquesta atmosfera entre rails: gorres de caps d’estació, plaques de fabricant, fanals, accions de companyies ferroviàries i fotografies històriques. En conjunt, una oportunitat per visitar una gran col·lecció provada feta museu: oci, història i cultura al cor de l’Anoia.

Una part de l'enorme maqueta.

Si voleu estar al dia d’activitats, trajectes i descomptes que combinen trens i cultura, feu clic al web de Turistren.

També podeu trobar altres activitats de cap de setmana al web de Barcelona és molt +, de la Diputació de Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació